Upečte si rychlé ořechové sušenky. Zdravá svačinka i dekorace na stůl

Domácí ořechové sušenky v dóze Jana Albrechtová

Mít v kuchyni na stole sušenky „jen tak na chuť“ se prostě hodí. Ať už pro vás, když vás honí mlsná, děti nebo neohlášenou návštěvu. Navíc sušenky v nějaké zajímavé nádobě působí jako perfektní dekorace, přičemž její největší výhodou je to, že ji můžete sníst.

Přečtěte si také

Žitné pečivo zaplní žaludek více než to klasické, proto je velmi oblíbené u lidí, kteří chtějí jíst zdravě
Žitné pečivo zaplní žaludek více než to klasické, proto je velmi oblíbené u lidí, kteří chtějí jíst zdravě

Ovesné sušenky jen tak ke kafíčku anebo čaji si můžete samozřejmě koupit i v obchodě, ale rozbalit sáček a vysypat jej do dózy zvládne každý a zkrátka to není ono. Z takové práce nebudete mít dobrý pocit, tak proč si je nepřipravit doma sami?

4 důvody, proč si upéct sušenky doma

  1. Budete moci říct, že jste je dělali opravdu sami a jsou domácí!
  2. Budete vědět, co všechno jste do těchto sušenek dali.
  3. S každým dalším pečením budete moci svou recepturu rozvíjet a případně vylepšovat.
  4. Každá sušenka bude trošku jiná, jak už to u domácích výrobků bývá.
Domácí ořechová sušenka na dlani Jana Albrechtová

Máslo v akci se do receptu bude hodit

Kupte se slevou Máslo.

Porovnat slevy

Tyto sušenky jsou ovesné a je v nich také poměrně hodně oříšků. Jakékoli ingredience můžete samozřejmě ubrat a nahradit případně zdravější anebo méně kalorickou variantou. Zároveň nejsou ale sušenky příliš sladké. Dominuje v nich spíše chuť ořechů, přičemž jemná sladkost se dostaví až po chvíli. Nejsou sice nejvhodnější v případě diety (zejména díky máslu a medu), ale zdravé rozhodně jsou (díky ořechům a ovesným vločkám).

Co budete na sušenky potřebovat?

  • 400 g ovesné mouky
  • 200 g másla
  • 200 g medu
  • 100 g mletých nebo drcených mandlí
  • 100 g mletých nebo drcených vlašských ořechů
  • 2 lžičky kypřicího prášku

Kde vzít ovesnou mouku?

Můžete použít ovesnou mouku, ale super budou sušenky i z celých ovesných vloček. Osobně používám ovesné vločky z Lidlu, které jsou jemné a stojí pár korun. U sušenek mám však raději, když jsou hladké, a proto si ovesné vločky sama melu. Samozřejmě si však můžete ovesnou mouku také koupit třeba v dm Drogerii.

Ovesná mouka v bio kvalitě bez lepku

Těsto na domácí ořechové sušenky v mixéru Jana Albrechtová

Postup přípravy

Na mírném plameni na pánvičce opražte nasucho oříšky. Nemusíte je samozřejmě pražit, nicméně díky tomuto druhu přípravy se u nich více rozvine jejich chuť a vůně. Při pražení však postupujte šetrně, ať v nich nezničíte zdraví prospěšné látky. Mělo by stačit 10–15 minut, možná i méně.

Pražení ořechů na pánvi Jana Albrechtová

Mezitím si můžete umlít vločky. Jednoduše nasypte obsah sáčku do mixéru a zapněte jej na nejvyšší rychlost. Jakmile budou oříšky hotové, rozpusťte si máslo. Jestliže máte med zcukernatělý, rozpusťte si i ten a všechno zpracujte dohromady.

Těsto na domácí ořechové sušenky Jana Albrechtová

Záleží jen na vás, jaké tvary budete dělat, můžete sušenky zkusit klidně i vykrajovat. Mnohem snazší je však udělat si sušenková kolečka.

Těsto na domácí ořechové sušenky na dřevěném vále Jana Albrechtová

Uválejte si váleček a ten pak rozkrájejte na menší části. Vytvarujte jednotlivá kolečka a vyskládejte je na plech.

Domácí ořechové sušenky na pečicím papíru Jana Albrechtová

Plech se sušenkami dejte do trouby a pečte na 150 °C dozlatova. Mimochodem, sušenky nádherně, ale opravdu nádherně provoní celou kuchyň.

Domácí ořechové sušenky na pečicím papíru Jana Albrechtová

Pochlubte se!

Jasně! Sušenky se vám určitě povedly a byla by obrovská škoda, kdybyste je schovali do spíže.

Domácí ořechové sušenky v dóze Jana Albrechtová

Tip redaktorky Jany:

Sušenky můžete skladovat třeba ve skleněné dóze, ozdobené jutovým provázkem. Dózu pořídíte např. v prodejnách Ikea, Orion či Kitos. Prolistujte si akční letáky bydlení a zahrady ve vašem okolí.