Co koupit za maturitu? Zeptali jsme se studentů, co by si přáli

Tipy na dárky za maturitu Canva

Maturita je velká věc. Vzpomeňte si, jak jste z ní byli nervózní! Ne nadarmo se jí říká zkouška dospělosti. Naučit se kvanta učiva a předvést své znalosti a dovednosti před komisí není vůbec nic snadného. Každý, kdo dostane do ruky maturitní vysvědčení, zaslouží pořádnou odměnu. Máte doma maturanta a ještě nemáte představu, jaký mu dáte dárek? Máme pro vás pár tipů.

Přečtěte si také

Opětovné použití přepáleného oleje může způsobit neurologické poruchy, tvrdí nová studie

Oslavte úspěch slavnostní večeří 

Tak velký milník, jako je dokončení střední školy a úspěšné složení maturitní zkoušky, si zaslouží pořádnou oslavu. Klidně ji můžete uspořádat doma, určitě ale nic nezkazíte, když vyrazíte na slavnostní večeři do lepší restaurace. Pozvěte prarodiče nebo vzdálenější rodinné příslušníky a všichni společně si připijte. 

Vybavte maturanta spolehlivým notebookem nebo telefonem 

Jestli se váš absolvent střední školy chystá pokračovat ve studiu na univerzitě, vybavte ho výkonným notebookem. Dnešní student se bez něj neobejde. Velkou pomocí je na přednáškách při zapisování učiva, během přípravy na zkoušku k dohledávání informací či studiu z elektronických skript, pohodlně se na něm píší seminární práce. Skvělý je také jako prostředek k udržení kontaktu s rodinou a přáteli. Vždyť většina studentů se za vysokou školou stěhuje do vzdáleného města. 

Ideální notebook pro vysokoškoláka má nízkou hmotnost, aby se dobře nosil. Sledujte také délku provozu na baterii, protože ve školách nebývá dostatek zásuvek pro všechny studenty. Spolehlivá baterie dělá z notebooku také ideálního parťáka na dlouhé cesty vlakem či autobusem. 

Zeptali jsme se studentů, kteří maturují, co by si přáli jako odměnu za splněnou zkoušku dospělosti oni:

  • Katka, studentka SŠ v Havířově: „Za maturitu mám od rodičů slíbený nový fotoaparát, který si přeji už více než 2 roky.“
  • Petr, student SŠ v Praze: „Při učení na maturitu jsem si uvědomil, jak by se mi hodil nový tablet. Když jsem nemohl v noci spát a myslel na učivo k maturitě, ocenil bych, kdybych si mohl něco přečíst. Na mobilním telefonu se to ale čte velmi špatně a z malého displeje mě bolí oči. Tablet mi naši slíbili, když maturita klapne.“
  • Eliška, studentka SŠ v Plzni: „U nás ve třídě má snad každý za maturitu slíbený nový mobilní telefon, ani já nejsem výjimkou a na nový mobil se těším.“

Podpora koníčků

Koníčky jsou nejen skvělou zábavou a relaxací, ale také příjemným způsobem, jak se rozvíjet a zlepšovat své dovednosti. Každá záliba ale něco stojí, obzvlášť, pokud se jí chceme věnovat pořádně. Darujte maturantovi něco, co souvisí s jeho volnočasovými aktivitami. Sportovci kupte pořádnou výbavu, malíři velkou sadu akrylových barev, muzikantovi nový hudební nástroj nebo poukázku do hudebnin, dobrodruhovi kvalitní outdoorové vybavení.

Dražší šperk nebo parfém

Slečnám maturantkám, které dbají o dokonalý vzhled a vyžívají se v drobných módních doplňcích, vyberte kvalitní dražší šperk, který jí bude celý život připomínat, co dokázala. Jestli se bojíte, že se obdarované netrefíte do vkusu, věnujte jí poukaz a vyrazte na nákup spolu.

Zážitkový dárek 

Co má větší hodnotu než nějaké věci? Přece zážitky! Na ty jen tak nezapomeneme. Popřemýšlejte, co má váš maturant rád a o čem tajně sní. Úspěch by mohly sklidit dárky v podobě: 

  • letenky nebo poukazu na pobyt 
  • vstupenek na koncert, festival nebo jinou lákavou akci 
  • poukazu na seskok padákem, jízdu čtyřkolkou, let balonem či jiné dobrodružství 

Něco dobrého na zub 

V každém případě nezapomeňte maturantovi náležitě pogratulovat a odměnit ho něčím dobrým na zub. Slečnám přidejte kytku. A jestli to náhodou nevyjde? Svět se nezboří! Na maturanta se vůbec nezlobte a držte mu palce v náhradním termínu.