Aktuální nařízení vlády od 11. května: Velká nákupní centra se otevřou a školáci se vrátí do lavic

Již brzy se konečně znovu otevřou velká nákupní centra Canva

Včera vláda mimořádně svolala tiskovou konferenci, na které oznámila spoustu novinek, týkajících se postupného uvolňování restrikcí v obraně proti koronaviru. Na tiskovce mimo jiné bylo oznámeno, že se do lavic vrátí i deváťáci a také to, že nouzový stav se nebude prodlužovat, ale omezení zůstanou až do 25. května.

Přečtěte si také

Recept na rychlé vafle, které jsou hotové za pár minut a báječně chutnají!

Změny, které nás čekají od 11. května 

Ve čtvrtek v podvečer vláda oznámila, že s platností od 11. 5. budou otevřeny všechny provozovny i ve velkých obchodních centrech a nově si lidé mohou zkoušet i oděvy. V tento den budou lidé moci zamířit také do kina, divadla nebo do cirkusu. Pro návštěvníky budou platit přísná pravidla při návštěvě těchto kulturních akcí, a to jak v omezení v celkovém počtu 100 osob, tak také vláda stanoví, jaký rozestup mezi nimi bude muset být. Stejné číslo, tedy 100 osob bude platit rovněž pro svatby.

Deváťáci se vrátí zpět do lavic 

Velkým překvapením čtvrtečního podvečera byla také zpráva pro všechny rodiče deváťáků, ti mohou už 11. května poslat své děti do škol. Ve stejný den zasednou do lavic i studenti posledních ročníků středních škol. Stále však platí, že počet dětí ve třídě bude omezen na 15 a účast je dobrovolná, protože výuka bude i nadále probíhat vzdálenou formou. 

Studenti 9. tříd se vrátí do lavic 11. května Canva

Další výjimky z nošení roušek

Už od pátku 1. května nemusí podle slov ministra Vojtěcha nosit roušky děti do 7 let po dobu pobytu v mateřských školách nebo dětských skupinách a osoby se špatným duševním stavem, které mnohdy nechápaly, proč si mají ústenku nasazovat. Také herci, moderátoři a redaktoři v televizních nebo rozhlasových pořadech ve studiu nemusí mít nově od pátku 1. května roušku, pokud vysílají bez hostů. 

Naopak velké letní festivaly, kde je účast v řádech tisíců lidí, se podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka nebudou moci konat. „Řada festivalů včetně karlovarského už oznámila zrušení, nicméně nyní je to definitivní. Velké letní festivaly, tisícihlavé a mezinárodní, letos nebudou,“ řekl po jednání vlády Zaorálek.

Roušky nemusí již delší dobu nosit řidiči veřejné dopravy v uzavřených kabinách, autisté a děti do dvou let, ale také členové domácnosti jedoucí v jednom autě. 

Po 17. květnu se ukončí nouzový stav

Na tiskové konferenci ministr Hamáček sdělil novinářům, že při hlasování o prodloužení nouzového stavu nikdo z ministrů podle Hamáčka nebyl proti ani se nezdržel. „Nouzový stav by měl toho sedmnáctého skončit,“ řekla po jednání vlády Schillerová.

Bazény se nejspíš otevřou 25. května Canva

Zástupci vlády plánují příští týden projednat změnu zákona, která by pravomoci ministerstva zdravotnictví posílila tak, aby opatření, které ministerstvo vyhlásilo, vydrželo až do poslední vlny rozvolňování opatření, která je naplánovaná na 25. května. Po 25. 5. by podle harmonogramu rozvolňování restrikcí vlády mohli lidé jít do vnitřní části restaurací a hospod, do vnitřních pavilónů zoologických zahrad nebo navštívit vnitřní plavecké bazény.