Obchody s oblečením otevřely: Zkušební kabinky zůstanou zavřené, boty si vyzkoušet můžeme

Obchody s obuví otevírají 27. dubna Canva

Od pondělí 27. dubna mohou otevřít všechny obchody do 2 500 m² prodejní plochy, které nejsou v obchodních centrech a mají samostatný vstup do prodejny z ulice. Lidé tak mohou nakupovat v elektro prodejnách, hračkářstvích, ale i obchodech s obuví a oblečením. Právě v posledních dvou zmíněných většina lidí netuší, jak správně oblečení nebo obuv vyzkoušet a zda se to vůbec smí, protože zkušební kabinky zůstávají zavřené.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Podpultový prodej, fronty na banány a ovoce jen na Vánoce. Nákupy za socialismu si dnes neumíme představit

Majitelé obchodů s oblečením si nejsou zcela jistí všemi pravidly, kterými se musí podle vládního nařízení řídit, a jak z našeho průzkumu vyplývá, ani jim tato nařízení vlády nedávají smysl. Hlavní problém vidí prodejci v zákazu otevření zkušebních kabinek. Vyzkoušet si tak přímo v obchodech nesmíme oblečení ani spodní prádlo, což zejména u žen je velký problém. 

Boty si vyzkoušíme, oblečení ne!

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha si boty vyzkoušet přímo v obchodě můžeme, ale neměly by se zkoušet na holou nohu. Co se však stane s obuví, kterou si po vyzkoušení nezakoupíme? „Pak ale musí také mimo regál na tři dny. Délku karantény určili epidemiologové podle toho, jak dlouho se virus na materiálu udrží. U bot je to 48 hodin, u látky a knih 24 hodin,“ uvádí Vojtěch.

Obchodníci jako největší úskalí při přísných hygienických opatřeních v obchodech vidí hned několik věcí:

Boxy pro karanténu oblečení

„Vždyť je to na hlavu postavené a nemá to logiku! Budu mít v butiku jeden box a shromažďovat tam všechno. V úterý mi zákaznice vrátí dvoje šaty a ve středu jiná paní troje. Ty dám do boxu na ty z úterý a tím je opět kontaminuji,“ rozčiluje se majitelka butiku s francouzskou módou Ivana Dlouhá. 

Obchody s oblečením otevřely, zkušební kabinky jsou však zavřené! Canva

Obchodníci nemají jasno ani v tom, jak peníze vracet

„Ano otevřeno od pondělí máme,“ sdělila redakci Kupi Magazínu majitelka obchodu se spodním prádlem Lucie Kralovicová. „Nevíme však vůbec, jak vracet peníze těm, kteří přijdou vrátit oblečení, které si u nás nesmí vyzkoušet na místě v prodejně. Jestli tam bude lhůta jako při reklamaci 30 dní, nebo je musíme vrátit okamžitě. Vláda mi sice dovolí otevřít, ale já nevím, jakým způsobem můžu opatření dodržet,“ zlobí se Kralovicová.

Dobrou zprávou pro zákazníky je, že většina obchodů otevře své prodejny s velkými slevami, protože jinak by jarní kolekce obchodníci nevyprodali.