Chřestová sezóna je tu! Chřest zvyšuje imunitu a lahodně chutná. Jak ho správně připravovat?

Zelený chřest na bílém stole Yana Gayvoronskaya / Canva

Chřestová sezóna každoročně začíná zhruba od poloviny dubna. Co přesně to znamená? Že se na pulty obchodů dostává tato lahůdka ve své nejčerstvější podobě i to, že na ni často můžete narazit v akčních nabídkách. V čem je pro nás chřest prospěšný a jak ho správně připravovat? Dozvíte se v našem článku.

Přečtěte si také

5 výborných receptů za pár korun: Tahle jídla uvaříte do 100 Kč

Proč jíst chřest?

Chřestu se často přezdívá královská zelenina i elixír mládí. Díky bohaté kombinaci vitamínů a minerálů je tato superpotravina skvělým způsobem, jak na jaře detoxikovat svůj organismus. Chřest je bohatý na vitamíny A, C a E, kyselinu asparagovou a listovou i na minerály, kterým vévodí zejména vláknina. Povzbuzuje náš imunitní systém, zlepšuje činnost střev a blahodárně působí na zažívání. Podporuje srdeční činnost, pomáhá při revmatických bolestech a bolestech zubů.

Je také ideální potravinou při hubnutí. Obsahuje totiž velmi málo kalorií, tuků i sacharidů. Naopak obsahuje velké množství vody a navíc brání zadržování vody v těle. Upravuje hladinu cukru v krvi i krevní tlak a snižuje cholesterol. Je také známý pro své afrodiziakální účinky a ženám pomáhá zmírňovat menstruační bolesti.

Zelený a bílý. Jaký je v nich rozdíl?

Zas tak velký není. Bílý chřest je o něco křehčí a chuťově jemnější. Na rozdíl od zeleného se pěstuje zakrytý, a proto se v něm netvoří zelené barvivo chlorofyl. Zelený zase může být chuťově intenzivnější a mladé tenké stonky se dokonce dají jíst syrové.

Bílý chřest se pěstuje zakrytý, chybí mu proto zelené barvivo chlorofyl ClarkandCompany / Canva

Jak poznat čerstvý chřest?

Po sklizni vydrží chřest čerstvý a nejvíce chutný jen pár desítek hodin, proto je důležité v obchodě umět poznat ten správný. Čerstvý chřest příjemně voní a má pevně uzavřené hlavičky. Jeho stonky jsou lesklé, pevné a nejdou ohnout (zlomí se), při jemném tření o sebe mírně vržou. Při naříznutí z nich může vytékat bílá míza – to znamená, že je čerstvě sklizený.

Naopak se raději vyhněte chřestu, který má nahnědlé nebo fialové hlavičky (u bílého druhu) – to značí jeho přezrálost. Neberte ani ten, který má gumové nebo svraštělé stonky.

Kdy začíná chřestová sezóna?

Chřestová sezóna začíná zhruba v polovině dubna a trvá do půlky června. Během chřestové sezóny na tuto lahůdku narazíte téměř v každém supermarketu. Cena čerstvého chřestu se v obchodech běžně pohybuje kolem 80 Kč a více za svazek (500 g), v akční nabídce klesá na cca 50 až 60 korun za svazek.

A pokud si tuto lahůdku nechcete nechat ujít a dáváte přednost online nákupům, čerstvý bílý chřest z českých farem prodávají i online supermarkety Rohlík.cz nebo Košík.cz (cena je u obou stejná: 129 Kč / 500 g).

Chřest si nejvíce vychutnáte krátce povařený, podávaný s holandskou omáčkou hlphoto / Canva

Jak správně chřest připravit a uvařit?

  1. Chřestové stonky ponořte do studené vody a propláchněte.
  2. Jak oloupat chřest? Odřízněte zdřevnatělé konce (cca 2 cm) a chřest oloupejte škrabkou – směrem od hlavičky ke konci. Bílý chřest se musí loupat vždy, zelený stačí pouze v poslední třetině stonku. Mladé tenké výhonky zeleného chřestu se loupat nemusí.
  3. Chřest je ideální vařit vestoje tak, aby hlavičky vykukovaly nad hladinu (zůstanou krásně křupavé). Před vařením stonky svažte a ideálně použijte malý, ale vysoký hrnec.
  4. Vodu osolte (někdo dává i špetku cukru), přidejte trochu másla a citrónové šťávy a přiveďte k varu.
  5. Chřest krátce povařte: Bílý podle tloušťky stonků zhruba 5 minut, zelený cca 2 až 4 minuty.
  6. Pokud nebudete po uvaření chřest podávat, ponořte ho ihned do ledové vody. Zachová si svoji barvu a konzistenci.

A s čím chřest kombinovat? Výborně se doplňuje s holandskou omáčkou, vejci, smetanou, drůbežím masem nebo s rybami, sušenou šunkou, parmazánem nebo sezamem. Dá se podávat samostatně jako příloha, nebo jej můžete dále grilovat, přidávat do těstovin a salátů. Skvělé jsou také chřestové polévky nebo omáčky.