Přenos koronaviru z potravin na člověka zatím nebyl potvrzen. Riziko tady však je

Je coronavirus i na potravinách? Canva

Lidé mají strach z karantény, a proto si dělají zásoby. Mají strach i z toho, že se můžou v obchodě nakazit, a tak si raději nakoupí potraviny do zásoby. Někteří se dokonce bojí, že se nakazí z potravin či zboží pocházejícími ze zemí nejvíce postižených koronavirem. A v neposlední řadě mají také strach z toho, že se jednoho dne zavřou i obchody, což vláda vyvrací a nabádá občany, aby zachovali klid a nešířili paniku! Obchody se nezavřou a všeho je dost.

Přečtěte si také

Asijská specialita, která dobyla svět: Jak si jarní závitky připravíte doma, už pro ně nepůjdete do bistra

Už se zásobí i ti, kteří si z počáteční paniky utahovali

Obchody od soboty zažívají další vlnu nájezdů nakupujících. Mnohem větší než před časem, kdy si část obyvatelstva začala dělat prozíravě zásoby pro případ „co kdyby“.

Tehdy byla poměrně velká část obyvatelstva nad věcí a rozhodně neplánovala dělat jakékoli zásoby potravin. Proč taky. Vždyť je koronavirus jen určitou formou chřipky.

Jenomže, jak se zdá, panika došla i na tuto část obyvatelstva poté, co byl premiérem Andrejem Babišem ve čtvrtek 12. 3. 2020 vyhlášen stav nouze, který má trvat 30 dnů a v sobotu 14. března dokonce stát nařídil zavřít některé prodejny a restaurace.

Může být koronavirus na i na potravinách?

O koronaviru se toho zatím příliš neví, snad jen to, že se jedná o respirační virus, který se šíří zejména kontaktem s nakaženou osobou. Tento kontakt zahrnuje mluvení, kýchání, kašlání, líbání apod.

Nakazit se korovnavirem je také možné potravinami v případě, že je nakažená osoba infikovala například, když v jejich blízkosti kašlala anebo když s touto osobou sdílíte jedno jídlo. Způsobů přenosu může být tedy skutečně mnoho. 

Z prohlášení zástupců vlády z 16. března vyplývá, že se s okamžitou platností omezuje prodej nebaleného pečiva. Prodávat se smí pouze v prodejnách, kde mají hygienické pomůcky.

Jak dlouho vydrží virus na vzduchu, kovu či plastu? 

Dle čínských vládních epidemiologů se totiž může virus šířit na vzdálenost 4,5 metru a ve vzduchu setrvat až 30 minut. Nicméně nedávná americká studie z 11. března 2020 říká, že je virus životaschopný až 3 hodiny na vzduchu, až 4 hodiny na mědi, až 24 hodin na lepence a na plastu a dokonce 2 až 3 dny na nerezové oceli. Tato studie však zatím nebyla přezkoumána.

Aktuálně: Zatím není potvrzen přenos viru na člověka z potravin

Produkce a distribuce potravin je plynulá, jejich zásoby jsou dostatečné. Po včerejším jednání zástupců potravinářských firem a zpracovatelského průmyslu a Svazu obchodu a cestovního ruchu to řekl ministr zemědělství Miroslav Toman. ,,Nemáme žádné problémy s výrobou a distribucí potravin, není proto důvod panikařit a nakupovat přehnaně velké zásoby," zdůraznil Toman, který rovněž potvrdil novinářům, že dosud nebyl prokázán přenos viru z potravin na člověka.

Tip: Nezapomeňte si pravidelně mýt ruce antibakteriálním mýdlem, ale velkou péči věnujte také dezinfekci předmětů, jako je například mobilní telefon. 

Antibakteriální čistič v akci
Lidé by měli být v obchodech maximálně ohleduplní Canva

Koronavirus může být i na potravinách, na zemi původu ale nezáleží

Odpovědí na výše položenou otázku tedy je: Ano, virus může být i na potravinách a nezáleží přitom na zemi jejich původu. Ke kontaminaci může snadno dojít až v obchodě. Pokud by byla potravina dovezena například z Itálie, virus by na ní stejně nepřežil. Koronavirus také pravděpodobně zničíte, když potravinu tepelně upravíte. 

Čeští výrobci potravin by ale v tuto chvíli měli dle instrukcí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) dodržovat opravdu velmi přísná opatření, aby k případné kontaminaci dojít nemohlo a stejně tak maloobchodní prodejny by měly věnovat zvýšenou péči čištění a dezinfekci prostor a vybavení prodejen, a to včetně nákupních košíků.

Zajistit odpovídající hygienická opatření při tak vysoké koncentraci lidí však není pro maloobchodní prodejny vůbec jednoduché. Obchody jsou tak zřejmě v současné době jedním z nejrizikovějších prostor (kvůli zvýšenému množství nakupujících), ve kterých může ke kontaminaci dojít.

Při maloobchodním prodeji potravin, které jsou zákazníky obvykle konzumovány bez dalších tepelných úprav (pečivo, salámy apod.), by podle doporučení SZPI měl být kladen obzvlášť silný důraz na zajištění odpovídajících hygienických podmínek pro prodej nebalených potravin. 

Pokladní v supermarketech teď můžeme často vidět pracovat v rukavicích Canva

Zavřou se obchody s potravinami kvůli koronaviru?

I přesto všechno však premiér Andrej Babiš občany České republiky ujistil, že se vláda české obchody zavírat nechystá, od sobotního rána (14. 3. 2020) je situace už trošku jiná. Vláda nařídila zavřít všechny obchody s výjimkou potravin, lékáren, drogerií, obchodů s krmivy pro zvířata, elektroniky a některých dalších. Fungovat budou i čerpací stance či prodejny operátorů. 

Premiér ale i nadále apeluje na to, aby lidé nepanikařili. Slíbil, že potraviny budou pro všechny dokonce i v tom nejkrajnějším případě, tedy bude-li karanténa uvalena na celý stát.

Nejen českým internetem se ale šíří hoaxy (klamné zprávy záměrně vyvolávající strach), které všeobecnou paniku naopak přiživují.