Vyzkoušejte tyto 4 medové marinády na maso

Marináda ke grilování zkrátka patří Brent Hofacker / Shutterstock.com

Neumíte si letní grilování představit bez dokonale marinovaného masa? Milujete marinády všech různých druhů a chutí a rádi s nimi experimentujete? V tom případě vás jistě bude zajímat, jak taková marináda vůbec vzniká a jak si můžete doma připravit chuťově velmi bohatou medovou marinádu, kterou si rázem zamilujete nejen vy, ale také vaši hosté, kteří na grilování dorazí.

Přečtěte si také

Upozornění pro zákazníky: Řetězec s okamžitou platností stahuje vybrané produkty značky Kinder

Co je marináda?

Marinádou se nazývá kořeněná zálivka, která se využívá k nakládání různých potravin, a to zejména masa, zeleniny a také sýrů. Může být připravována buď na kyselý způsob, tedy z přísad, jako například ocet, džus, víno či citron, nebo také může být připravována takzvaně enzymaticky, tedy z ovoce jako kiwi, ananas či papája. Tyto marinády mají ovšem velmi specifickou chuť, a tudíž si je nemusí zamilovat každý hned na první ochutnání.

Mezi další přísady, které se do marinád dávají, patří oleje, koření či bylinky, které mají výsledným potravinám dodat jejich specifickou chuť a v neposlední řadě také vůni. Samotný proces marinování může trvat několik minut, v některých případech však i několik dnů. Každá kuchyně používá své specifické marinády. V indické kuchyni se kupříkladu vždy setkáte s marinádou, která se připravuje ze směsí různého koření, velmi oblíbený je také jogurt pro zkřehčení masa.

Jak bezpečně marinovat?

Pokud chcete svůj pokrm skutečně bezpečně marinovat, musíte dodržet hned několik zásadních pravidel. V první řadě jde o to, že veškeré kuřecí, rybí či jiné maso obsahuje v syrovém stavu bakterie, které mohou vaši marinádu znečistit. Tudíž by marinování mělo probíhat zásadně v chladničce, a to z toho důvodu, aby se zamezilo možnému množení těchto bakterií. Marinovat byste rovněž měli zásadně ve skleněné či plastové nádobě. Rozhodně se vyhněte papírovým nádobám a materiálům se schopností absorbovat/propouštět tekutiny.

Marinády, ve kterých hraje hlavní roli med

Med je čistě přírodní potravinou, která se z osmdesáti procent skládá z cukrů (sacharózy, glukózy a také fruktózy). Dále obsahuje minerální látky, stopové prvky, bílkoviny, organické kyseliny a také vodu. Díky těmto složkám se dá zužitkovat v mnoha různých formách. Velmi často se také stává přísadou v různých marinádách, které mohou být připraveny na tisíc způsobů.

Medovo-hořčičná marináda

Pokud chcete povýšit kuřecí maso či křídla na nový level, je vhodnou volbou právě medovo-hořčičná marináda, jejíž postup je následující: 120 ml medu a dijonské hořčice se smíchá s chilli a se solí. Výslednou marinádu nechce poté odležet v chladničce minimálně 2 hodiny.

Medová marináda s bílým vínem

Tato marináda se hodí například k různým druhům steaků či zvěřiny. Vesměs je ovšem možné použít ji takřka na jakýkoliv druh masa či ryb. V misce smíchejte 60 ml medu a 180 ml bílého suchého vína. K tomu všemu přidejte ještě zhruba 60 ml olivového oleje. K této směsi dále přimíchejte stroužky česneku, semínka koriandru, tymián, nasekanou petrželku a pepř. Danou směsí potřete maso a nechte ho marinovat nejlépe přes noc.

Medová marináda se skořicí

Tato marináda se hodí zejména na maso. Jedná se ovšem o velmi specifickou chuť, kterou si každý nemusí zamilovat. Pokud vám zachutná, již nebudete chtít jinou. V tomto případě si nachystejte tři lžíce medu, lžičku soli, polovinu lžíce mleté skořice a kvalitní jahodovou marmeládu. Do toho všeho zakomponujte lžíci oleje a také vinného octa. Maso nechte v dané marinádě nakládat minimálně několik hodin.

Medová marináda s citronem

Tato marináda je výborná na ryby. K její přípravě vám postačí dva stroužky česneku, cibule, 60 ml medu a dvě lžíce sójové omáčky a citronové šťávy. Vše vložte do mixéru a rozmixujte. Rybu či maso poté nechte v chladničce marinovat i několik hodin.