Obojky, pipety a tablety proti klíšťatům, které opravdu fungují

Obojky proti klíšťatům Canva

Úderem teplých dní jsou tady jako na zavolanou. Klíšťata. Parazité, kteří umějí lidem pořádně zavařit. A pokud máte pejska, je potřeba, abyste před klíšťaty chránili i jeho. Konkrétně jemu sice ublížit nemusejí, ale pokud psa hladíte nebo je s vámi doma, mohou tito paraziti ze srsti snadno přelézt i k vám. A to už je problém. Podívali jsme se tedy na to, jaké prostředky pro boj s klíšťaty jsou pro psy dostupné.

Přečtěte si také

Tip na rychlé pohoštění: Tortilla rolády s pomazánkou a zeleninou připravíte lusknutím prstu

1. Obojky proti klíšťatům

Obojky proti klíšťatům jsou hitem posledních let. Většina z nich funguje velmi dobře a spolehlivě odradí nevítané návštěvníky. Nemusejí ale být vhodné úplně pro každého. Pokud máte malé dítě, které si se psem hraje, vše olizuje a strká si do úst, obojek není vhodný. Dítě by omylem mohlo ochutnat i jej, což určitě není žádoucí.

Stejně tak obojky nejsou vhodné pro menší štěňata, která do všeho koušou. Ceny obojků začínají na 120 Kč a šplhají až k 700 Kč. Záleží na výrobci, účinnosti, velikosti a výdrži. Mezi pejskaři je oblíbený výrobek od značky Foresto, který účinkuje až 32 týdnů a stojí 600 až 700 Kč, a nebo obojek Scalibor za cenu od 369 Kč s účinností okolo půl roku.

2. Pipety proti klíšťatům

Další možností, jak vyzrát na klíšťata u psů, jsou antiparazitní spreje. Většinou se prodávají ve formě pipet, jejichž obsah stačí nakapat psovi za krk (tam si pes nedosáhne). Cena za balení začíná zhruba na 100 Kč a opět záleží na účinnosti, výdrži, výrobci aj.

Pipety se hodí pro štěňata nebo mladší psy, ale jejich nevýhodou je krátká účinnost, většinou jen několik týdnů. Poté je potřeba aplikaci zopakovat. Oblíbené pipety prodává například značka Frontline, která nabízí i sprej na klíšťata a blechy, nebo Bayer.

Klíšťata obtěžují i psy, pipety fungují skvěle Canva

3. Tablety proti klíšťatům

Poslední možností jsou tablety proti klíšťatům, které se podávají psům jednorázově, podobně jako klasické léky. Jejich výhodou je, že účinkují zevnitř a nehrozí tak, že by pes daný preparát zničil, jako například při rozkousání obojku proti klíšťatům.

Na trhu jsou dostupné různé tablety, například značky Simparica, které se dávají psům 1x za čas a rozlišují se podle váhy. Cena začíná na 600 Kč za balení, které účinkuje 12 týdnů. 

Kde nakoupit antiparazitní přípravky

Antiparazitní přípravky doporučujeme nakoupit přes internet nebo u nejbližšího veterináře, případně můžete zajít do zverimexů, kde tyto výrobky také mívají a rádi vám poradí.