Vláda schválila snížení DPH na vstupné, ubytování a silniční daň

Vláda schválila snížení DPH pro ubytovací služby Canva

Na tiskové konferenci po jednání vlády ministryně financí Alena Schillerová oznámila, že vláda v pondělí 25. května přijala daňový balíček, v rámci kterého se sníží DPH o 5 procent u ubytovacích služeb a vstupného na kulturní a sportovní akce. O čtvrtinu klesne také silniční daň u nákladních aut nad 3,5 tuny. Všechny tyto změny mají pomoci firmám a podnikatelům, které koronavirus připravil o zisk.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Oblíbený módní řetězec Esprit neuspěl na švýcarském trhu. Míří do insolvence

„Vláda právě schválila protikrizový daňový balíček. Díky němu se sníží DPH u ubytování, vstupenek na kulturní a sportovní události a také na sportoviště z 15 procent na nejnižší sazbu 10 procent,” umístila příspěvek na svůj Twitter ministryně financí Alena Schillerová. V dokumentu, který vláda předložila, je uvedeno, že snížení daně by se mělo vztahovat i na vstupné do saun a dalších podobných zařízení.

Snížení silniční daně

O čtvrtinu se sníží i silniční daň u nákladních automobilů s maximální povolenou hmotností vyšší než 3,5 tuny. Zároveň se podle balíčku bude krátit lhůta pro vrácení přeplatku spotřební daně u tzv. zelené nafty z 60 na 40 dnů.