Mytí rukou i otírání věcí speciálními ubrousky vás může před nákazou koronavirem ochránit

Nejzákladnější hygienické opatření před nákazou koronavirem je správné mytí rukou. Roman Lacheev/ canva.com

V souvislosti se šířením koronaviru se z médií dozvídáme o hlavních hygienických pravidlech, která by měla být dodržována. Jsou totiž jedním z nejdůležitějších preventivních opatření, které pro sebe každý z nás může udělat a chránit se tak před nákazou. Co přesně tedy lékárníci doporučují?

Přečtěte si také

Velký přehled stravenek a stravenkových karet: Kde můžete za den uplatnit nejvíce stravenek?

Jak snížit riziko nákazy koronavirem?

Existuje několik základních opatření k prevenci šíření onemocnění koronavirem, které může dělat každý z nás. Ochránit tak před nákazou koronavirem můžete nejen sebe, ale také osoby ve vaší blízkosti. Proto by tato následující pravidla rozhodně neměla být podceňována.

1. Často si myjte ruce

Důkladné mytí rukou by mělo být samozřejmostí nejen při ochraně před respiračním onemocněním. Ruce byste si měli mýt teplou vodou a mýdlem, v lepším případě antibakteriálním, a to alespoň po dobu 30 vteřin.

Ruce si myjte zejména po příchodu domů z venku, po použití toalety, před přípravou či konzumací pokrmů, po kašlání, smrkání, kýchání, po návštěvě zdravotnického zařízení, po manipulaci s mincemi, ... Zkrátka kdykoliv to jen bude možné.

Pokud zrovna nemáte poblíž kohoutek s vodou, použijte dezinfekční gely. Jejich velkou výhodou je, že je můžete mít neustále u sebe a použít například po té, co jste se drželi tyče ve veřejné dopravě. Antibakteriální gely dělíme na dva druhy:

  • Na bázi vody (bez alkoholu) – tyto gely sice ničí bakterie, ale kvůli absenci alkoholové složky proti virům efektivní nejsou.
  • Na bázi alkoholu – ničí bakterie i viry (včetně koronaviru). Jsou sice trochu dražší, ale zato více účinné.
Pokud nemáte poblíž kohoutek s vodou, použijte antibakteriální gel na ruce. galitskaya / canva.com

Tip: Na mytí rukou můžete využít i antibakteriální ubrousky na ruce. Například Vlhčené ubrousky antibakteriální 15 ks najdete na drogeriezde.cz za 49 Kč. V drogeriích dm seženete hygienické antibakteriální ubrousky 10 ks od značky Balea za 27,90 Kč.

2. Otírejte věci antibakteriálními ubrousky

Předměty, které používáte často, byste měli otírat dezinfekčními ubrousky. Jedná se například o klávesnici, notebook či mobilní telefon, který máme všichni neustále po ruce. Mytí rukou bude totiž úplně zbytečné, pokud hned poté sáhnete na špinavý telefon.

Viry dokáží mimo hostitele přežít poměrně dlouhou dobu. Na rukou sice virus vydrží jen pět minut, ale na hladkém povrchu z kovu či plastu může přežít až 2 dny. V oblečení a papírových kapesnících se drží dokonce až dvanáct hodin.

Věci, které používáte často otírejte dezinfekčními ubrousky. progressman / canva.com
Antibakteriální mýdlo v akci

V drogeriích dm seženete Antibakteriální ubrousky na povrchy 36 ks od značky Dettol za 69,90 Kč. Antibakteriální je například i prášek na praní Sanytol, který koupíte také v drogeriích za cenu kolem 180 Kč. 

3. Kašlete a kýchejte do rukávu či kapesníku

Při kašlání a kýchání si dá většina lidí před ústa ruku. Tím zabrání rozšíření viru do okolí (při kýchnutí virus dolétne až 1,5 metru daleko), jenže rukou se pak dotýkáme mnoha předmětů a virus se tak může dostat k mnoha dalším lidem.

Kapesník, který takto použijeme, by měl být rozhodně jednorázový. Oblečení je lepší po denním nošení vyprat, aby se virus dál nerozšiřoval v domácnosti.

Rukama se dotýkáme mnoha věcí, proto vždy kašlejte do rukávu či do kapesníku. absolutimages / canva.com

4. Vyhýbejte se kontaktu s nemocnými lidmi

Jestliže vidíte na ulici či ve veřejné dopravě člověka, který kašle, bude určitě lepší se mu vyhnout. Chcete-li mít opravdu jistotu, že se od nikoho nenakazíte, udržujte si od lidí bezpečný odstup alespoň 2 metry. To se ale ve veřejné dopravě i na ulici těžko dodržuje.

Pokud se necítíte dobře, zůstaňte raději doma. V případě, že je nezbytně nutné vyjít ven, vezměte si na sebe roušku. Tou se sice neuchráníte před nákazou, ale alespoň nenakazíte nikoho kolem vás.

V případě, že máte podezření na nákazu koronavirem, nechoďte k lékaři a ani nejezděte do nemocnice, abyste případnou nemoc nešířili dále. Zůstaňte doma a svého obvodního lékaře kontaktujte telefonicky. On vám dá pokyny, jak dále postupovat.

Nejdůležitější také je, nepropadat zbytečné panice, dodržovat základní hygienická pravidla a zůstat v klidu. Stres totiž oslabuje organismus a pravděpodobnost, že se člověk nakazí, je pak mnohem vyšší.