Experimentujte v kuchyni a vyzkoušejte ochucené strouhanky

Houby obalené ve strouhance Nikolay_Donetsk / Canva

Nudí vás klasický trojobal a chcete vyzkoušet něco nového? Voňavé ochucené strouhanky povznesou jakýkoliv smažený či zapečený pokrm na úplně novou úroveň. Možností na směsi je spoustu a vaše jídlo může mít pokaždé jinou chuť.

Přečtěte si také

Co nejvíce štve zákazníky v obchodech? Neochotný personál i dlouhé čekání ve frontách u pokladen

Jak vyrobit strouhanku

Než se pustíme do těch ochucených, je potřeba si říci, jak připravit klasickou strouhanku z bílého pečiva.

Na základní strouhanku používejte bílé pečivo, jako jsou housky, rohlíky, bagety či toastový chléb. Hlídejte si, aby pečivo nemělo posyp na kůrce, ten by mohl chuť strouhanky zkazit. Pečivo nakrájejte na cca centimetr velké kostičky a rozložte je na plech. Oproti sušení v celku tak zabráníte vzniku plísně. Přikryjte je utěrkou kvůli prachu a nechte několik dní proschnout. Pak už ho jen stačí rozmixovat v mixéru.

Strouhanka v dřevěné misce. daffodilred / Canva

Tip: Pokud potřebujete strouhanku hned a máte jen čerstvé pečivo, můžete ho rozkrájet na kostičky a upéct do zlatova v troubě. Jestliže však nemáte mixér, kterým pak strouhanku z takto nasušeného pečiva vytvoříte, nasušte pečivo celé, nerozkrájené a nastrouhejte jej na struhadle. Dejte si však pozor, aby nechytlo plíseň.

Skvělý mixér, který vytvoří strouhanku raz dva a mnoho dalšího, je například Omniblend V - 2 L za cenu od 7 499 Kč. Levnější, ale neméně dobrá varianta klasického mixéru je například Tefal BL811D38 Perfectmix Plus s cenou okolo 1 699 Kč. Skvěle vám poslouží i mixér tyčový, který má vhodný nástavec s nádobou. Doporučujeme například Braun MultiQuick 7 MQ 785 Patisserie Plus za cenu od 2 399 Kč.

Čím vším se dá strouhanka ochutit?

Na ochucení strouhanky můžete využít spoustu ingrediencí. Ty lze poté různě kombinovat, dá se tedy vytvořit opravdu velké množství druhů. Čím strouhanku dochutíte, je jen na vás. Záleží na připravovaném pokrmu a na vaší chuti.

Bylinky

Strouhanku můžete ochutit například čerstvými či sušenými bylinkami. S těmi čerstvými bude strouhanka více vonět, sušené jsou zase snáze dostupné. S výběrem bylinek si nemusíte lámat hlavu, hodí se v podstatě všechny, které běžně při vaření používáte.

Různé druhy bylinek a nůžky na dřevěném pozadí Mythja / Canva

Doporučujeme například:

  • petrželku
  • oregano
  • bazalku
  • rozmarýn
  • tymián

Bylinky vhoďte spolu s nakrájeným, usušeným pečivem do mixéru a rozmixujte. Přidat můžete jeden druh, případně jich více nakombinovat.

Vyzkoušejte také česnek, chilli, cibulku i sýr

Milujete chuť česneku? Pak ho přidejte do strouhanky. Báječně ochutí celý pokrm. Nastrouhejte potřebné množství česneku a spolu s pečivem rozmixujte, tak se jeho aroma rozloží v celé strouhance.

Použít můžete také jarní nebo klasickou smaženou cibulku. V případě té smažené se více hodí sušená, aby strouhanka zbytečně nenavlhla.

Sušená nakrájená cibulka a cibule v pozadí Saaster / Canva

Kdo má rád ostrá jídla, zamiluje si strouhanku s chilli. Použít můžete to v prášku nebo rozmělnit v hmoždíři chilli papričky na větší kousky, aby pokrm vypadal zajímavěji.

Také tvrdý sýr dodá strouhance skvělou chuť. Ideální je například strouhaný parmazán. Stejně jako u česneku ho rozmixujte spolu s pečivem. Kdybyste použili sýr typu eidam, gouda, niva a podobné, při smažení by se roztekl a připaloval.

Strouhaný parmazán, struhadlo na sýr Cristalov / Canva

Dalším skvělým tipem, co přidat do strouhanky pro její ozvláštnění, je mletá paprika. Dodá jí hezkou barvu a jemně nasládlou chuť. A opět něco pro milovníky pikantních jídel – skvělá je i mletá paprika ostrá.

Výborná dochucovadla strouhanky jsou i sušené olivy či sušená rajčata. U nich je však opravdu důležité, aby byly sušené, a ne z nálevu. Stačí je pak do strouhanky pokrájet na menší kousky a dodají pokrmům výbornou italskou chuť.

A na čem ty dobroty smažit?

Kvalitní pánev je základní vybavení každého kuchaře či kuchařky. Výborné pánve na smažení jsou od RÖSLE z řady MOMENTS – sada 2 ks s průměrem 24 a 28 cm vás vyjde na 2 490 Kč. Uživatelé si nemohou vynachválit ani pánev Ballarini Cortina Granitium s odolným a nepřilnavým povrchem a nezávadným hliníkovým jádrem. Právě v akci na Mall.cz za 899 Kč. Skvělé pánve již od 612 Kč seženete také v prodejnách Tescoma.