Konec cigaret s mentolovou příchutí. Jaké ochucené varianty zůstávají v prodeji?

Od 20. května si cigarety s mentolovou příchutí již nekoupíte grajan / Canva.com

Na konci května si lidé už své oblíbené mentolové cigarety v trafikách nekoupí. Do 20. května 2020 totiž musí být tyto cigarety podle evropské směrnice kompletně staženy z evropského trhu. Nabízí se ale další možné alternativy. Jaké to jsou?

Přečtěte si také

Poctivého nepálí. Pikantní jídlo zažene smutek, pomůže zhubnout a podpoří vaši imunitu

Proč si mentolové cigarety už nekoupíme?

V roce 2014 tabáková směrnice EU zakázala prodej všech charakteristických příchutí a vůní, které se liší od klasického tabáku. Tabákové výrobky se totiž kvůli příchutím stávají atraktivnější zejména pro mladistvé. Zatímco cigarety s vanilkovou či borůvkovou příchutí se přestaly prodávat ihned, mentolová příchuť dostala výjimku. Právě kvůli ní se tehdy při projednávání legislativy strhla velká bitva. A nakonec „mentolky“, představující až 90 procent ze všech kdysi prodávaných příchutí, dostaly odklad až do května roku 2020.

Problém s novou tabákovou směrnicí dojednanou v EU na jaře 2014 mělo zejména Polsko, kde mají tyto cigarety až čtvrtinový podíl na trhu. Polsko tuto směrnici napadlo i u Soudního dvora EU a v souvislosti se žalobou navrhovalo řešit problematiku jinak. Soud polské návrhy však nepodpořil.

Svěží dým škodí více

Cílem směrnice je především snížit atraktivitu kouření pro mladé lidi. Podle zdravotníků mentolová příchuť pomáhá překonat nepříjemný pocit v začátcích kouření. Příchuť působí na receptory v krku jako chladivý prvek, a u kuřáka tak může vyvolat dojem, že vdechuje čistější vzduch, a tudíž kouření není tak škodlivé. Mentol navíc nabádá kuřáka, aby dým z cigarety vdechoval intenzivněji.

Méně škodlivou alternativou mentolových cigaret mohou být e-cigarety AndreyPopov / Canva.com

V celé EU proto nyní skončí prodej klasických mentolových cigaret, cigaret s mentolovou kapslí ve filtru i volného tabáku určeného k ručnímu balení cigaret s mentolovou příchutí.

Čeho se zákaz netýká a jaké jsou alternativy?

Na konci května si lidé své oblíbené mentolky v trafice sice už nekoupí, mentolová příchuť tabáku však nezmizí úplně.

Výjimku ze zákazu tabákových příchutí v evropské směrnici dostaly doutníky, doutníčky, dýmkový tabák a tabák do vodních dýmek. Důvodem je podle evropské komise to, že kuřáci těmito výrobky většinou nezačínají.

Unijní nařízení se nevztahuje ani na moderní alternativy klasických cigaret. Nadále tak budou k dostání náplně s příchutí do elektronických cigaret na bázi nikotinového roztoku (e-cigarety) a příchutě v tzv. bezdýmných tabákových výrobcích. Tyto moderní výrobky totiž evropská tabáková směrnice reguluje jinak než klasické cigarety, a to nejen co se týká příchutí. Nemusí mít například na svých obalech umístěny odstrašující obrázky.

Výhody elektronických cigaret

Na českém trhu společnosti Philip Morris a British American Tobacco (BAT) prodávají elektronické strojky, které sice používají klasický tabák, ale ten po zahřátí baterií vytváří místo karcinogenního kouře nikotinovou tabákovou (případně ochucenou) páru. BAT pod značkou Glo a Philip Morris má značku IQOS.

Elektronické cigarety škodí zdraví méně než ty klasické, nejzdravější je ovšem ale nekouřit vůbec prostooleh / Canva.com
  • Zařízení na tabákové náplně GLO – nejnovější typ glo™ nano – v balíčku i s náplněmi koupíte od 1 200 Kč na shop.myglo.cz, jednotlivé krabičky s náplněmi pak vyjdou na 100 Kč /20 ks náplní.
  • Zařízení IQOS – nejnovější typ IQOS 3 MULTI – pořídíte na cz.iqos.com ve výhodném balení s náplněmi za 2 090 Kč. Jednotlivé krabičky s náplněmi pak vyjdou rovněž na 100 Kč /20 ks náplní.

Některé odborné studie uvádějí, že právě díky tomu, že u zahřívaných tabákových výrobků nic nehoří, pára z nich obsahuje o 95 procent méně škodlivin než kouř z klasické cigarety.

Kdo si tedy mentol či jinou příchuť v souvislosti s nikotinem nechce odepřít, může vyzkoušet elektronické cigarety, zařízení na zahřívání tabáku či unikátní nikotinové sáčky, které dokonce tabák vůbec neobsahují.