Jak vybrat správnou matraci, aby záda už nikdy nebolela? Cena nerozhoduje!

Žena vybírá matraci v obchodě. Canva

Vybrat novou matraci není rozhodně akce na pár hodin. Abyste vybrali tu pravou, čeká vás pořádný maraton! Ale nebojte se. Celým procesem vás provedeme a upozorníme vás, na co byste si měli dávat pozor. Už žádné přešlapy!

Přečtěte si také

Podvodníci cílí na zákazníky obchodů i pošty. Nyní se k tomu přidaly i falešné SMS z úřadů

Jak často měnit matraci?

Ač se na matrace běžně poskytuje záruka třeba i na 25 let a více, měli byste ji pravidelně měnit každých 7 let! Pokud jste narazili na nekvalitní kus, můžete se pokusit o reklamaci. Pokud neuspějete, následuje hon na novou matraci.

Jak poznáte nekvalitní matraci?

Nekvalitní matrace se zpravidle rychle proleží. Dolíky v podložce se už nikdy nevrátí zpátky, i kdybyste ji obraceli každý den! Povrch matrace začne brzy žmolkovatět a materiál se dokonce může drolit či prošoupat!

Možná máte jen nevhodný kousek

Druhá stránka věci je špatný výběr. Můžete mít sebekvalitnější matraci za mnoho peněz. Pokud jste si však vybrali nepadnoucí kousek, budete stejně nešťastní. Začíná to bolestmi zad, následnou únavou nebo bolestmi hlavy. Následují jiné zdravotní komplikace. Kvalitní a správně zvolená matrace je základem vaší spokojenosti!

Proč se matrace mění každých 7 let?

Důvodem jsou zdravotní rizika spojená s dlouhodobě stejnou matrací. Během spánku se z lidského těla odlupují částečky staré kůže, padají vám vlasy a vypotíte více než 250 ml potu! To vše se vstřebává nejen do lůžkovin, ale také do matrace. S takovou zásobou “potravy” ji záhy osidlují různí roztoči, kteří se vašimi výpotky živí. 7 let je tedy hraniční doba. Pak byste měli své matraci dát sbohem a přivítat nový přírůstek do rodiny.

Muž vstává z postele a drží se záda. Canva

Jak se správně starat o matraci?

Aby s vámi matrace vydržela celých 7 let bez újmy na zdraví - jak vlastního, tak vašeho - potřebujete znát základní pravidla.

  • Matraci pravidelně otáčejte, aby nevznikaly proleženiny. Ideální interval jsou každé dva týdny.
  • Mezi prostěradlem a matrací ponechávejte ochranný potah, který chrání matraci před roztoči, rozlitými nápoji a dalšími nečistotami.
  • Jednou za čas matraci sundejte z roštu, položte ji na bok a nechte pořádně vyvětrat. Ideální je čerstvý vzduch a dostatek světla. Roztoči si libují ve tmě a vlhku. Zabraňte jim v tom!
  • Ani během stěhování matraci nepřehýbejte a nijak se ji nesnažte lámat. Poškodíte tím vlákna a matrace ztratí své přirozené vlastnosti. Pokud se stěhujete, zkuste ji jemně srolovat.

Tip

Vyzkoušejte podložku pod matraci, která zamezí zbytečnému tření. Funguje podobně, jako potah na matraci. V zimě podložku navíc využijete jako teplý podklad pro svá záda.

Jak vybrat správnou matraci na spaní?

Než si jednoznačně vyberete určitý typ matrace, zaměřte se na své požadavky.

  • Tvrdost
  • Materiál
  • Velikost
  • Tloušťka

Tvrdost matrace

Nejdůležitějším měřítkem je tvrdost matrace. Ta rozhoduje o celkové kvalitě vašeho spánku. Příliš měkká matrace způsobuje bolesti zad, nepohodlné vstávání a deformaci celé kostry. Naopak příliš tvrdá podložka zajišťuje bolesti kyčlí a velkých kloubů, protože nemají možnost se přirozeně uvolnit. Jak by to mělo být správně?

  • Pokud se položíte zády na matraci, měli byste pohodlně zasunout dlaň pod svá bedra. Žádné násilí, ani žádný volný prostor. Mělo by to být tak akorát.
  • Pokud se na matraci posadíte a rázem se propadnete o mnoho centimetrů dolů, je něco špatně. Takovou matraci si nekupujte.
  • Tvrdost matrace ovlivňuje také hmotnost člověka. Je jasné, že drobná žena si může dovolit měkčí matraci, než mohutný muž s nadváhou.
Žena spí v posteli. Canva

Materiál matrace

Materiál úzce souvisí s tvrdostí matrace. Nejkvalitnější matrace mají sendvičové složení různých druhů polyuretanové pěny. Ta dokonale rozloží vaši hmotnost a poskytne ideální oporu páteři. Naopak laciné pružinové matrace jsou vhodné maximálně pro jednorázové přespání. Ověřte si v prodejně, z čeho se matrace skládá a jaké výhody nabízí!

Dobrá rada nad zlato

Nikdy si neobjednávejte matraci po internetu, pokud jste neměli možnost si na ni lehnout a vyzkoušet ji osobně!

Rozměry matrace

Pokud si vybíráte matraci jen sami pro sebe, sáhněte po minimální šíři 140 centimetrů. Na manželskou postel volte vždy nejvyšší možnou šířku 200 centimetrů. Na menší byste si vzájemně překáželi a kvalitního spánku byste se nedočkali.

Tloušťka matrace

Nikdy si nekupujte matrace nižší, než je 15 centimetrů. Neposkytují dostatečnou oporu páteři, a proto nejsou vůbec vhodné.