Ceny vepřového i letos dál porostou nahoru

Zdražování vepřového masa a uzenin bude dále pokračovat VLG / Canva.com

České domácnosti musí počítat s dalším zvyšováním cen za vepřové maso a uzeniny. Prasata určená na porážku jsou nejdražší za posledních jedenáct let. Důvodem je přetrvávající prasečí mor v Číně.

Přečtěte si také

5 výborných receptů za pár korun: Tahle jídla uvaříte do 100 Kč

Čína patří k největším konzumentům a také vývozcům vepřového masa na světě. Kvůli tamní epidemii prasečího moru však musí nakupovat prasata ze zahraničí, a to včetně Evropy. Na trhu je tudíž masa nedostatek a jeho ceny rostou.

Problémy v Číně se promítají i v České republice

Stále rostoucí poptávka Číny po vepřovém mase může za značný růst jeho cen nejen ve světě, ale i v České republice. V důsledku větší poptávky po mase si totiž chovatelé jatečních prasat mohou dovolit zvyšovat cenu, což výrazně ovlivňuje i cenu vepřového.

Kvůli epidemii prasečího moru v Číně na globálním trhu roste cena vepřového Jakub Kapusnak / Canva.com

Globální růst cen se táhne už od roku 2018, kdy v Číně propukl africký mor prasat. Epidemie v zemi stále zuří a Čína je tak nucena chovy ve velkém vybíjet, aby se zabránilo dalšímu šíření viru. Tento výpadek pak kompenzuje dovozem, což ovlivňuje globální trh.

„Inflace v tomto roce trhá rekordy a jedním z jejích tahounů je růst cen vepřového. Jeho cena vylétla skoro o pětinu – konkrétně o 18,9 % a mezi ostatními potravinami se tak stalo rekordmanem ve zdražování. Spolu s tím výrazně rostou i ceny uzenin, které meziročně přidaly víc než desetinu (12,2 %),” udává Mediář.

Ze situace těží čeští chovatelé prasat. Ti si totiž dlouhodobě stěžují, že vepřové prodávají za velmi nízké ceny, které jim nepokryjí ani náklady.

Ceny vepřového se na pultech v ČR zvedly o dvacet procent sergeyryzhov / Canva.com

Ceny vepřového u nás rostou

Zdražování jatečných prasat výrazně ovlivňuje i cenu vepřového a Česká republika není v jeho produkci soběstačná. Velkou část nakupuje v zahraničí, kde jsou ceny enormně vysoké. Zhruba polovina masa, kterou v Česku sníme, pochází z Německa, Polska a Španělska.

Výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina uvedl pro Český rozhlas: „Na pultech se ceny masa i masných výrobků zvedly o nějakých dvacet procent. Velká část průmyslových výrobců masných výrobků bude nadále vyjednávat se svými odběrateli o zvýšení cen.”

Zároveň dodává, že pokud se bude i nadále zvyšovat poptávka po mase v Asii, lze očekávat další navýšení vepřového masa na trhu Evropské unie.