Videorecept: Smažený květák podle pana Cuketky musíte ochutnat!

Říkáte, že byste si také dali smažený květák? „No jó! Ale té práce okolo!“ A tak si spousta z nás raději nechá na tuto křupavou smaženou lahůdku zajít chuť a udělá ji, až někdy bude čas. Ale nebojte se, pokud si v tom uděláte systém po vzoru Skromné kuchyně pana Cuketky, půjde vám to jako po másle a smažený květák si pak můžete připravit, kdykoli budete chtít. Tak co, jdete do obchodu pro květák?

Přečtěte si také

V pražském obchodním centru prohrabali koše a nestačili se divit! 3 tuny odpadu byly plné překvapení

Pojďme si vyložit karty na stůl a řekněme si hned o dvou zrádnostech, které vás možná od přípravy květáku odrazují – předvaření a obalování v trojobalu.

Opravdu je nutné květák před obalením předvařit?

Je to opravdu dobrý nápad, pokud chcete mít smažený květák ideální konzistence a chuti. Díky předvaření totiž nejen trochu změkne, ale také do sebe natáhne sůl, což poté poznáte na jeho chuti. Při smažení pak květák získá hezkou zlatavou barvu.

Jak zefektivnit obalování v trojobalu?

Možná na to máte svou vlastní fintu, pan Cuketka používá starý osvědčený postup – tři misky v řadě za sebou, vlevo před nimi mísu s předvařenými květáky a po pravé ruce plech, na který si obalené růžičky odkládá.

Co budete potřebovat?

  • 1 květák (44,90 Kč)
  • 1 kg brambor (11 Kč)
  • 200 g strouhanky (6 Kč)
  • 200 ml řepkového oleje (5,20 Kč)
  • 100 g hladké mouky (1,20 Kč)
  • 120 g tatarské omáčky (15,70 Kč)
  • 2 vejce (6 Kč)
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • 1 lžíci másla – cca 15 g (1,80 Kč)
  • sůl

Cena surovin celkem: 92 Kč

Cena na porci: 23 Kč

Rozpočet počítá s cenami potravin v lednu 2020. V receptu není započítána cena pažitky, protože si ji spousta z nás doma pěstuje čerstvou.

Dali byste si smažený květák s máslovými brambůrkami? Kupi.cz / Skromná kuchyně

Jak na to?

  1. Nezapomínejte ani na to, co si ke květáku dáte. Asi se shodneme na tom, že obyčejné vařené brambory s máslem do kapsy jiná příloha jen tak nestrčí! Aby vám tedy květák nevychladl, pusťte se nejdříve do brambor.
  2. Brambory oloupejte, nakrájejte na poloviny či kostičky a uvařte doměkka v osolené vodě. Poté je slijte a nechte malou chvíli bokem. Přidejte lžíci másla (anebo klidně i víc, máte-li rádi brambory hodně maštěné) a promíchejte s nadrobno nasekanou pažitkou.
  3. Květák následně očistěte, zbavte košťálu a rozdělte na jednotlivé růžičky. Vložte jej do hrnce s vroucí vodou a vařte asi jen 5 minut do poloměkka. Takto předvařený květák nechte okapat.
  4. Zatímco bude voda z květáku okapávat, připravte si tři misky, do kterých vložte následující ingredience – hladkou mouku, do druhé misky osolená, opepřená a rozšlehaná vejce s trochou vody a do třetí misky strouhanku.
  5. Květák postupně obalte v mouce, rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance.
  6. Do pánve anebo do širšího kastrolu dejte olej. Vrstva oleje by měla být vysoká přibližně 1 až 2 cm. Rozehřejte jej na teplotu okolo 170 °C a postupně přidávejte obalený květák, který smažte dozlatova ze všech stran.
  7. Po usmažení položte květáky na papírovou kuchyňskou utěrku, aby se přebytečný tuk mohl do ní vsáknout.

Tip: Pokud se vám u pánve nechce stát a utírat varnou desku poprskanou od oleje, usmažte květák na plechu v troubě.

Podávejte s uvařenými bramborami a tatarskou omáčkou.