Kde všude najdete jedlé květy, které ozvláštní vaše pokrmy?

Jedlé květy pokrmy rozzáří barvami a pozvednou jejich chuť na novou úroveň Alexandra Malyck / Canva

Dodejte vašim pokrmům trochu barev a ozdobte je jedlými květy. Tyto zajímavé ingredience, na které vsázejí i nejlepší kuchaři světa, najdete na zahradě, v lese, na louce nebo si je můžete i sami vypěstovat. O jaké květy se jedná a kde všude se dají v kuchyni využít?

Přečtěte si také

Češi řeší razantní zdražování po svém a pašují cigarety ze zahraničí

Přidávání jedlých květů do pokrmů není vůbec žádnou novinkou. Například v Číně a v Japonsku se květy pojídají již tisíce let. Nechyběly ani v antickém Řecku a Římě. V Evropě zdobily jedlé květy královské a šlechtické tabule, pak ale ustoupily do pozadí, a na jídelní stoly se vracejí až dnes.

Jaké květy jsou jedlé, a kterým se naopak vyhnout?

V České republice se můžete setkat s mnoha poměrně jedovatými druhy rostlin, se kterými není radno si zahrávat. Pro sběr květin tedy platí stejné pravidlo jako pro houby: Pokud si nejste opravdu jistí tím, že je rostlina jedlá, raději ji netrhejte.

K jídlu se jinak dají využít téměř všechny květy, které nejsou vyloženě jedovaté či hořké, a tudíž by jídlo zkazily. Také se vyhněte rostlinám, které jsou ošetřeny pesticidy – na zemědělská pole pro květy nechoďte. Nesbírejte je ani blízko silnic a v smogem zatížených oblastech, jako jsou i větší města.

Do pokrmů můžete využít téměř všechny květy, které nejsou jedovaté či hořké Canva

Do pokrmů a ke konzumaci jsou ideální například květy těchto rostlin:

  • fialka a maceška
  • lichořeřišnice
  • medvědí česnek
  • levandule
  • sedmikráska
  • růže
  • begonie
  • pampeliška
  • měsíček
  • cuketa
  • pažitka
  • bez černý
  • chryzantéma
  • afrikán
  • brutnák
  • orchidej
  • karafiát
  • chrpa

Mezi květy, které byste na vaření používat neměli, patří například:

  • šalvěj
  • narcis
  • azalka
  • mák setý
  • rododendron
  • oleandr
  • hrachor

Na jaké pokrmy můžete květy využít?

Většina květů se skvěle hodí do salátů. Použít je můžete celé nebo je nasekat najemno. Mezi oblíbené patří třeba lichořeřišnice, která připomíná chuť ředkviček, či pampeliška a maceška. Pomazánku rozzáří afrikány a měsíček zase dodá vaší rýži zlatavou barvu a chuť šafránu. Téměř každé jídlo můžete ozdobit květy. Experimentujte a rozveselte vaše pokrmy barvami.

Jedlé květy využijete v salátech, pomazánkách, v osvěžujících nápojích i ve sladkém pečení Kursad / Canva

Květy se také hodně využívají ve sladkých pokrmech. Růže krásně ozdobí jakýkoliv moučník. Aromatická levandule dodá skvělou chuť zmrzlině i sušenkám. Květy begonie zase připomínají rebarboru, a jsou tak skvělé do koláčů.

Také všechny osvěžující nápoje můžete doplnit květy – ať už jen jako jedlou ozdobu nebo využít jejich chuť a vyrobit z nich limonádu, například bezovou nebo levandulovou.

Kam se na sběr květů vydat?

Spoustu z výše zmiňovaných květů byste mohli najít přímo na své zahrádce. Pro některé se můžete ale vydat i na louku či do lesa, a spojit tak jejich sběr s příjemnou procházkou. Mnoho druhů rostlin si můžete vypěstovat také doma v květináči.

Pro květy do přírody vyrazte s košíkem a nůžkami, abyste rostliny při sběru nepoškodili. Doma květy opatrně zabalte do ubrousku navlhčeného vodou, dejte do krabičky a uložte do lednice. Takto ošetřené vydrží čerstvé i několik dnů.

Doma či na zahrádce si můžete vypěstovat například měsíček, lichořeřišnici, karafiáty, macešku, kamélii, chrpu, chryzantému, fuchsii, letní fialu, netýkavky nebo sedmikrásky. Stačí zakoupit semínka pro pěstování květů – ta bývají speciálně vyšlechtěna pro větší a barevnější květy.

Semena koupíte například v hobby marketech se zahradním oddělením nebo v e-shopech Semena.cz, Dobrasemena.cz, Hornbach.cz aj. Ceny za balení semínek se pohybují od 18 Kč do 95 Kč podle druhu rostliny a velikosti.

Vyzkoušejte smažené cuketové květy

Smažené cuketové květy jsou opravdovou lahůdkou. Namáčet je můžete do různých jogurtových dipů, a dopřát si tak zdravý lehký oběd.

Smažené cuketové květy si doma připravíte velmi snadno Olena Danileiko / Canva

Na jejich přípravu budete potřebovat:

  • květy cukety
  • mléko
  • hladkou mouku
  • vejce
  • olej
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Květy cukety oddělte od malého plodu a odstraňte bliznu.
  2. Z mléka, mouky a vajec si připravte palačinkové těsto a dochuťte ho solí a pepřem.
  3. Na pánvi si rozpalte olej. Očištěné květy opatrně namáčejte do těsta a klaďte na rozpálený olej. Smažte jednu až dvě minuty dozlatova a podávejte ještě horké.

Nebojte se s jedlými květy experimentovat. Budete překvapeni jejich chutěmi a krásou v pokrmech.