Jak správně připravit chřest? Vyzkoušejte jej v sýrové krustě s bylinkami

Hlavní chřestová sezóna je v květnu, ale sehnat se dá tato zelenina prakticky po celý rok. Nicméně jen málokdo ví, jak správně připravit bílý nebo zelený chřest. Jeden se loupe a druhý čistí škrabkou na zeleninu. V našem video receptu prozradíme, jak správně oloupat chřest, jak poznat, jestli je čerstvý, a připravíme i jednoduchý recept na grilovaný chřest se sýrem a bylinkami.

Přečtěte si také

Kulinářský poklad Balkánu: Rychlý recept na čevabčiči, které vás dostane vynikající chutí

Chřest v sýrové krustě s bylinkami

Ingredience:

  • svazek zeleného chřestu
  • sůl a pepř
  • máslo
  • čerstvé bylinky
  • strouhaný sýr eidam
  • strouhaný balkánský sýr

Postup:

  1. Zelený chřest oloupejte od výhonků a odkrojte bílé konce, které by byly tvrdé i po uvaření.
  2. Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu a přidejte do ní hrst soli. Vložte chřest a nechte ho 2 minuty v solné lázni uvařit.
  3. Mezitím si připravte misku se studenou vodou a ledovými kostkami, do které pak přemístěte uvařený chřest (díky teplotnímu šoku zůstane barva krásně zelená).
  4. Na pánvi rozpusťte máslo a chřest ze všech stran osmahněte dozlatova, poté jej zasypejte strouhaným eidamem a balkánským sýrem a nechte sýr roztopit, na závěr posypte čerstvě nasekanými bylinkami.
Chřest udržíte čerstvý v lednici, když ho postavíte do sklenice s vodou Kupi.cz

Chřest v krustě podávejte s vařenými bramborami a čerstvou zeleninou nebo tatarskou omáčkou.

Věděli jste, že:

  • bílý chřest se musí oškrabat škrabkou na zeleninu (brambory)
  • zelený chřest stačí oloupat od postranních výhonků
  • bílé konce se musí odřezávat, jsou tuhé i po uvaření
  • chřest uchováte v lednici dlouho čerstvý, pokud ho postavíte do sklenice s vodou
  • čerstvý chřest poznáte podle toho, že je ohebný a při zmáčknutí konce z něj vytéká tekutina