Proč vám čaj nechutná? Nejspíš děláte něco špatně

Proč vám čaj nechutná? Nejspíš děláte něco špatně Canva

Zelený poklad má velké množství pozitivních účinků na náš organismus. Zahání deprese, je prevencí proti revmatu a snižuje riziko vzniku zubního kazu. Obsahuje polyfenoly, je plný antioxidantů a působí tak i proti nádorovému bujení. Napomáhá i hubnutí. Řeč je o zeleném čaji, Jak si ho správně připravit?

Přečtěte si také

Jak uskladnit zimní oblečení a na co nezapomenout, až vytáhnete to jarní?

Zelený čaj je považován za elixír mládí. Působí regeneračně a zpomaluje proces stárnutí. Posiluje i naši imunitu. Správně připravený zelený čaj nám dodá stopové prvky, minerály a vitaminy. Obsahuje vyvážené poměry zinku a mědi. Působí i antibakteriálně. Zelený čaj obsahuje thein a posiluje mysl.

Jak připravit zelený čaj

Zelený čaj by se měl pít z malých šálků. Na jeden hrníček připadne zarovnaná lžička čaje. Máte-li možnost, použijte měkkou vodu, ovlivní to jeho chuť. Bude výraznější, ale přesto jemná. Voda se uvaří a nechá odstát. Zelený čaj se přelévá vodou horkou 80 ˚C. Příliš horká voda způsobí vyluhování tříslovin a dalších substancí. Nálev má pak hořkou chuť až pachuť.

Doba louhování a nálevy

Doporučená doba louhování se druh od druhu liší až několikanásobně, průměrem bývá 1 až 4 minuty. Během louhování jej zakryjte, uchováte tak jeho aroma. Slijte jej přes bambusové sítko a pak jej zalijte znovu nepatrně teplejší vodou 85 °C a nechte déle louhovat 5 až 7 minut. Nejlepší chuť i kvalitu má druhý nálev. Zelený čaj se nesladí.

Jak připravit černý čaj

Chuť černého čaje se odvíjí od místa, kde se pěstuje. Klima a nadmořská výška na Srí Lance například ovlivňuje jeho vzhled, barvu, sílu, příchuť a také kvalitu. Černý čaj je důležité zalít čerstvě uvařenou vodou, aby se z fermentovaných čajových lístků uvolnily dostatečně veškeré látky. Nechte jej vyluhovat 3 až 5 minut podle toho, jak silný čaj máte rádi. Další vyluhování by přidávalo do nápoje třísloviny, které mohou podpořit vznik jaterního onemocnění nebo přispět ke vzniku ledvinových kamenů. Podle chuti si do něj lze přidat med, do anglického čaje pak mléko a lze jej připravit i jako výborné domácí Ice Tea.

Teplota vody, čas potřebný k vyluhování

  • Černý čaj - voda 100 °C, tři až pět minut.
  • Zelený čaj - voda 70-80 °C, ne déle než čtyři minuty.
  • Bylinkový čaj - voda 100 °C ,obvykle pět až deset minut.
  • Směs na ovocný čaj dejte do studené vody, po varu vyluhujte až deset minut.
  • Rooibos zalijte vroucí vodou a podle intenzity vyluhujte pět až deset minut.