Tvořte s dětmi: Jak vyrobit domácí kinetický písek, který dokáže děti zabavit na dlouhé hodiny?

Kinetický písek zabaví vaše děti na celé hodiny Canva.com

Kinetický písek nebo také měsíční písek je skvělý tvarovací materiál, který si vaše děti určitě zamilují. Na omak je velice příjemný, nesype se a krásně drží pohromadě. Seženete ho i v hračkářství, ale domácí výrobou ušetříte spoustu peněz i času. Podívejte se na pár návodů, jak si písek vyrobit.

Přečtěte si také

Velké otřesy v Unileveru: Co přinese oddělení zmrzlinové divize a rušení tisíců pracovních míst?

Lepší zábava než klasické pískoviště

Kinetický písek se stal v posledních letech velmi oblíbenou hračkou. Děti z něj dokážou tvořit dlouhé hodiny. Oproti normálnímu písku mnohem lépe drží tvar. Je také krásně příjemný na ruce a hezky voní.

Navíc jej můžete obarvit potravinářským barvivem, což děti určitě ocení. Na hraní přesypte písek do velké, ale nízké nádoby, která se nepřevrhne (ideální je například plastová bedýnka). Pak už jen dejte dětem formičky, bábovičky a lopatičky a nechte pracovat jejich fantazii.

Výhodou kinetického písku je, že si s ním děti mohou hrát i doma. Přestože se tolik nesype, raději počítejte s tím, že poté budete muset vyluxovat. Ale nebojte, jde opravdu snadno odstranit i z koberce. Přesun písku na balkon, terasu či zahradu vám práci ovšem ušetří úplně.

Kinetický písek je oproti tomu normálnímu velmi příjemný na dotyk a krásně voní kiankhoon / Canva.com

Kinetický písek z mouky, oleje a kukuřičného škrobu

Výroba měsíčního písku je opravdu jednoduchá, určitě tedy stojí za vyzkoušení. Tak jednoduchá, že ji s klidem můžete přenechat svým dětem, a zabavit je tak už o něco dříve.

Potřebovat budete tyto suroviny:

  • 8 hrnků hrubé nebo hladké mouky
  • hrnek dětského oleje (popřípadě klasického stolního)
  • hrnek kukuřičného škrobu

Postup:

Všechny suroviny dobře promíchejte, aby se olejíček do mouky zapracoval. Díky škrobu bude písek krásně nadýchaný. Pokud budete vyrábět větší množství, nezapomeňte zachovat správný poměr surovin.

Kinetický písek z balzámu na nádobí a kukuřičného škrobu

Tento kinetický písek vás i děti potěší příjemnou vůní díky balzámu na nádobí.

Potřebujete:

  • 8 hrnků křemičitého písku (popřípadě hrubé mouky)
  • 4 lžíce kukuřičného škrobu
  • 4 lžičky balzámu na nádobí
  • čtvrt hrnku vody

Postup:

Písek promíchejte s kukuřičným škrobem, do hrnku s vodou přidejte balzám a míchejte, dokud se nevytvoří bublinky. Obě směsi poté dobře promíchejte a v případě, že by byl výsledný písek příliš suchý, přidejte trochu vody.

Kinetický písek se nesype a dá se krásně tvarovat Canva.com

Kinetický písek ze dvou surovin

Pokud nemáte zrovna doma škrob, a přesto byste rádi písek vyrobili ihned, nezoufejte. Měsíční písek určitě funguje i bez něj (pouze nebude tak nadýchaný).

Budete potřebovat:

  • 8 hrnků hladké mouky
  • 1 hrnek dětského olejíčku (použít můžete také stolní)

Postup:

Olejíček je potřeba dobře zapracovat do mouky a pak už mohou děti tvořit. V tomto poměru můžete vytvořit množství písku dle libosti. Pokud se vám bude zdát písek málo tvárný, přidejte olejíček nebo trochu vody.

Jak kinetický písek uchovat

Kinetický písek určitě není pouze na jedno hraní. Stačí, když ho uzavřete do nádoby nebo klidně jen do pytlíku, který ale dobře zauzlujete, aby se k písku nedostal vzduch, a vydrží vám minimálně měsíc. Jakmile začne vysychat, přidejte k němu mokré ingredience z původního receptu. Samozřejmě písek není nesmrtelný a časem začne zapáchat. V takovém případě ho raději vyhoďte a vyrobte s dětmi nový.

S kinetickým písek si děti mohou klidně hrát i doma john 99 / Canva.com

Nechcete se do výroby pouštět?

Pokud se na výrobu vlastního kinetického písku necítíte, můžete si ho zakoupit. V e-shopu Dracik.cz jej koupíte od 289 Kč a Mall.cz nabízí sadu pěti různě barevných písků i s bábovičkami a bazénkem za 699 Kč. Nezapomeňte však zakoupený písek po hraní vždy správně zabalit, aby nebyl na vzduchu. Tak vám vydrží déle.