Dokonalá vánočka: Rady našich babiček, se kterými se vždy povede

S našimi radami pro dokonalou vánočku se vám toto pečivo určitě povede Stepanek Photography / Shutterstock.com

Říkáte si, jestli jsme se nezbláznili? Péct vánočku o Velikonocích zní poněkud netradičně, hodí se však vědět, že těsto na velikonoční mazanec, jidáše i vánočku je víceméně stejné. Je tedy jen na vás, jaký tvar dáte ve výsledku svému výtvoru. A možná vám právě vánočka nakonec přijde k chuti.

Přečtěte si také

Droždí, cukr a voda jsou doslova elixír pro rajčata. Příprava kvasnicového hnojiva je jednoduchá

Základem je mouka

Tradiční vánočka se peče z kynutého těsta. Aby vám dobře vyběhlo a bylo vláčné, je nutné na něj použít ty správné suroviny. Začneme hned u mouky. Nestačí jen vzít jakoukoliv hladkou mouku a očekávat perfektní výsledek. Nejlepší vlastnosti má mouka s vysokým obsahem lepku, která dobře drží vzduchové bublinky kynutého těsta. Takovou najdete pod názvem výběrová nebo mouka dvounulka. Mouku nezapomeňte prosít, aby se provzdušnila.

To nejčerstvější droždí

Těsto na vánočku je poměrně hutné a mastné, a tak budete potřebovat všechnu sílu droždí. Z toho důvodu se snažte použít co možná nejčerstvější kvasnice, které v sobě mají hodně oxidu uhličitého. Ten si totiž s kynutím těsta nejlépe poradí. Než se pustíte do pečení, vyndejte droždí včas z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Abyste se vyhnuli zklamání, že těsto nevykyne, připravte si kvásek zvlášť v misce. Stačí smíchat trochu teplého mléka, cukru a droždí, ze kterých vznikne řídká tekutina. Tu nechte na teplém (ne horkém) místě vzejít a teprve poté přidejte do těsta.

Tuk až nakonec

Věděli jste, že čím mastnější vánočka je, tím hůř těsto kyne? Proto je zásadní, kdy tuk do těsta přidáte. Ve starších receptech našich babiček se dočteme, že máslo se přidává již na začátku do mouky. I tak to jde, ale budete potřebovat několik hodin navíc k tomu, aby těsto vzešlo. Pokud nemáte na pečení vánočky celý den, rozpuštěný tuk přidejte do těsta až jako poslední tekutinu. V opačném případě by se totiž mohl vsáknout do mouky a zpomalit tím kynutí.

Vánočka chce svůj čas

I když trik s přidáním tuku až nakonec nám ušetřil několik hodin čekání, na kynuté těsto nesmíme spěchat. Namasírujte si svaly a dejte se do hnětení! Jednodušší práci budou mít ti, kteří mají domácího robota s touto funkcí. Až bude těsto opravdu hladké, nechte ho aspoň na 3 hodiny odpočinout. Zapomeňte na radiátor nebo plotnu. Pokojová teplota mu vyhovuje nejvíc. Misku zakryjte utěrkou, aby těsto neoschlo, a vyčkejte, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Jak ji zaplést?

Tradiční pletení vánočky vzniká ze tří pater. Spodní patro je pletené ze čtyř pramenů, druhé patro už jen ze tří a poslední patro splétá jen dva prameny. Ty příliš neutahujte, naopak nechávejte větší mezery. Ty kynuté těsto později vyplní. V dnešním moderním světě najdete na webu množství návodu a videí, podle kterých můžete postupovat. Nezapomeňte jen, že zapletená vánočka nepatří hned do trouby! Nechte ji ještě 45 minut odpočívat a kynout na plechu. Jestli se vám zdá, že při pletení těsto ztratilo na objemu, tady ho zase získá. Teprve potom přesuňte vánočku do vyhřáté trouby. Aby se celý výtvor při pečení nezbortil, pomozte si špejlemi. Ty zapíchněte po celém středu vánočky a pečte ji tak dozlatova.

Až se rozvoní

Vánočka by se měla péct přibližně půl hodiny při teplotě 180 stupňů. Pokud se vám bude zdát, že tmavne příliš rychle, pomůže ji přikrýt alobalem. Tak se stihne uvnitř dopéct a na povrchu nebude připálená. Je jasné, že až ji vítězoslavně vytáhnete z trouby, budou se vám sbíhat sliny. Nepodlehněte a nechte ji zcela vychladnout, jinak vám hrozí pořádné bolení břicha.