5 tipů, jak nepřibrat při domácí karanténě

Díky cvičení a správnému stravovaní se přibírání během karantény bát nemusíte maaram / Canva.com

Být celé dny zavřený doma může mít na mnoho lidí negativní vliv. Stres a nuda jsou nyní naši největší nepřátelé. A do ledničky nás to během dne táhne mnohem častěji než obvykle. V důsledku stresu často saháme po sladkém a dalších nezdravých potravinách. Poradíme vám, co dělat, abyste během karantény nepřibrali na váze a udrželi si zdravý životní styl.

Přečtěte si také

Možná jste ani netušili, co všechno můžete umývat v myčce nádobí

Nejdůležitější je pohyb

Už několik týdnů platí v rámci opatření proti šíření Covid-19 v České republice omezení volného pohybu osob. Lidé by měli, pokud je to možné, zůstat co nejvíce doma, avšak naše tělo potřebuje pro správné fungování pohyb. Jakým aktivitám se tedy věnovat?

1. Zacvičte si

Pokud si se cvičením nevíte rady, hledejte inspiraci na internetu. Na Youtube najdete spoustu inspirativních videí, podle kterých se můžete řídit. Videa vás navíc budou motivovat neskončit se cvičením po pěti minutách.

Snažte se cvičit pravidelně. Určete si nějaký konkrétní čas, který svému tělu každý den nebo určité vybrané dny věnujete, a zařaďte ho do své denní rutiny.

Cvičit doma můžete podle různých videí na Youtube inkostudio / Canva.com

2. Úklidem spálíte více kalorií, než si myslíte

Kdy jindy se pustit do pořádného jarního úklidu než teď, když musíme být doma? Kromě uklizeného bytu navíc přijde odměna v podobě spálených kalorií. Hodinka řádného uklízení se dokáže vyrovnat půlhodinovému cvičení. Tak popadněte vysavač a pusťte se do toho.

3. Procházkou uděláte dobře tělu i mysli

I když bychom se měli co nejvíce zdržovat doma, procházka na čerstvém vzduchu ničemu nevadí, naopak. Tělu i vaší mysli jedině prospěje (zvláště pokud vás bydlí doma více). Důležité ale je se venku nijak nesdružovat a samozřejmě mít na sobě roušku. Pokud ven raději chodit nechcete, můžete si pořídit například běžecký pás.

Tip: Věděli jste, že pokud je tělo ve stresu, má mnohem větší tendenci přibírat na váze? Potraviny hůře zpracovává a ukládá více kalorií. I toto je důvod k tomu, pracovat na svém duševním zdraví.

Dbejte na kvalitní stravu

Náš jídelníček by měl být pestrý a plný kvalitní potravin po celý rok. Avšak v době karantény, kdy přes den určitě vydáme méně kalorií než v běžném režimu, je potřeba si více hlídat, co jíme. Kvalitní stravou navíc podporujeme náš imunitní systém, který budeme v případném boji s nákazou Covid-19 rozhodně potřebovat.

Během karantény se snažte více než kdy jindy jíst ovoce a zeleninu Ihar Ulashchyk / Canva.com

Zároveň se také snažte, když teď máte více volného času, jídlo si vědomě vychutnat. Odložte během něj své telefony, vypněte televizi a ideálně stravte tento čas u stolu s rodinou.

4. Omezte tučná a nezdravá jídla

Pokud vás nečeká žádný větší energetický výdej, snažte se tomu přizpůsobit i váš jídelníček. Raději tedy vynechte těžká, tučná jídla, nebo alespoň omezte jejich množství. Konzumace takových jídel spolu s minimálním pohybem by totiž rychle měly za následek zvýšení váhy.

5. Jezte ovoce a zeleninu, dodržujte pitný režim

Snažte se do svých jídel vždy zařadit alespoň trochu zeleniny a ovoce, aby vám nechyběly vitamíny a další tělu prospěšné látky. Také je nutné dodržovat pravidelný pitný režim. Určitě ale dejte přednost čisté vodě před slazenými nápoji – ty raději úplně vynechte, pro tělo nejsou vůbec zdravé. 

Tip: Nachystejte si do lednice litrovou láhev vody a dejte si za úkol, že denně musíte 2 takové láhve vypít! 

Pohyb a kvalitní strava mohou nejen pomoci udržet si zdravou váhu, také celkově posilují imunitní systém, který vám v případě nákazy Covidem-19 pomůže se s nemocí lépe vypořádat, nebo vám může dokonce i zachránit život. Snažte se tedy o své tělo co nejvíce pečovat, ono vám to později vrátí.