Jak si doma vyrobit sliz ze šamponu a zubní pasty

Chlapec dívající se přes díru v modrém slizu do objektivu Pressmaster / Shutterstock.com

Poslední dobou se mezi dětmi šíří trend, který dospělí dokážou jen těžko pochopit. Jedná se totiž o výrobu různobarevných slizů. Mnoho dětí jim naprosto propadlo a pokouší se je doma vyrábět i z ne zcela bezpečných přísad. Bude proto lepší, pokud jim ukážete, jak si takový neškodný sliz vyrobit. Máme pro vás návod, jak se takový sliz dělá, a to bez lepidla.

Přečtěte si také

Jarní restart pro suché vlasy bez lesku. Vyzkoušejte domácí peeling a výživné masky na vlasy

Nejčastěji používané suroviny jsou zdraví škodlivé

Mnoho receptů na výrobu slizů obsahuje hned dvě nebezpečné látky, kterým bychom se při jeho výrobě měli obloukem vyhnout. Tou první je borax – přípravek k hnojení rostlin. Bylo prokázáno, že při styku s lidskou pokožkou může vyvolat různé nepříjemné reakce. Zvlášť u dětí je proto zásadní, aby se s takovou látkou vůbec nedostaly do styku.

Častokrát jsou ingrediencí i různá tekutá lepidla, která mohou mít při dlouhodobém kontaktu s pokožkou podobně nebezpečný dopad jako již zmiňovaný přípravek na hnojení rostlin.

Sliz jde však poměrně jednoduše vyrobit i z ingrediencí, u kterých se nemusíme obávat nežádoucích účinků. Jeden z těchto návodů si ukážeme níže.

Stačí levné přísady

Všechny potřebné věci na výrobu slizu máte nejspíš doma, nebo je bez problémů seženete při nejbližším nákupu v běžném obchodě.

Na výrobu slizu budete potřebovat:

  • zubní pastu
  • šampon na vlasy
  • potravinářské barvivo
  • případně třpytky

Nutno dodat, že nezáleží na značce zubní pasty ani šamponu, klidně použijte ten nejlevnější. Je však dobré vybrat takový, který má co možná nejhustější konzistenci, aby výsledný sliz dobře držel pohromadě.

Jeho příprava je velmi jednoduchá. Začněte tím, že si odměříte takové množství šamponu, jak objemný budete chtít výsledný produkt mít. Doporučujeme však zhruba 2–4 lžíce. Následně přidejte množství zubní pasty odpovídající ¼ objemu použitého šamponu.

Poté už stačí přidat jen vybrané barvivo nebo třpytky pro hezčí vzhled výsledného slizu. Všechny tyto ingredience důkladně promíchejte, aby se dobře propojily. Následně vzniklou hmotu vložte na zhruba hodinu a půl do mrazáku. Po uplynutí stanovené doby ji vyjměte a prohněťte v rukách.

Pak už si děti mohou s radostí pohrát s vyrobeným slizem. A vy se nemusíte obávat, že by to mělo nějaký nepříznivý vliv na jejich zdraví.

Rychlé a levné:

Sliz z kondicionéru a kukuřičného škrobu

Promíchejte kukuřičný škrob a vlasový kondicionér v poměru 2 : 1. Pro obarvení přidejte pár kapek potravinářského barviva nebo třpytek. A je to!