Jak si uchovat dobrou náladu v době koronavirové

Rozmazlujte se, v době koronaviru je důležitá psychická pohoda Canva

Koronavirová epidemie nám všem změnila životy. Trávíme více času doma, nemůžeme se scházet s přáteli, staršími příbuznými a zprávy o koronaviru na nás útočí ze všech stran. To ale neznamená propadat skepsi. Naopak i v této době je možné udržet si dobrou náladu, poradíme, jak na to.

Přečtěte si také

Už žádné rostlinné steaky nebo karbanátky. Francie zakázala „masné“ označování bezmasých výrobků

Hýbejte se

Je všeobecně známo, že jakékoliv cvičení nebo pohyb zlepšuje náladu. Může za to hormon endorfin, který se uvolňuje do mozku a navozuje pocit štěstí, a dokonce tlumí i bolest. Možností je i v této době celá řada, doma si můžete zacvičit jógu, aerobik nebo si zatancovat. Vláda navíc uvolnila i opatření pro sportování venku, běhat nebo jezdit na kole můžeme už bez roušky, jen je potřeba udržovat si dvoumetrový odstup.

Tip: Na zvýšený zájem o sportování reagují i obchody, které prodávají sportovní vybavení za výhodné ceny. Sportisimo i Decathlon ve svém e-shopu nabízejí in-line brusle už od 999 Kč.

Meditujte za pomoci aromaterapie

Zklidnit mysl, kterou zatěžuje jedna koronavirová zpráva za druhou, můžete i pomocí meditace. Najděte si doma svůj koutek, kde se cítíte dobře, rozložte karimatku, posaďte se do tureckého sedu nebo se položte na záda a zhluboka dýchejte. Kontrolování nádechu a výdechů by vás postupně mělo odprostit od všech myšlenek. Pro navození atmosféry dejte do místnosti aroma difuzér, který vzduch nejen provoní, ale zároveň i zvlhčí. Lidl ve svém e-shopu nabízí elegantní aroma difuzér, který za pomoci ultrazvuku vytváří jemnou mlhu. Pokud chcete podpořit českou značku, kupte si ultrasonickou aromalampu FANCY HOME Tescoma, ke které prodává Tescoma i různé vůně. 

Nejvhodnější náplní do difuzéru jsou esenciální oleje, například díky tomu eukalyptovému se vám bude lépe dýchat, tedy i snáze meditovat. Levandulový či pomerančový olej zase navodí pocit uvolnění.

Kvalitní spánek je důležitý Canva

Dopřejte si kvalitní spánek

Základem psychické pohody je také dostatečný a kvalitní spánek. Pro nezbytnou regeneraci celého organismu potřebujeme ideálně osm hodin spánku. Před ulehnutím do postele si v ložnici vyvětrejte a zapomeňte na stres, rozrušení a další negativní pocity.

Pokud jsou tito záškodníci vašimi pravidelnými společníky, zkuste nad nimi vyzrát. Ještě než zamíříte do ložnice, připravte si horkou vanu s pořádnou dávkou pěny do koupele a zapalte svíčky. Ve vaně relaxujte alespoň 20–30 minut, po kterých se dostaví uvolnění a příjemná únava.

Pečujte o sebe

Skutečnost, že trávíme skoro veškerý čas doma, může některé z nás svádět k tomu, že svému vzhledu nevěnují tolik pozornosti jako v normální době. Podle psychologů je však potřeba udržet si i tyto rituály. Není nutné se líčit, když víte, že půjdete ven jen s odpadky. Na co by ale dámy neměly zapomínat, je péče o pleť, která kvůli nošení roušek dostává zabrat. Večer se důkladně odličte, naneste pleťovou masku a hydratační krém.

Pečujte o sebe i v době nouzového stavu Canva

Přineste si přírodu domů

Naši náladu pozitivně ovlivňuje také příroda. Kromě procházek na čerstvém vzduchu si proto kousek přírody pořiďte i domů. Radost udělají čerstvé květiny, natrhaný zlatý déšť, ale i rostliny, o které je potřeba se starat. Skvělou volbou jsou nyní semínka řeřichy, které stačí nasypat na navlhčenou vatu či vatový tampónek a pravidelně zalévat. Po pár dnech již můžete sklízet zdravé rostlinky řeřichy a zdobit jimi například chléb s pomazánkou.

Čokoláda je účinným lékem na špatnou náladu Canva

Oslaďte si život 

Je dokázané, že pocit štěstí vyvolává také konzumace čokolády, kterou lze považovat za antidepresivum. Kakaové boby totiž obsahují celou řadu vitamínů, antioxidantů a látek, které zvyšují hladinu hormonů navozující pocity štěstí – jako tryptofan, serotonin či dopamin. Takové účinky ale vyvolává pouze kvalitní čokoláda, která obsahuje 70 a více procent kvalitního kakaa. K navození dobré nálady vám postačí pár kostiček denně, jejichž váha by neměla překročit 30 gramů. Protože i ta nejkvalitnější čokoláda má velké množství tuků a cukrů, jejichž nadbytečná konzumace by se mohla projevit na vaší postavě.