Syrové maso. Delikatesa, nebo zdravotní riziko?

Tatarský biftek s vajíčkem, salátkem a bagetkou Ryzhkov Photography / Shutterstock.com

Hovězí tatarák, pěkně krvavý steak, co sotva zahlédl pánev, anebo japonské sushi. Kdo z nás tyto pochoutky nikdy neochutnal? Různé druhy syrového masa prostě patří mezi gastronomické delikatesy. Maso, které není tepelně upravené, ale může být zdravotní hrozbou. Chcete-li se vyhnout zažívacím obtížím nebo dokonce otravě, čtěte, na co byste si při konzumaci syrového masa měli dát pozor.

Přečtěte si také

3 tradiční omáčky našich babiček: Tyhle téměř zapomenuté omáčky připravíte do 30 minut

Je syrové zdravější?

Konzumace syrové stravy se v posledních letech stává čím dál tím oblíbenější. Raw stravování tak propaguje hlavně čerstvé ovoce, tepelně neupravenou zeleninu, luštěniny a obiloviny. Nejdrsnější forma paleodiety, jejíž američtí propagátoři doporučují jíst jako lovci a sběrači v době kamenné, vám naservíruje i syrové kuřecí a hovězí. Jak je to ale se syrovým masem? O co přicházíme jeho tepelnou úpravou? Vyznavači syrové stravy vám jistě řeknou, že vařením maso ztrácí enzymy a důležité živiny. Některé vitamíny se vařením z jídla sice vytrácejí, ale jiné živiny umí lidské tělo naopak zpracovat jen z vařených potravin. Právě syrové maso má v sobě navíc další mikroorganismy a bakterie, kterých se nezbavíte jinak než právě vařením.

Hovězí ano, vepřové ne

Abychom se zbavili nežádoucích bakterií a parazitů v mase, je nutné jej tepelně upravit alespoň při 120 °C. Jedlíci syrového masa si jinak koledují o nákazu salmonelózou nebo ještě nebezpečnější listeriózou, která může mít za následek i zánět mozkových blan a smrt. Pokud se tataráku nechcete vzdát, připravujte si jej z kvalitního a čerstvého hovězího masa. Napadlo vás někdy, proč je možné jíst syrové hovězí, ale vepřový tatarák jste na menu žádné restaurace neviděli? Když pomineme kvalitu masa, hlavním důvodem je i možnost nakažení parazity. U hovězího masa se jedná o tasemnici bezbrannou, které se pomocí léků lze zcela zbavit. Prasata však přenášejí jiný druh tohoto červa, který se háčky pevně drží v lidském těle a je velmi obtížné ho pak vypudit. Stejně tak jako na syrové vepřové si nechte zajít chuť i na nevařené kuřecí maso. Drůbež je častým hostitelem salmonely, která vám může způsobit nepříjemné zažívací problémy.

Nakupujte obezřetně

Chystáte-li se známé pozvat na domácí tatarák, maso nakupujte s tou největší možnou opatrností. Úplně zapomeňte na to, že byste takový pokrm připravovali z masa, u kterého neznáte jeho původ! Veterinární kontrola, kterou projde všechno maso prodávané v českých obchodech, je nutností a až na výjimky zaručí, že se vám do kuchyně nedostane salmonela nebo tasemnice. Dávejte pozor i na to, jak je s masem v obchodě zacházeno. Používá řezník rukavice? Je maso hygienicky balené? I to má na jeho kvalitu zásadní vliv. V neposlední řadě platí, že na tatarák se hodí jen maso co možná nejčerstvější. Pokud chcete možnou nákazu omezit na minimum, před konzumací maso zmrazte na mínus 20 až mínus 30 °C a nechte ho v mrazáku alespoň 2 dny.

V těhotenství se syrovému masu vyhněte obloukem

Syrové maso je nebezpečné obzvlášť v těhotenství, při kterém by nákaza toxoplazmózou mohla poškodit samotný plod. Jste-li v očekávání, nechte si zajít chuť na tatarák i sushi. Některé jeho vegetariánské varianty mohou totiž kuchaři krájet stejným nožem jako ty masové, a tak raději neriskujte a objednejte si pro tentokrát teplé jídlo.