Vinylová (PVC) podlaha v koupelně. Proč je lepší než dlažba

Černá vinylová podlaha v bílé koupelně Lois GoBe / Shutterstock.com

Obliba vinylu jako podlahové krytiny neustále stoupá. Máme jej v obýváku, ložnici a dokonce i v kuchyni. Je teplý, příjemný na chodidla, dokáže na sebe vzít věrohodnou podobu dřeva i dlaždic a je nenáročný na údržbu. Otázka se tedy nabízí sama, je vinylová podlaha vhodná i do koupelny?

Přečtěte si také

Asijská specialita, která dobyla svět: Jak si jarní závitky připravíte doma, už pro ně nepůjdete do bistra

Pokud jste si přišli pro jednoduchou odpověď, pak ta zní ANO. Vinyl se hodí do koupelny náramně! A jestliže vás zajímá víc, hned vám povíme i důvody proč je vinyl fajn alternativou klasické dlažby.

PVC je velmi univerzální materiál

Už nějakou dobu neplatí, že do koupelny či kuchyně patří praktická studená dlažba, která je snadno omyvatelná a odolná. Vinyl to zvládne také a navíc příjemně hřeje, i když není zapnuté podlahové vytápění.

Polyvinylchlorid, ze kterého je vinyl vyroben, je velmi všestranný materiál, který se dá použít i jako obklad v koupelně, čímž vytvoří společně s podlahou příjemný harmonický celek. Koupelna s vinylovou podlahou působí minimalisticky, ale zároveň velmi příjemně a hřejivě.

Od dřeva nebo kamene k nerozeznání

Pokud máte rádi přírodní materiály a dřevo obzvlášť, vinylové podlahy vás určitě nadchnou. Na první pohled bývají totiž od dřeva k nerozeznání.

Vinyl dokáže věrně napodobit i dlažidce z drahých kamenných materiálů, které však nejsou tvrdé a studené, ale příjemně hřejivé a relativně měkké (tedy alespoň v porovnání s dlažbou kamennou).

Zatímco však dlažbu z opravdového kamene položit do koupelny můžete, pokud vás nelimituje těsný finanční rozpočet, se dřevem v koupelně je to už obtížnější.

Dřevěná podlaha do koupelny? Ano, ale...

Samozřejmě, že se dřevěná podlaha do koupelny dát dá a vyvíjejí se takové dřevěné podlahy, které jsou vůči vodě odolnější a tudíž do koupelny vhodné, ale je to nicméně pořád dřevo, které vyžaduje více péče než kterýkoli jiný materiál. Takže pokud hledáte praktický a na údržbu nenáročný materiál, vinyl je pro vás skvělou volbou.

Ptejte se prodejce na detaily

Jestliže se pro vinyl do koupelny rozhodnete, rozhodně se informujte u prodejce, zda je ten konkrétní vinyl do koupelny skutečně vhodný a také na tipy, jak jej položit.

Zjistíte například, že u celovinylových podlah budete muset koupit navíc akustickou podložku určenou pod vinylové podlahy, která podlahu stabilizuje, zajistí jí odolnost, přičemž povrch bude příjemně měkký a vaše kroky tiché.

6 důvodů, proč si dát do koupelny vinylovou podlahu

Vinylová podlaha je do koupelen jako dělaná. Povíme vám hned o 6 důvodech.

  1. Ideální materiál do koupelny. Vinyl je vhodný do vlhkých prostor, je voděodolný a má protiskluzovou povrchovou úpravu.
  2. Na nohy je příjemný. Pokud jste zvyklí na klasickou koupelnovou dlažbu, rozdíl pocítíte hned. I když je vinyl nebývale pevným materiálem, je oproti dlažbě příjemně měkký a hřejivý. Pokud ještě pod vinyl nainstalujete podlahové vytápění, vaše chodidla blahem zaplesají.
  3. Vinyl jen tak nepoškodíte. Nábytek? Žádný problém! Vinyl je odolný vůči bodovému zatížení (nohy židle či stolu). Psí drápky? Také nevadí. A stejně tak nevadí, když na vinyl něco lehčího spadne, ale pochopitelně, že se poškodí, když na něj například spadne ostrý nůž špičkou. Právě pro svou vysokou odolnost vůči poškození se na vinylové podlahy často poskytuje dlouhá záruka.
  4. Vinyl se snadno udržuje. A to platí obzvlášť, pokud si pořídíte takový odstín podlahy, na kterém nejde vidět hned každá kapka. Protože vinyl nemá spáry, jako je tomu u dlažby, nehrozí, že by se špína a bakterie zažraly do spár.
  5. Je levný. Vinyl se dá pořídit už od částky okolo 400 Kč / m2, ale některé druhy převyšují i cenu 1 000 Kč / m2.
  6. Jednoduchá pokládka. S trochou šikovnosti zvládnete vinyl položit sami, když si nastudujete pár videí a návodů. Takže ušetříte i za podlaháře. A pokud si pořídíte vinyl na zámky (zacvakávací), nepotřebujete žádné lepidlo, žádné speciální nářadí. Stačí prostě jen odlamovací žiletkový nožík.

Je do koupelny možné položit i lino?

Samozřejmě! Nicméně pokládka lina bývá o chlup komplikovanější. Koupelny jsou obvykle menší než ostatní místnosti a vzhledem k tomu, že se lino prodává v roli, bývá manipulace s tak velkým kusem materiálu o to horší. Naproti tomu s vinylem se manipuluje o mnoho lépe, protože je rozdělen na menší díly.