Jak vybrat gramofon a proč byste si ho měli pořídit?

Gramofonové desky jsou oblíbené především mezi milovníky kvalitní hudby Canva

Gramofon už dávno není záležitostí pouze minulého století. Během posledních pár let se opět vrátil do módy a vlastní ho čím dál tím více lidí. Vinyly, ať už nové či bazarové, se vykupují o sto šest a prodeje gramofonů jsou neustále na vzestupu. Proč byste si ho měli pořídit i vy? A jak vybírat?

Přečtěte si také

Proč pípáte v obchodě, když jste nic neukradli? Známe příčinu a poradíme vám, jak se v takové situaci nejlépe zachovat

Proč mít doma gramofon?

V minulém století byste těžko hledali domácnost, ve které by nebyl gramofon. Postupem času vinylové desky ale vytlačila cédéčka a dnes máme možnost si díky platformám jako Youtube či Spotify pustit jakoukoliv hudbu téměř okamžitě. I přesto se gramofon drží stále na výsluní. Lidé totiž milují kvalitu, retro a fyzické nosiče.

Pokud doma rádi posloucháte hudbu, gramofon je věc, která by vám neměla chybět. Jedním z hlavních důvodů je rozdíl v kvalitě reprodukované hudby mezi gramofony a CD s digitálním poslechem. Mnozí audiofilové tvrdí, že kvalitě zvuku gramofonu nemůže CD nikdy konkurovat.

Důvodem je odlišný systém, jakým je zvuk na jednotlivých formátech zaznamenáván. Zatímco před nahráním na CD musí být původní zvuk nejprve digitalizován, u vinylové desky, která obsahuje analogový záznam, je zvuk nahrán v původní kvalitě. Díky tomuto postupu obsahuje také basy a výšky, které se během digitalizace mohou ztratit. Z poslechu hudby se tak stává opravdový zážitek.

Jaký gramofon vybrat?

Samozřejmě zde platí pravidlo, že čím kvalitnější gramofon máte, tím lepší bude kvalita přehrávaného zvuku. Ale nebojte, kvůli koupi dobrého gramofonu na úspory sahat nemusíte. Pořídit se dají skvělé gramofony i za necelé 3 000 Kč.

Kvůli nákupu kvalitního gramofonu nebudete muset sahat na úspory Drobot Dean / Canva

Trh s gramofony je velmi rozmanitý, a v nabídce je tak složité se orientovat. Můžete si vybrat z mnoha druhů přístrojů v různých cenových relacích. Setkat se můžete s těmito třemi základními typy:

1. Gramofon s reproduktory

Většina levnějších gramofonů má v sobě zabudované reproduktory, nemusíte tedy utrácet za nové. Bohužel kvalita zvuku ze zabudovaných reproduktorů nebývá příliš dobrá. Avšak nenáročné posluchače, prahnoucí především po stylovém poslechu, tento typ gramofonu uspokojí.

2. Hi-Fi gramofon

Tento typ doporučujeme spíše náročnějším posluchačům, kteří si rádi dopřávají muziku každý den. Můžete od něj očekávat perfektní kvalitu a dokonale čistý zvuk.

Hi-fi gramofony se rozlišují do dvou podskupin:

  • se zabudovaným předzesilovačem a s linkovými výstupy
  • s phono výstupy, k nimž je nutné dokoupit další techniku

3. DJ gramofon

Tyto modely jsou určené profesionálním dýdžejům a určitě se nehodí pro domácí poslech hudby.

Výběrem základního typu gramofonu to ale rozhodně nekončí. Stále je v nabídce nepřeberné množství přístrojů, které se od sebe mohou zásadně lišit. Podle jakých parametrů je dobré se rozhodovat?

