Cola limonády pod drobnohledem. Coca-Cola, Kofola nebo Pepsi - která nám škodí nejméně?

Sklenice s colovým nápojem s ledem Piyato / Shutterstock.com

Na trhu se setkáme s různými variacemi velmi dobře známé Coca-Coly. Jenže co jsou zač? V čem se tolik liší? Některé prvky obsažené ve složení vás možná překvapí! Budeme se zabývat vybranými druhy limonád. Na trhu jich najdeme mnohem více. My však vybrali ty nejznámější.

Přečtěte si také

V českých lékárnách náhle došel lék Algifen Neo, který užívá měsíčně 60 tisíc pacientů

S kým máme tu čest?

  • RC Cola
  • Pepsi Cola
  • Coca-Cola
  • Kofola
  • Dr. Pepper

Jaké faktory nás zajímají?

  • cena
  • složení
  • obsah cukru

Obsah cukru

Výsledek ohledně obsahu cukru v nápojích není překvapivý. Většina limonád obsahuje zhruba 11 gramů bílého cukru na 100 ml nápoje.

Jak je to s umístěním?

  1. Coca-Cola - 11,2g
  2. RC Cola - 11g
  3. Pepsi - 11g
  4. Kofola - 8g
  5. Dr. Pepper - 6,8g Doplněno umělými sladidly

Věděli jste, že…

… umělá sladidla jsou zdraví škodlivá? Některé studie uvádějí vyšší výskyt nádorů mozku u krys, které tato dochucovadla konzumovaly.

Cukr nebo umělé sladidlo?

Pokud se rozhodujete na základě složení, rozhodně volte cukr. Je sice hlavním viníkem obezity na světě, ale máte jistotu, že se jedná o příměs přírodního původu. Umělá sladidla jistě využijí cukrovkáři či lidé s jiným onemocněním. Výsledky studií o umělých sladidlech prozatím nejsou zcela jednoznačné. Přesto jsou závěry některých z nich znepokojivé. Umělá sladidla mohou zapříčinit bolest hlavy, závrať, vyrážku nebo dětskou hyperaktivitu. Těmto látkám by se měly vyhýbat těhotné a kojící ženy, protože konzumací umělých sladidel se v těle rozkládá methanol.

Co jste o Coca-Cole netušili

  • Coca-Cola byla původně směs alkoholu a kokainu. Sloužila jako léčivo a lékaři ji vřele doporučovali na nejrůznější choroby, únavu i duševní vyčerpání. Výjimkou nebyly ženy ani děti.
  • Současný tvar lahve je patentovaný už od roku 1960. Představuje koka listy a ořech.

Jak jsme na tom se složením?

Coca-Cola, Pepsi a RC Cola

U limonád Coca-Cola, Pepsi a RC Cola se setkáváme s naprosto totožným složením. Neobsahují žádné škodliviny ani Ečka. Najdeme v nich cukr, vodu, karamel, kofein, sirup a kyseliny.

Kofola

Kofola má zcela odlišné složení oproti ostatním colovým nápojům. Zajímavostí je lékořicová příměs a vlastní sirup KOFO. Co však Kofola nahnala v zajímavostech a nízkém obsahu cukru, to pohřbilo složení. Kofola obsahuje konzervant E211! Tento konzervant velmi rychle mění své vlastnosti vlivem jiných látek obsažených ve stravě. Při kontaktu s kyselinou askorbovou a benzoanem draselným se tvoří benzen. Benzen je známý karcinogen. Proces tvorby urychluje teplo a světlo. Další studie tvrdí, že E211 je zodpovědné za dětskou hyperaktivitu a zhoršuje příznaky astmatu či kopřivky.

Dr. Pepper

Colová limonáda Dr. Pepper má stejné složení jako Coca-Cola. Rozdílem je nižší obsah cukru dorovnaný umělými sladidly. Pozitivem však je, že neobsahuje pouze Acesulfam-K. Najdete v ní také sukralosu, která je zdraví nezávadná.

Za kolik si zamlsáme?

Nyní máme jistou představu o tom, co se v které limonádě nachází a jaký to může mít dopad. Podívejme se také na to, kolik za jednotlivé limonády utratíme peněz.

Coca-Cola

Coca Cola v aktuálních akčních letácích na Kupi.cz je právě teď nejlevnější v obchodě Tesco: 26,90 Kč za 2, 25 l.

RC Cola

Super cenu za RC Colu mají nyní v Albertu: 17,90 Kč za 1,5 l.

Pepsi

Limonáda Pepsi 2 l běžně stojí 28,40 Kč. Nejvýhodněji Pepsi v aktuálních akcích seženete v obchodě Kaufland: 54,90 Kč za 4x 2 l.

Kofola

2l Kofoly prodává Lidl za 16,90 Kč / 2 l. Chyťte si slevu - Kofola 2 l totiž běžně stojí 30,03 Kč.

Dr. Pepper

Limonáda byla vyřazena z nabídky některých prodejen - například Tesco, které ji nabízelo. A aktuálně jsme ji nenašli ani v žádném akčním letáku supermarketů.