Používáte olej na smažení? Tak pozor, může vás ohrozit na zdraví

Používáte olej na smažení? Tak pozor, může vás ohrozit na zdraví Canva

Oleje a tuky bývají nedílnou součástí našich kuchařských děl. Otázkou však je, zda tuto surovinu používáme opravdu správně. Zatímco některé jsou prospěšné jen za studena, s jinými můžeme bezpečně i smažit. Ukážeme vám, který olej je vhodné vybrat ke zvolené přípravě.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Na co všechno se dá použít kávový lógr v domácnosti a na zahradě?

Trocha teorie

Spolu s trendem štíhlé linie se tuky (podobně jako cukry) často dostávají do nepříznivé role „těch, po kterých se tloustne“. Tuky však pro náš organismus představují zdroj energie a zásobárnu, bez které nemůže tělo správně fungovat. Další jejich velkou úlohou je vstřebávání určitých typů vitamínů (např. A, D, E a K). Bez přítomnosti tuků by se tyto vitamíny jednoduše vyloučily z těla. Abychom své zdraví i chuťové buňky potěšili, měli bychom používat oleje podle jejich určení. Základem je tzv. kouřový bod, tedy teplota, kdy se olej začne přepalovat a vznikají v něm tělu nebezpečné látky. Čím vyšší je hodnota kouřového bodu, tím je olej vhodnější pro tepelné zpracování a naopak. Hodnota je uvedena na obalu.

Slunečnicový olej - výhodou je jeho neutrální chuť a vysoký obsah vitamínu E, jeho kouřový bod je přibližně 180 °C, proto není vhodný na smažení ani fritování. Na trhu však jsou i výrobky, které jsou speciálně upraveny pro vyšší teploty.

Olivový olej - podobně jako s vínem, i tento druh oleje se liší dle místa svého vzniku. Někdy je nazýván tekutým zlatem. Patří mezi tělu nejvíce prospěšné oleje, neboť obsahuje řadu vitamínů, antioxidanty a pomáhá i se vstřebáním vápníku. Blahodárně působí i na vlasy a pleť. Vybrat si můžete:

  • Extra panenský (extra virgin) - vhodný zejména do studené kuchyně
  • Panenský - vhodný i pro smažení (teplota by neměla přesáhnout 210 °C)
  • Rafinovaný - vhodné jsou spíše na smažení, neboť při tomto druhu výroby ztrácí své typické vlastnosti.

Řepkový olej - neutrální chuť dovoluje použití na sladkou i slanou verzi jídla, hodí se na studenou i teplou kuchyni (včetně smažení).

Rýžový olej - méně známá verze oleje vhodného i pro smažení (kouřový bod je cca 200 °C). Navíc pomáhá snižovat cholesterol a zlepšuje pokožku. Jeho chuť je též spíše neutrální.

Dýňový olej - má specifickou černozelenou barvu. Je velmi aromatický a skutečným pokladem pro náš organismus. Používat byste jej měli pouze ve studené kuchyni (například na dochucení salátů či jako ozdoba polévek)

Lněný olej - skvělý pomocník do studené kuchyně (při tepelném zpracování ztrácí své blahodárné účinky). Pomáhá s trávením a imunitou, je vhodný při redukční dietě. Je nutné jej uchovávat v tmavé láhvi a v ledničce, jinak ztrácí své vlastnosti a rychle se kazí.

Kokosový olej - patří mezi nejzdravější typy olejů. Jeho kouřový bod je velmi vysoko (cca 230 °C), proto se hodí i na smažení. Jeho všestrannost ukazuje i možné použití jako vlasová maska či na ošetření pleti. Protože jeho konzistence je v teplotách do 25 °C tuhá, není vhodný do studené kuchyně.

Sezamový olej - je bohatý na Omega 3 mastné kyseliny (podporují naše srdce, mozek i imunitu) a je vhodný i pro tepelnou úpravu. Pozor na jeho specifickou chuť.