Je instantní káva opravdu káva? Jejich test odhalil leccos

Instantní kávu preferuje stále více než 60 % českých zákazníků Canva

Připravujete si ráno kávu tak, že zalijete instantní směs vodou? Pak patříte mezi dvě třetiny českých domácností, které dávají přednost instantní kávě před zrnkovou. Češi v její konzumaci dokonce v celé Evropské unii vedou! Je pravdou, že instantní káva má do kvality italského espressa daleko? A můžeme ji vůbec kávou nazývat?

Přečtěte si také

Hodina ticha v supermarketu: Tesco v Sokolově testuje nákupy bez rušivých zvuků a světel

Instantní je levná

I přesto, že kávová kultura v Česku je na vzestupu, Češi si stále na instantní kávu velmi potrpí. Důvodem může být jak její snadná příprava, tak i nižší výsledná cena. Podle společnosti Nestlé, která stojí za značkou instantní kávy Nescafé i kávovými kapslemi Nespresso, je na přípravu šálku kávy třeba 2 gramy kávy instantní, ale 8 gramů kávy mleté. To znamená, že cena šálku zrnkové kávy je tak dvakrát vyšší než u kávy instantní. Kapsle jsou dražší dokonce čtyřikrát! Rozum by napovídal tomu, že nejlevnější instantní káva bude i nejméně kvalitní. Je to vážně pravda?

Která má více kofeinu?

Zastánci zrnkové kávy nazývají rozpustnou kávu hanlivě vývarem z bobulí nebo bukvic. Možná by se divili, kdybychom jim řekli, že instantní káva obsahuje jen o něco méně kofeinu než káva zrnková! A je to opravdu káva? Ano, rozhodně je! Vyrábí se totiž sušením mleté kávy, která vzniká právě z kávy zrnkové. Jejich původ je tedy stejný. Po usušení mleté kávy se směs rozdrtí a výsledný prášek nazýváme instantní kávou. Ta obsahuje minimálně stejné množství zdravých antioxidantů, některé studie dokonce tvrdí, že díky své přípravě ještě o něco víc než káva zrnková. Instantní káva je navíc koncentrovanější a obsahuje až 2x více kofeinu než její zrnková konkurentka.

Je instantní káva zdravotní riziko?

V roce 2018 byl proveden nezávislý test 12 vzorků instantních káv, které jsou k dispozici na českém trhu. Soustředil se na chuť a vůni, na obsah kofeinu, ale i nežádoucích látek. Tento test totiž u některých káv odhalil vyšší obsah dvou karcinogenních látek, akrylamidu a furanu, které vznikají při pražení kávy. Jednalo se o značky Jacobs Velvet, Dallmayr Gold a Bellarom Gold z řetězce Lidl. Od dubna roku 2018 však platí legislativní limit obsahu těchto látek v kávě, který výrobce nesmí překročit, a tak už pro českého spotřebitele nepředstavují žádnou hrozbu.

Výsledky testu vás překvapí

A po jaké instantní kávě byste tedy měli v obchodě sáhnout? V roce 2018 byla vítězem káva Classic Carte Noir, kterou dnes již český zákazník v obchodě nenajde. V těsném závěsu za ní se ale objevily dvě privátní značky obchodních řetězců, jejichž cenová hladina byla výrazně nižší než u ostatních testovaných vzorků. Na druhém místě totiž skončila značka Clever Gold, kterou najdete na pultech obchodů Billa. Kvalitou vás nezklame ani instantní káva Tesco Gold stejnojmenného obchodního řetězce.