Vypěstujte si doma pepřovník a mějte kvalitní pepř vždy po ruce

Přestože je pepřovník tropická rostlina, snadno ji vypěstujete doma v květináči kerdkanno / Canva.com

Bez pepře bychom si vaření asi nedokázali ani představit. Společně se solí ho najdeme téměř v každém slaném receptu, a v kuchyni by tedy neměl chybět. Věděli jste ale, že se dá pepřovník vypěstovat jako pokojová rostlina? Prozradíme vám, jak na to.

Přečtěte si také

Naučte se nový způsob, jak připravovat lososa! Po japonsku s Teriyaki omáčkou

Pepř pochází z Indie, kde se pěstuje už více než tři tisíce let. Díky zámořským objevům se později dostal do Evropy, kde za něj bohatí lidé platili zlatem, aby si ho mohli dopřát. Dnes patří mezi nejoblíbenější a nejpoužívanější koření na světě a je už neodmyslitelnou součástí každé kuchyně.

Pepřovník je víceletá popínavá rostlina, která dorůstá až do výšky 15 metrů a pěstuje se ve všech vlhkých tropických oblastech. Lze ho však jako okrasnou popínavou rostlinu vypěstovat i doma v květináči, a pepř tak z nákupního seznamu navždy vyškrtnout.

Pepřovník potřebuje pro správný růst speciální substrát a správné zalévání Thang Nguyen Quoc / Canva.com

Jak pěstovat pepřovník

Rostlinu můžete doma vypěstovat přímo ze semínek či odnožemi, kdy stačí odstřihnout odnož, dát do sklenice s vodou a počkat, až zakoření.

Semínka bez problému pořídíte ve specializovaných kamenných či internetových obchodech. Pro výsev je potřeba si buď pořídit speciální výsevní substrát, nebo si ho můžete doma namíchat ze dvou dílů rašeliny, jednoho dílu písku a jednoho dílu zahradní zeminy.

Do substrátu zasaďte už zakořeněnou odnož, nebo do hloubky 0,5 až 1 centimetr zasejte semínka. Výsev pepřovníku je vhodný po celý rok. Poté zalévejte tak, aby substrát nebyl nikdy suchý, nesmí být ovšem ani příliš mokrý. Pepřovník miluje vzdušnou, kyprou půdu, bohatou na živiny a půdní vlhkost. Pokud ji však přemokříte, pepřovník uhnije.

Tip: Rostlinku si můžete předpěstovat v domácích minisklenících, kde se bude semínkům a sazeničkám dařit nejlépe. Doporučujeme pokojový skleník s 24 pěstebními tabletami z OBI za 199 Kč či PARKSIDE® miniskleník z e-shopu Lidl za 249 Kč. Skvěle poslouží také Garland plastový miniskleník od InnovaGarden.

Pepřovník miluje světlo a teplo

Sazeničky pepřovníku je dobré umístit na světlé a teplé místo, kde teplota neklesne pod 18 stupňů Celsia.

Dokud je rostlina mladá, může lehce viset přes květináč. Později, kdy více povyroste, však potřebuje opěru, kolem které se bude ovíjet.

Tip: Aby se pepřovníku opravdu dařilo, je dobré ho v jarních a letních měsících každé dva týdny přihnojovat. Doporučujeme například NATURA Organické kapalné hnojivo pro celou zahradu 1 l za 109 Kč na Alza.cz. V Hornbachu najdete Univerzální hnojivové tyčinky za 39 Kč / 50 ks. V prodejnách OBI můžete koupit Agro Natura Kapalné hnojivo bylinková zahrádka 500 ml za 79 Kč.

Zbarvení kuliček pepřovníku záleží na jejich vyzrálosti Yana Gayvoronskaya / Canva.com

Kdy sklízet plody?

Jak vypadají kuličky pepře, všichni dobře víme. V domácnostech nejčastěji používáme pepř černý, zelený, červený a bílý, přičemž každý z nich dodává pokrmům specifickou chuť. Věděli jste, že zbarvení těchto kuliček záleží na jejich vyzrálosti? Sklízet plody pepřovníku můžete tedy postupně podle toho, jakou barvu chcete.

  • Zelený pepř – sbírá se jako první, dokud jsou kuličky plodu nezralé a plně zelené. Je méně ostrý než pepř černý a má oproti ostatním barvám menší dobu trvanlivosti.
  • Červený pepř – jedná se o temně červené zralé bobulky.
  • Bílý pepř – ten získáte z dozrálých červených bobulek. Stačí je nějakou dobu namáčet a červená slupka se z nich odloupá.
  • Černý pepř – sbírá se ve chvíli, kdy zelené plody začnou červenat. Poté se fermentují a suší na slunci, čímž seschnou a získají typickou černou barvu.

Jaké jsou účinky pepře?

Kromě toho, že je pepř skvělé dochucovadlo pokrmů, je pro své stimulační účinky považován také za přírodní afrodiziakum. Tím, že zvyšuje krevní tlak, dochází k podpoře krevního oběhu a díky tomu jsou lépe vyživovány orgány v lidském těle.

Pepř se také používá při zažívacích potížích a pomáhá při nadýmání. Podporuje lepší trávení a urychluje metabolismus. Hodí se i během hubnutí, protože stimuluje spalování tuků.