Klimatizace v autě i doma: Jak ji nastavit, aby neškodila vašemu zdraví

Správným používáním klimatizace se vyhnete mnoha zdravotním problémům. zedspider / Shutterstock.com

Letošní parné léto je doslova žní pro firmy, které nabízejí klimatizace. Funkční ochlazování vzduchu během krátkého okamžiku se stalo pevnou součástí výbavy všech moderních vozů i domácností. Pokud si ale ze své místnosti či automobilu uděláte „mrazák“, na váš organismus to může mít negativní dopad. Přečtěte si, jak na to, aby pro vás byla klimatizace osvěžením, a přitom neohrožovala vaše zdraví.

Přečtěte si také

Vyberte si správné turistické boty, aby vás nebolely nohy. Tohle byste měli vědět, než nějaké koupíte

Lékaři každoročně varují před nevhodným nastavením klimatizace. Příliš studený a vysušený vzduch může mít totiž za následek řadu zdravotních problémů od bolestí kloubů a hlavy, přes zablokování krční páteře až po angíny, nevolnosti a záněty dýchacích cest. V extrémních případech totiž rozdíl mezi vychlazeným a horkým prostředím může činit i desítky stupňů. A to lidskému organismu jednoznačně neprospívá.

Nastavte si optimální teplotu

Jak tedy na to, aby vaše klimatizace posloužila svému účelu a nepřinesla vám žádné nepříjemné zdravotní problémy? Prvním krokem je především nastavení správné teploty. V případě, že je v místnosti či v autě příliš velké horko a teplota dosahuje okolo 30 °C, nejprve otevřete okna a nechte horký vzduch přirozeně proudit ven. Teplotu klimatizace poté nastavte nejprve jen o 2–3 °C níž, než byla původní teplota v místnosti. Teprve až si vaše tělo přivykne na změnu teploty, začněte nastavenou teplotu postupně snižovat.

Držte se pravidla: co deset minut, to jeden stupeň dolů. Pokud budete v místnosti či v autě trávit velkou část dne, můžete teplotu snížit až k optimálním 22 °C. Podstatné ale je, aby si tělo na změnu zvykalo postupně. A to nejen v případě snižování teploty, ale také při návratu do rozehřátého prostředí. Pokud se tedy chystáte klimatizované auto, domácnost či kancelář opustit, postupně nastavení klimatizace upravujte tak, aby se teplota opět zvyšovala.

Směr, na kterém záleží

Dalším úskalím klimatizace, ať už umístěné u vás doma, v kanceláři, v restauraci, nebo třeba v autě, je směr proudění studeného vzduchu. Obzvláště v rozpáleném automobilu máme často tendenci pustit studený vzduch přímo na posádku. To je ale velkou chybou. Klimatizace totiž vysušuje sliznici dýchacích cest a tím se zvyšuje náchylnost k infekčním onemocněním. Proto raději nastavte směr proudění vzduchu do otevřeného prostoru, kde se nikdo nenachází.

Pravidelná údržba zvýší životnost vaší klimatizace v autě

Pokud chcete, aby vaše klimatizace správně fungovala, je potřeba jí věnovat náležitou pozornost. Postarejte se vždy před nástupem letní sezóny o pravidelnou servisní prohlídku a odborné vyčištění klimatizace ve svém oblíbeném servise. Pravidelnou údržbu klimatizace v automobilu můžete provádět jednou za čas i sami pomocí čističe klimatizací nebo desinfekčního spreje, které lze pořídit například v prodejnách Autokelly. Vzduch v autě, kde pravidelně používáte klimatizaci, skvěle provoní i osvěžovač vzduchu pro klimatizace a interiéry, ale také jakýkoliv běžně dostupný osvěžovač vzduchu do auta, volte lehké citrusové, mentolové vůně. Vyhněte se těžkým parfémům!

Často se také doporučuje používat klimatizaci v autě tak, aby se dokázala zkondenzovaná voda v systému vysušit dříve, než bude auto odstaveno. Proto klimatizaci vždy vypněte ještě dříve, než dojedete do požadovaného cíle. Jedině tak vaše klimatizace vydrží plně funkční po několik dalších let.

Jak vyčistit nástěnnou klimatizaci

  • je potřeba zhruba jedenkrát měsíčně vyndat prachové filtry a vymáchat je ve vodě s čistícím prostředkem.
  • celý vnitřek přístroje vysajte a vyčistěte od zbytků prachu. Nezapomeňte omýt i plastovou předfiltraci.
  • venkovní jednotku nezapomeňte čistit alespoň dvakrát ročně. Využíváte-li klimatizaci i k topení – tedy s tepelným čerpadlem, měli byste ji zbavovat nečistot častěji.
  • dezinfekční přípravky dokážou z klimatizace odstranit bakterie, viry i plísně. Prostředek do přístroje aplikujete pomocí hadičky do nasávacích otvorů a trysek vypnuté klimatizace. Spustit ji opět lze za dvacet minut po použití.
  • k výparníku se dostává mnohem hůř než k filtrům. Nachází se totiž až za nimi. Pro běžnou údržbu stačí, když jej budete zbavovat nánosů nečistot pomocí speciálních čistících sprejů. Proto, aby se výparník nezanášel, je hlavní věnovat dostatečnou péči filtrům.
  • pokud si nejste jisti svými technickými dovednostmi, uděláte nejlépe, pokud si na čištění klimatizace pozvete odborníky.