Přenoska

Přenoska je umístěna na konci raménka a stará se o to, aby se mechanické kmity z jehly přeměnily na kmity elektrické, které dále putují do zesilovače a nakonec do reproduktoru. Má velký vliv na výslednou kvalitu zvuku, proto by její typ měl hrát při vašem rozhodování velkou roli. Dělíme je na dva typy:

  • Krystalová (elektromagnetická) přenoska – je tou levnější variantou. Většinou bývají osazeny safírovým hrotem. Nevýhodou těchto přenosek a hrotů je jejich krátká životnost, navíc rychle opotřebovávají vinyl a kvalita přenosu zvuku je o něco horší.
  • Magnetodynamická přenoska – je sice dražší, zato se méně opotřebovává a zaručuje vyšší kvalitu zvuku.
Kvalitu přehrané hudby z gramofonu určitě ocení i běžný uživatel Wavebreakmedia / Canva

Předzesilovač

Důležitým prvkem u gramofonu, který ovlivní kvalitu zvuku, je předzesilovač. Ten zajišťuje zesílení a úpravu signálu elektrických kmitů tak, aby byl výsledek dostatečně hlasitý a silný. Většina levnějších gramofonů (do 10 000 Kč) má předzesilovač integrovaný, a není nutné jej dokupovat.

Pokud zvažujete dražší modely, bude gramofon pravděpodobně bez předzesilovače, tudíž počítejte s další investicí. Výsledkem ale bude perfektní zvuk, u kterého můžete libovolně a manuálně upravovat basy, středy, výšky a další parametry.

Spouštění

Spouštění vinylů se u gramofonů dělí na manuální, automatické a poloautomatické.

  • Automatické – gramofony s jednoduchou a komfortní obsluhou. Po vložení desky stačí stisknout tlačítko pro přehrávání a gramofon již automaticky vše zařídí za vás (jehla se na začátek drážky nastaví sama). Tyto gramofony zpravidla mívají i funkci „repeat“ pro automatické opakování celé strany desky.
  • Manuální – u manuálního spuštění musíte jehlu na začátek umístit ručně.
  • Poloautomatické – v případě poloautomatického přehrávání se na konci desky vypne nebo zvedne raménko, případně se raménko gramofonu vrátí do své základny.

Náhon

Jedná se vlastně o pohon a mechanismus, který uvádí desku na gramofonu do pohybu.

Rozlišujeme dva typy:

  • Řemínkový – modely s řemínkovým náhonem mají na trhu největší zastoupení a jedná se o cenově dostupnější variantu. Řemínek se ale rychleji opotřebovává, tudíž je pak nutná výměna za nový kus. Také může dojít ke kolísání rychlosti otáček, což negativně ovlivňuje zvuk desky.
  • Přímý – pohon motorkem je dražší, zato spolehlivější. Otáčky jsou přesně řízené, rychlost konstantní a zvuk perfektní.
Gramofon nemusí být jen přístroj na přehraní hudby, ale také krásný designový kousek v bytě Alena / Canva

3 největší favorité v poměru cena a výkon

Sony PS-LX300USB

Největší zájem je v poslední době o gramofon Sony PS-LX300USB. To potvrzuje také e-shop Alza.cz, který tento model uvádí na prvním místě mezi nejprodávanějšími. Jeho cena se pohybuje v rozmezí 2 700 Kč až 3 500 Kč a momentálně ho můžete koupit v Electroworldu za akční cenu 2 490 Kč.

ION Max LP

Tento model vás potěší nejen nízkou cenou a dobrou kvalitou, ale také hezkým designem. Má téměř shodné parametry s modelem Sony PS-LX300USB, až na rozdílné spouštění. ION Max LP má spouštění poloautomatické, zatímco Sony PS-LX300USB automatické. Což ale není nijak zásadní. Nepatrný rozdíl je mezi modely také v ceně. ION Max LP koupíte od 1 999 Kč.

Lenco L-3808

Velmi oblíbený model v nižší cenové kategorii je také Lenco L-3808. Ten se oproti předchozím modelům liší hned v několika parametrech. Má přímý náhon, zcela manuální spouštění a jako jediný z těchto tří magnetodynamickou přenosku. Z těchto důvodů je jeho cena o něco vyšší, pořídíte jej okolo 5 000 Kč.