Lidl musí stáhnout likér, který je zdraví nebezpečný. Pozor si dejte i na oplatky!

Prodejna Lidl Proxima Studio / Shutterstock.com

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vydala 2. března nařízení, které řetězcům Lidl a Norma ukládá neprodleně stáhnout z prodeje dva produkty. Jedná se o oblíbený likér a oplatky, které mohou být pro alergiky nebezpečné.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Lidl dál rozšiřuje svou ironickou kolekci oblečení. K teniskám přidal sukně a sluneční brýle

Milovníci sladkého by měli zbystřit. SZPI ve vzorcích likéru Deluxe Chocolate Irish Cream Liqueur, které odebrali v provozovně společnosti Lidl Česká republika, v laboratorních rozborech zjistili, že v potravině je přítomnost alergenu mléčné bílkoviny několikanásobně vyšší, než je povolen limit u potravin označených na etiketě „Obsahuje stopy mléka“. Konkrétně změřili podíl mléčné bílkoviny v množství 21 699 mg/kg, přičemž maximální uznatelné množství pro stopový výskyt je stanoveno na 25 mg/kg. Pro běžného spotřebitele je likér zcela nezávadný, problém by však mohli mít lidé s alergií nebo intolerancí na uvedený alergen. Konkrétně se jedná o šarži: L19 004 306, výrobce: Terra Limited, Institute Road, Bailieboro, Co. Cavan, Irsko.

Vedoucí interní komunikace společnosti Lidl Česká republika v.o.s, paní Zuzana Holá, Kupi Magazínu potvrdila, že uvedený výrobek na základě tohoto zjištění okamžitě stáhli z prodeje a vyšší obsah alergenu řeší s dodavatelem.

Potraviny, které mohou alergikům znepříjemnit život, výrobci okamžitě stáhly z prodeje Kupi.cz / Lidl

Lidé alergičtí na arašídy by se také měli vyhnout oplatkám Prestige Hyper Classic, nabízeným v prodejnách sítě Norma, s minimální trvanlivostí: 21/12/2020, označení šarže: L069525, výrobce: Prestige 96, a.s., ul. Dalga Laka 6, Veliko Tarnovo, 5000 Bulharsko, země původu: Bulharsko. I v tomto případě uvádí výrobce na obalu „Může obsahovat stopy burských oříšků“, přísná pravidla pro stopové množství však byla opět několikanásobně překročena. Laboratorní rozbor potvrdil v potravině přítomnost alergenu arašídy (burské oříšky) v množství 5 843 miligramů na kilogram, přičemž maximální uznatelná hodnota pro stopový výskyt je stanovena na 25 mg/kg. Jedná se tedy o potravinu rizikovou pro osoby s alergií nebo intolerancí na arašídy.

Jak SZPI uvádí na svých webových stránkách, s kontrolovanými osobami bylo zahájeno správní řízení o uložení pokuty a je doporučuje všem spotřebitelům, kteří mají předmětné šarže potravin doma a zároveň trpí alergií nebo intolerancí na uvedené složky, aby je nekonzumovali!