Otevírací doba v obchodech 1. a 8. května 2020: Lidl, Kaufland, Tesco, Penny Market, Albert, Globus

Kde bude otevřeno během květnových svátků Canva

I velké obchody s potravinami mohou zůstat pro zákazníky otevřené po oba květnové státní svátky. Prodloužení nouzového stavu totiž umožní podnikatelům prodávat i 8. května v prostorách nad 200m², což v předchozích letech nebylo ze zákona možné, uvádí ve své tiskové zprávě Česká obchodní inspekce. Zeptali jsme se proto zástupců největších hypermarketů, jak to bude s jejich otevírací dobou během květnových státních svátků.

Přečtěte si také

Opětovné použití přepáleného oleje může způsobit neurologické poruchy, tvrdí nová studie

Kaufland

„1. května máme běžnou otevírací dobu. O týden později, tedy 8. 5., budou ale všechny prodejny zavřené. Plně respektujeme uzavření všech našich prodejen v době státního svátku. Jsme si velmi dobře vědomi toho, jak mimořádně náročná je současná situace pro naše zaměstnance. Nesmírně si jejich každodenního pracovního nasazení vážíme a tento volný den vnímáme jako čas, kdy si mohou odpočinout a být se svou rodinou,“ prozradila mluvčí Kauflandu Renata Maierl. 

Penny Market

„1. května budou mít naše prodejny standardní otevírací dobu. Naopak 8. května, i přesto, že došlo k prodloužení nouzového stavu, zůstanou naše prodejny zavřené,“ uvedl pro Kupi Magazín tiskový mluvčí Penny Marketu Tomáš Kubík.

Tesco

Ani v prodejnách Tesco se nerozhodli využít situace a nechat své obchody otevřené i během druhého květnového státního svátku, jak prozradil redakci manažer komunikace Václav Koukolíček: „Otevírací doba bude shodná s loňským rokem, tedy 1. 5. máme standardně otevřeno a 8. 5. budou všechny naše obchody zavřené. Chceme, aby si naši kolegové mohli odpočinout.“

První květnový svátek si běžně nakoupíme, ten další už nikoli Canva

Albert

V souvislosti s prodloužením nouzového stavu má už podruhé v tomto roce možnost volby otevření svých prodejen s potravinami také Albert a stejně jako v předcházejícím svátečním dni je nechá zavřené.

„Ptali jsme se na názor kolegů na prodejnách a především stálí a dlouholetí zaměstnanci se přikláněli k zavření, zatímco pracovníci, kteří u nás pracují kratší dobu, na zkrácený úvazek nebo brigádně, by o otevření prodejen a sváteční stoprocentní příplatek stáli. Především jsme ale rádi, že máme možnost samostatného rozhodnutí, zda otevřít obchody, či je nechat zavřené. Opět tak můžeme ukázat, že regulace otevíracích hodin je zbytečná a nastavit je dokážeme sami s ohledem na přání zákazníků i našich zaměstnaců,“ sdělil redakci Kupi Magazínu Jiří Mareček, ředitel komunikace obchodů Albert.

Makro: Zůstává otevřené po oba svátky

Všech 13 velkoobchodů Makro bude ve dnech 1. a 8. května 2020 otevřeno dle běžné otevírací doby od 07:00 do 22:00 hodin. 

Globus

„1. 5. budou hypermarkety Globus otevřeny. 8. května pak bude zavřeno, a to i přes stav nouze, který nám umožňuje otevření. Důvodem je to, že naší prioritou je poskytnout našim zaměstnancům den odpočinku v této náročné době,“ shrnuje situaci Lutfia Volfová, manažerka externí komunikace. 

Obchody se rozhodly i přes stav nouze nechat prodejny 8. května většinou zavřené Canva

Billa

Oblíbený obchodní řetězec Billa se také rozhodl nevyužít možnosti nechat své prodejny otevřené, a tak budou všechny jejich prodejny na Den vítězství (8. května) uzavřeny. ,,1. 5., ponechává BILLA své supermarkety otevřené, zákazníci tak budou moci nakupovat standardně, jak jsou zvyklí. Na Den vítězství, tedy 8. 5., pak BILLA své prodejny uzavře, a to i prodejny na Letišti Václava Havla a Hlavním nádraží v Praze," prozradila PR specialistka Natálie Moravcová. 

Lidl 

Také Lidl se přidá k většině a nechá své obchody 8. května zavřené. Na První máj (1. května) si zde nakoupíte dle běžné otevírací doby.