Jak vypadá celostátní karanténa? Jen do práce a z práce domů

Jak bude vypadat celostátní karanténa? Canva

V neděli podle oficiálních čísel stoupl počet nakažených koronavirem už na 231 lidí. Proto vláda zvažuje karanténu na celou zemi. Co to pro vás bude znamenat? Jak funguje karanténa v jiných zemích? Budete si moci nakoupit potraviny? Zachovejte klid a přečtěte si odpovědi.

Přečtěte si také

Co dělat, když vás neustále honí mlsná? Pravděpodobně jste ve stresu a nebo vám něco chybí v jídelníčku

Klid je totiž ve stavu nouze nejdůležitější. Zásob je dost a pokud bude potřeba, pomoc s jejich distribucí slíbila například Česká pošta. Není tedy na místě vykupovat obchody a tvořit si zásoby na měsíc a déle.

Tip: Prohlídněte si aktuální akční letáky na Kupi.cz 

Opatření, která se zpřísňují každým dnem jsou sice radikální, ale jsou pouze preventivní. Pokud budete dodržovat jednoduchá pravidla, nemáte se čeho bát.

Další zpřísnění naznačil premiér Andrej Babiš v neděli 15. března dopoledne ve vysílání TV Prima – vláda zvažuje plošnou karanténu na celou Českou republiku. Není zatím jisté, odkdy bude platit a jaká budou pravidla. Celostátní karanténa je ale podle všeho jen otázkou času.

Co nás čeká

Zatím k situaci řekl Andrej Babiš jen, že na nedělním odpoledním zasedání vláda projedná celkovou karanténu České republiky. Znamenalo by to, že lidé budou ideálně chodit jen do práce a z práce.

Vláda tím chce co nejvíce omezit styk lidí mezi sebou a zpomalit šíření nákazy. Opatření bude nově koordinovat krizový štáb, který vláda sestaví. V čele s největší pravděpodobností bude náměstek ministra zdravotnictví, epidemiolog Roman Prymula.

Premiér Babiš vyvrátil, že by se jakkoliv omezovala veřejná doprava. Ta by se naopak měla posílit, aby se počet lidí v dopravních prostředcích rozptýlil. Dá se předpokládat, že se zavřou další obchody, které měly do této chvíle výjimku. Distribuce zboží by však měla zůstat dostupná pomocí e-shopů, o těch jsme psali v předchozím článku.

Možná bychom se ale měli připravit na omezení cest napříč kraji a městy, jako je tomu v Itálii.

Kupte si antibakteriální sprej v akci
Celostátní karanténa je velké téma dnešního dne Canva

Jak probíhá karanténa v Itálii podle Češky žijící v Miláně

Itálie je v celkové karanténě už 5 dní od úterý 10. března. Tamní situaci popsala pro iDnes.cz Češka žijící v Miláně Kateřina Havrdová. Pokud potřebujete cestovat mezi městy nebo provinciemi, musíte mít u sebe prohlášení pro policii, které říká, že v dané oblasti pracujete, nebo že je to případ nutnosti.

Nově také, když jdete ven, musíte mít vyplněné vlastní prohlášení, že jdete nakoupit nebo do práce. Vyplnit vám ho může i policie, která vás zároveň prověří. Když prohlášení nemáte, čeká vás tučná pokuta.

V obchodech lidé musí dodržovat rozestupy minimálně 1,5 metru a nepřibližovat se k sobě, dovnitř se po menších skupinkách a lidé čekají, až na ně přijde řada. Žádné nájezdy se však nekonají, jídla i léků je dost. Bez problémů funguje také rozvážka potravin při nákupu přes internet.

Dodržujte pravidla, pomůžete zastavit šíření koronaviru

Vzhledem k tomu, že počet nakažených v ČR kopíruje vývoj v Itálii s 18denním zpožděním, dá se předpokládat, že počet nakažených bude podobný. Dodržováním základních pravidel ho ale můžete významně snížit a zabránit přetížení zdravotního systému, jako tomu došlo v Itálii.

  1. Nepanikařte, ale mějte se na pozoru.
  2. Myjte si pravidelně a důkladně ruce.
  3. Snažte se pravidelně dezinfikovat povrch svého mobilního telefonu.
  4. Dotýkejte se co nejméně svého obličeje.
  5. Omezte přímý kontakt s ostatními lidmi (podání rukou, objímání, líbání).
  6. Vyhýbejte se větším shromážděním lidí.
  7. Pokud nemusíte, nikam necestujte.
  8. Pokud můžete, pracujte z domu.
  9. Zvažte nošení roušky (i obyčejná rouška může snížit riziko rozšíření nákazy).

Zachovejte klid a sdílejte své zkušenosti na našem Facebooku.