Otevírací doba pro seniory: Jak dlouho bude ještě platit?

Lidé nad 65 let mají vymezenou dobu pro nákup od 8 do 10 hodin Canva

Dne 12. 3. vyhlásila vláda nouzový stav kvůli pandemii nového typu koronaviru. Původně měl trvat 30 dní, byl však dvakrát prodloužen: Nejdříve do 30. dubna, poté do 17. května. Nouzový stav přinesl spoustu omezení, jedním z nich bylo uzavření většiny obchodů. Otevřené zůstaly například potraviny. V těch vláda vyčlenila speciální dobu určenou pouze pro seniory. Zatímco v jiných směrech se život vrací pomalu do normálu, otevírací doba pro seniory stále zůstává. Jak dlouho bude ještě platit?

Přečtěte si také

Mléčný postřik na růže: Chrání před chorobami a vytváří na listech ochranný film proti mšicím

Uzavřené obchody a jejich postupné otevírání 

14. 3. se neotevřela většina obchodů. Výjimku dostaly obchody s potravinami, drogerie, lékárny, obchody zaměřené na krmiva pro zvířata, optiky, trafiky a čerpací stanice. V provozu mohly být rovněž výdejny e-shopů. Rizikovou skupinou pro nákazu jsou senioři. Proto byla občanům nad 65 let vyhrazena doba, po kterou do obchodu nikdo jiný nesmí. Čas se zpočátku měnil, nakonec se ustálil na 8–10 hodinách v prodejnách s plochou větší než 500 m².

V průběhu se situace začala postupně uvolňovat. Největší zlom nastal 27. dubna, kdy se otevřely všechny prodejny, které mají vlastní vchod a nejsou součástí obchodních centrech větších než 5 000 m². O dva týdny později, tedy 11. 5., se otevřely i další obchody. Zákazníci jsou povinni nosit zde roušky a měli by si dezinfikovat ruce: Dezinfekci poskytují provozovatelé prodejen. Otevírací doba pro seniory v obchodech s potravinami zůstala.

Pro seniory stále platí speciální čas vymezený pro nákupy od 8 do 10 hodin Canva

Jak dlouho bude platit otevírací doba pro seniory?

S uvolňováním opatření došlo přirozeně na otázku, zda bude stále platit otevírací doba pro seniory. Mladší občané si na situaci stěžovali už v počátku, postupně pro ně zákaz vstupu do supermarketů od 8 do 10 hodin znamená stále větší omezení. Jedním z důvodů je to, že pak údajně nestíhají uvařit oběd. Vzhledem k tomu, že počty nakažených již nestoupají tolik jako v předchozích týdnech, pozbývá vyhrazená doba pro seniory svůj smysl.

Předseda Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza novinářům sdělil: „Opatření rozhodně dávalo smysl v době, kdy každý den rostl počet případů a bylo potřeba nejstarší spoluobčany ochránit. Ale jednak počty nakažených výrazně klesly, a jednak zkušenost, kdy se nenakazily v podstatě žádné prodavačky bez ohledu na to, kolik lidí denně potkají, ukázala, že obchody s krátkým kontaktem lidí nejsou dominantní cestou nákazy. Proto si myslím, že by zrušení vymezeného času pro seniory mělo smysl, samozřejmě při zachování častého dezinfikování prodejen, rukavic na pečivo a podobně.“

Nákup potravin má v době koronaviru omezení: Otevírací doba pro důchodce Canva

Jak to nakonec bude, je stále v řešení. Pro zrušení je i premiér Andrej Babiš, který se na tiskové konferenci s novináři podělil o své vlastní zkušenosti: „Psali mi lidi z Moravy, že pro ně je to trošku problém, že vlastně můžou jenom nakupovat od 10 hodin a že potom nestačí vařit oběd a tak dále, takže to jsou všechno témata z praxe, o kterých musíme mluvit. Já jsem taky viděl, že v 10 se tam nahrne strašně moc lidí,“ řekl Babiš. Mezi návrhy je rozdílné řešení otevírací doby pro seniory přes týden a o víkendu. Vypadá to, že se budeme muset ještě na nějakou dobu smířit s tím, že mezi 8. a 10. hodinou mohou do potravin jen senioři nad 65 let.