Jak mít křišťálově čistou vodu v bazénu? Důležitý je správný výběr chemie

Letní koupání v bazénu? Dovolená u vás doma může začít Canva

Ztrácíte se ve vší té chemii, která se má postarat o nezávadnost a čistotu vody ve vašem bazénu? Bojujete s nečistotami? Pak se vám bude hodit přehled přípravků, které vám pomohou udržet vodu křišťálově čistou. Připravte se a mějte na sezónu při ruce tyto pomocníky, díky kterým si budete moci vychutnávat pohodu u bazénu i v něm.

Přečtěte si také

Co uvařit o víkendu? 5 českých klasik na sobotní a nedělní oběd

Co je to alkalita?

Říkáte si, proč byste měli znát hodnotu alkality vody v bazénu? Právě alkalita totiž může stát za problémy s nežádoucím kolísáním pH vody. Nízké nebo příliš vysoké pH pak vedou k dalším problémům – korozi, mléčnému či zelenému zákalu a dráždění očí i kůže. Celková alkalita v podstatě ukazuje stav bazických látek rozpuštěných ve vodě, jejichž správná hodnota zabraňuje právě prudkému kolísání pH. Ideální hodnota se pohybuje mezi 80 až 120 mg na 1 litr vody. Pokud je alkalita vody v bazénu nízká, můžete pro její úpravu použít přípravek Alkalita nebo Alkalita plus, podle výrobce bazénové chemie. Je naopak alkalita vody příliš vysoká a dělá vám problém srovnat pH? Pak je třeba použít přípravek pH minus. 

Tip: Používejte vždy bazénovou chemii od jediného výrobce. Jednotlivé přípravky na sebe navazují a vy nebudete muset řešit problémy s vodou. 

Za vším hledej pH

Hodnota, kterou je potřeba pravidelně sledovat, pokud chcete mít krásnou a čistou vodu v bazénu. Hodnota pH určujte, jak je voda kyselá nebo zásaditá. Ideální pH vody v bazénu by mělo být v rozmezí 6,8 až 7,4. Při nižších hodnotách je voda kyselá, dráždí oči a pleť, může docházet ke korozi kovových částí a k růstu nezvaných řas. Při vysokém pH je pak voda zásaditá a ztrácí dezinfekční účinky, dokonce se může kalit. V obou případech, tedy pokud je v pořádku hodnota alkality vody, je možné pH upravit pomocí přípravků pH plus nebo pH minus. Díky správným číslům je pak možné řešit další problémy s vodou, nebo se konečně koupat bez rizika v průzračné vodě.

Základem čisté vody v bazénu je pravidelná péče a správná úprava hodnoty pH Canva

Šok může pomoci

Akutní problémy s nečistou vodou nebo řasami může pomoci vyřešit Chlor šok. Ten se používá rovněž při napuštění bazénu na novou nadcházející sezónu. Tento přípravek je určen k odstranění organických nečistot. Pokud by se vám však podařilo bazén předávkovat, může opět dojít k zákalu či zabarvení vody, případně dokonce k mírnému pěnění. V takovém případě můžete použít Chlor stop, přípravek pro snížení koncentrace aktivního chloru ve vodě. 

Tip: Trápí vás řasy v bazénu? Filtrujte v teplých letních dnech denně alespoň 12 hodin. Pokud dojde k zezelenání vody, použijte přípravek Stop řasám. Nezapomeňte stěny a dno pravidelně čistit – práci vám usnadní poloautomatický vysavač nečistot. 

Flokulanty při ruce

Další nečistoty, zabarvení vody a řasy vám pomůže odstranit flokulant. Tyto přípravky se jmenují Vločkovač nebo Rozjasňovač, opět podle výrobce. Flokulant pro úpravu vody dokáže vysrážet nečistoty a zákal, které následně zachytí filtrace, případně pak ruční vysavač. V tomto případě po použití flokulantu nezapomeňte vypnout filtraci a nechte nečistoty, aby se postupně vyvločkovaly a usadily na dně bazénu, ze kterého je pak můžete jednoduše vysát. 

Tip: Pokud předávkujete bazén flokulantem nebo jej necháte déle filtrovat právě s tímto přípravkem, může dojít k mléčnému zabarvení vody. Filtraci vypněte a nechte nečistoty klesnout na dno bazénu. 

Plovací dávkovač na chemii do bazénu Canva

Udržujte vodu čistou

Pro udržování všech správných hodnot vody v bazénu je nakonec důležité o vodu pravidelně průběžně pečovat. Kromě kvalitní filtrace, kterou je nutné pravidelně čistit, je dobré podávat chlorové tablety. Pokud si zvolíte tablety Multi 5 v 1, které obsahují dezinfekční, stabilizační, vločkovací i chlorovou dávku chemie, bude voda jiskřivě čistá – a připravená na koupání celé rodiny. Tak hurá do vody, azurové koupání už čeká!

Tip: Je voda hnědá? Příčinou může být přítomnost minerálů. V takovém případě po kontrole hodnot vody pomůže přípravek Ca nebo Studna Mineral. Laguna Ca 1 litr najdete v akčním letáku Baumax za 239 Kč. Nabídka je platná do 31. května.