Syrové maso. Delikatesa, nebo zdravotní riziko?

Jste milovníkem syrového tataráku? Pak dávejte pozor, z jakého masa si jej připravujete Frederick Tubiermont / Unsplash

Hovězí tatarák, pěkně krvavý steak, co sotva zahlédl pánev, anebo japonské sushi. Kdo z nás tyto pochoutky nikdy neochutnal? Různé druhy syrového masa prostě patří mezi gastronomické delikatesy. Maso, které není tepelně upravené, ale může být zdravotní hrozbou. Chcete-li se vyhnout zažívacím obtížím nebo dokonce otravě, čtěte, na co byste si při konzumaci syrového masa měli dát pozor.

Přečtěte si také

Tradiční značka Znojmia přesunula výrobu okurek do Turecka. Nedá se to jíst, stěžují si lidé
Tradiční značka Znojmia přesunula výrobu okurek do Turecka. Nedá se to jíst, stěžují si lidé

Je syrové zdravější?

Konzumace syrové stravy se v posledních letech stává čím dál tím oblíbenější. Raw stravování tak propaguje hlavně čerstvé ovoce, tepelně neupravenou zeleninu, luštěniny a obiloviny. Nejdrsnější forma paleodiety, jejíž američtí propagátoři doporučují jíst jako lovci a sběrači v době kamenné, vám naservíruje i syrové kuřecí a hovězí. Jak je to ale se syrovým masem? O co přicházíme jeho tepelnou úpravou? Vyznavači syrové stravy vám jistě řeknou, že vařením maso ztrácí enzymy a důležité živiny. Některé vitamíny se vařením z jídla sice vytrácejí, ale jiné živiny umí lidské tělo naopak zpracovat jen z vařených potravin. Právě syrové maso má v sobě navíc další mikroorganismy a bakterie, kterých se nezbavíte jinak než právě vařením.

Pokrmy ze syrového masa v sobě nesou riziko nákazy salmonelózou nebo tasemnicí Jez Timms / Unsplash

Hovězí ano, vepřové ne

Abychom se zbavili nežádoucích bakterií a parazitů v mase, je nutné jej tepelně upravit alespoň při 120 °C. Jedlíci syrového masa si jinak koledují o nákazu salmonelózou nebo ještě nebezpečnější listeriózou, která může mít za následek i zánět mozkových blan a smrt. Pokud se tataráku nechcete vzdát, připravujte si jej z kvalitního a čerstvého hovězího masa. Napadlo vás někdy, proč je možné jíst syrové hovězí, ale vepřový tatarák jste na menu žádné restaurace neviděli? Když pomineme kvalitu masa, hlavním důvodem je i možnost nakažení parazity. U hovězího masa se jedná o tasemnici bezbrannou, které se pomocí léků lze zcela zbavit. Prasata však přenášejí jiný druh tohoto červa, který se háčky pevně drží v lidském těle a je velmi obtížné ho pak vypudit. Stejně tak jako na syrové vepřové si nechte zajít chuť i na nevařené kuřecí maso. Drůbež je častým hostitelem salmonely, která vám může způsobit nepříjemné zažívací problémy.

Hovězí maso je v syrovém stavu méně rizikové než třeba vepřové nebo drůbeží Stijn te Strake / Unsplash

Nakupujte obezřetně

Chystáte-li se známé pozvat na domácí tatarák, maso nakupujte s tou největší možnou opatrností. Úplně zapomeňte na to, že byste takový pokrm připravovali z masa, u kterého neznáte jeho původ! Veterinární kontrola, kterou projde všechno maso prodávané v českých obchodech, je nutností a až na výjimky zaručí, že se vám do kuchyně nedostane salmonela nebo tasemnice. Dávejte pozor i na to, jak je s masem v obchodě zacházeno. Používá řezník rukavice? Je maso hygienicky balené? I to má na jeho kvalitu zásadní vliv. V neposlední řadě platí, že na tatarák se hodí jen maso co možná nejčerstvější. Pokud chcete možnou nákazu omezit na minimum, před konzumací maso zmrazte na mínus 20 až mínus 30 °C a nechte ho v mrazáku alespoň 2 dny.

V těhotenství se syrovému masu vyhněte obloukem

Syrové maso je nebezpečné obzvlášť v těhotenství, při kterém by nákaza toxoplazmózou mohla poškodit samotný plod. Jste-li v očekávání, nechte si zajít chuť na tatarák i sushi. Některé jeho vegetariánské varianty mohou totiž kuchaři krájet stejným nožem jako ty masové, a tak raději neriskujte a objednejte si pro tentokrát teplé jídlo.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!