Koronavir aktuálně: Vláda povolila otevřít od pondělí velké obchody, fitness centra i zoo

Už v pondělí se otevřou fitness centra Canva

Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček řekl, že vláda zrychlí plánované uvolňování restrikcí o 2 týdny. Znamená to tedy, že už v pondělí 27. 4. mohou otevřít velké obchody s plochou do 2 500 m², venkovní prostory zoo nebo fitness centra. Havlíček rovněž prozradil, že zahrádky restaurací by se mohly otevřít už 11. května, což je o 14 dní dřív, než bylo uvedeno v původním harmonogramu.

Přečtěte si také

Báječná žebírka, která se rozplývají na jazyku: Udělejte si legendární Memphis žebírka podle známého šéfkuchaře

Dnes měl mimořádně jednat kabinet o prodloužení nouzového stavu, plán byl narušen kvůli rozhodnutí pražského městského soudu, který s účinností od 27. dubna zrušil čtyři opatření ministerstva zdravotnictví související s koronavirovou pandemií. Konkrétně soud v čele se Štěpánem Výborným svým rozhodnutím vyhověl žalobě odborníka na zdravotnické právo Ondřeje Dostála, který předložil, že vláda neoprávněně omezila volný pohyb a zavřela maloobchod a služby. Soud konstatoval, že tato omezení jsou nezákonná. Vláda by znovu měla zasednout dnes v osm hodin večer.

Mezitím ministr Karel Havlíček oznámil novinářům: „Provozovny do 2 500 m² budou uvolněny od pondělí 27. dubna za předpokladu, že půjde o provozovny s vlastním vchodem, dále autoškoly, posilovny a fitness centra, bohoslužby do 15 osob, knihovny, zoo a botanické a dendrologické zahrady bez vnitřních pavilonů.“ 

Co vše se otevře od pondělí 27. dubna

  • Obchody do 2 500 m², které nejsou v obchodních centrech a mají samostatný vchod 
  • Venkovní pavilony zoologických zahrad
  • Fitness centra (bez využití zázemí) 
  • Autoškoly 
  • Knihovny 
  • Bohoslužby do 15 osob