Andrej Babiš: Všechny obchody bych chtěl otevřít už v květnu

Už v pondělí 27. dubna se otevřou hračkářství Canva

Jak ukazuje aktuální vývoj, Velikonoce na pandemii koronaviru v rámci promořování Česka neměly vliv, a tak dle vyjádření premiéra lze urychlit uvolňování restriktivních opatření přijatých kvůli pandemii. Restrikce vůči obchodům by se měly v rámci uvolňování podle něj urychlit zhruba o dva týdny.

Přečtěte si také

3 tradiční omáčky našich babiček: Tyhle téměř zapomenuté omáčky připravíte do 30 minut

Obchody by se podle zveřejněného harmonogramu měly otevírat postupně. V pondělí 27. dubna se otevřou menší prodejny do 200 metrů čtverečních, pokud nejsou v obchodních centrech, ale i zde platí výjimka. Ministerstvo zdravotnictví již minulý týden uvedlo, že je možné nadcházející pondělí 27. dubna otevřít i větší obchody, pokud bude jejich prodejní prostor nějak omezen, například páskou, na oněch 200 m². Tuto výjimku využije hned několik velkých řetězců jako PLANEO Elektro, obchody s obuví Baťa, Tchibo, ale nakoupit si budeme moci také ve vybraných prodejnách Sparkys, Bambule nebo ASKO nábytek. 

Maminky se radují, konečně si nakoupí kočárky i potřeby pro děti

Jak redakci Kupi Magazínu prozradil Michal Košař, ředitel společnosti Baby Holding nabízející kočárky a potřeby pro dítě, od pondělí si mohou konečně zajít nakoupit výbavičku i rodiče pro svá miminka. „V našem segmentu v ČR otevíráme skoro všichni, jen to nemá žádnou logiku, do baby shopu o rozloze 1 000 m² přijde najednou maximálně 10–15 lidí, na stejnou plochu do hobby marketu přijde 100 lidí a mohou se pohybovat po celých 1 000 m², zatímco prodejny s kočárky musí opáskovat většinu prostoru v prodejně a povolit zákazníkům pohyb pouze po ploše stanovené limitem 200 m²,“ kroutí hlavou nad vládním nařízením Košař. 

Již od pondělí se otevřou prodejny s kočárky a dětskými potřebami Canva

„Rádi bychom to chtěli posunout všechno na květen,“ řekl Babiš v rozhovoru pro novináře. Vláda návrh na urychlení otevírání projedná dnes s epidemiology.

Jak to vypadá v zahraničí? Němci už nakupují i oblečení 

Již v pondělí se v Německu otevřely středně velké obchody s prodejní plochou do 800 metrů čtverečních. Němci si tak mohou zajít nakoupit do prodejen jízdních kol nebo knihkupectví, ovšem i takové řetězce jako H&M, Mango, Zara, C&A splňují podmínku, a mohou tedy otevřít. Ve spolkové zemi Bavorsko mohou od pondělí nakupovat lidé také v zahradních centrech a hobby marketech.

Německá kancléřka Angela Merkelová slibuje, že by její kabinet měl o dalším uvolnění opatření proti šíření koronaviru rozhodnout poslední dubnový den. Podle neoficiálních zpráv to vypadá, že by se měla velká obchodní centra opět otevřít od 4. května. Sdružení německých obchodníků, kteří argumentují „pokřivením trhu“, apeluje na kabinet Merkelové a požaduje co nejrychlejší otevření hotelů a restaurací. Německá vláda, na rozdíl od té naší, nemá v tomto případě zatím žádné datum, se kterým by mohli podnikatelé počítat.