Palmový olej je všude kolem nás, ačkoli se o něm už tolik nemluví. Na první pohled vypadá jako skvělá volba – je levný a přírodní. Ale když se podíváme blíže, zjistíme, že jeho výroba neprospívá přírodě a obsahuje nezdravé nasycené tuky. Přemýšlejte o tom, co kupujete, a dejte přednost udržitelným produktům. Pojďme zjistit, proč je důležité věnovat mu pozornost.
Palmový olej se získává z olejových palem, pro jeho načervenalou barvu se někdy označuje jako olej červený. Palmy olejové rostou po tisíce let na západě a na jihu Afriky, kde je olej běžnou součástí jídelníčku tamního obyvatelstva.
Jde o jeden z nejlevnějších olejů na světě, jeho výroba je nenáročná a výnos obrovský. Ve své přirozené podobě má palmový olej chuť po kořenové zelenině a je vhodný do teplé i studené kuchyně. Díky vysokému kouřovému bodu je stabilní i při vyšší teplotě, a proto se hodí i na fritování.
Z nutričního hlediska veškeré kalorie v palmovém oleji pocházejí z tuků – konkrétně je zde 50 % nasycených mastných kyselin, 40 % mononenasycených kyselin a 10 % polynenasycených mastných kyselin. Přírodní palmový olej obsahuje i vitamin E a karotenoidy, které způsobují ono červené zabarvení.
Nasycené kyseliny nejsou z výživového hlediska příliš dobré pro tělo. Pro představu, řepkový olej jich obsahuje ve 100 gramech pouze 7 gramů, kdežto olej palmový až 50 gramů! Dalším problémem je i ztužování tuků neboli hydrogenace, při které dojde k chemické přeměně a vzniknou také transnenasycené mastné kyseliny, které tělu neprospívají.
Maďarské langoše zná skoro každý jako křupavé placky dochucené česnekem, kečupem a strouhaným sýrem. Tyhle langoše jsou výborné a hlavně nejsou mastné, díky jogurtu nenasají tolik oleje.
Palmový olej je skoro všude, a to i tam, kde byste to rozhodně nečekali. Ořechová másla, cereálie, balené sladké pečivo, čokoládové tyčinky, smetana do kávy, rostlinné margaríny a i další potraviny, ty všechny jej obsahují.
Palmový olej najdeme také v zubních pastách, mýdle a v kosmetice. Dokonce se využívá pro výrobu bionafty, která je alternativním palivem. Problémem tedy není samotné používání palmového oleje, nýbrž jeho množství.
KHUNNINE / Shutterstock.com
Výroba palmového oleje zatěžuje naši planetu. Vhodné klima pro pěstování palmy olejné je především v jihovýchodní Asii, konkrétně v Thajsku, Indonésii a Malajsii – na tom by nebylo nic špatného, pokud by však kvůli tomu nebyl kácen deštný prales.
Masivní odlesňování vede k likvidaci původních obyvatel deštného pralesa, rostliny, zvířata i lidé přicházejí o svůj přirozený domov. Majitelé palmových plantáží si také nelámou hlavu s lidskými právy, půdu si zaberou bez jakékoliv kompenzace a tamní obyvatele nutí na plantážích pracovat za směšnou mzdu. Mizející deštný prales navíc zhoršuje i klimatické podmínky.
Palmovému oleji se nemusíme vyhýbat úplně. Některým firmám záleží na naší planetě a na domorodých obyvatelích, a proto pěstují palmy olejné udržitelným a etickým způsobem. Je však důležité si tyto výrobky umět v obchodě vybrat.
Pátrejte po certifikátech, kupujte fair trade produkty a hledejte firmy podporující ekologii. Možná se budete muset vzdát některých svých oblíbených sladkostí, ale za záchranu důležitého ekosystému to stojí. Dokud totiž bude po těchto produktech poptávka, bude i nabídka. Z bludného kruhu devastování přírody se tedy lze vymanit tlakem na samotné výrobce – ostatně mnoho z velkých značek si již důležitost udržitelného přístupu uvědomuje a postupně své produkty inovuje.
Zdroj: Kupi, Independent, BBC, Very well health