Rekordně drahé potraviny v supermarketech: V cenách jsme dohnali Belgii, v příjmech nikoli

Některé druhy zeleniny u nás stojí stejně, nebo dokonce více než v Belgii Canva

Spotřebitelské ceny v květnu meziročně vzrostly o 2,9 %. Promítlo se do nich hlavně zdražení ovoce, zeleniny, vepřového masa a dalších potravin. Na základě toho srovnali reportéři České televize ceny vybraného ovoce a zeleniny v ČR a Belgii, která patří mezi nejdražší evropské země. Závěry průzkumu mluví jasně, v cenách těchto potravin jsme západní Evropu dohnali, ve výši platů bohužel ne.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Víte, jak správně skladovat polévku, aby dlouho vydržela? A jak na její ohřev?

Zpravodajové ČT upozorňují na to, že zdražování je nejvíce vidět v regálech s produkty od českých a evropských zemědělců. Například ve vybraném obchodě v Praze koupíte kilogram červené papriky za 80 Kč. Půl kila rajčat ve slevě tam stálo 30 Kč, půl kila citrónů vyšlo na 40 Kč a stejné množství hroznového vína na 70 Kč.Stejné ovoce a zeleninu nakoupili zpravodajové i v Belgii, jedné z nejdražších evropských zemí. Právě v Belgii jsou podle průzkumu provedeného před 2 lety ceny vyšší než Německu (o 13 %) nebo ve Francii (o 9 %).

Tip z Kupi.cz

Věděli jste, že oblíbený nákupní rádce Kupi.cz má i zahraniční verze Kupino, kde najdete online přehled všech akčních letáků?

Ceny potravin v Česku jsou podobné těm v Belgii Canva

Výsledky srovnání však české spotřebitele nejspíš nepotěší. Červená paprika stála zhruba stejně a hroznové víno jenom o korunu méně, citrony byly ale v Belgii levnější dokonce o 8 korun na kilogram a nejvíce se rozdíl projevil u rajčat, v Česku stálo půl kila v akci 30 Kč, v Belgii dokonce celé kilo jen 27 Kč.Jak tedy potvrdil zpravodaj ČT v Bruselu Lukáš Dolanský, s cenami jsme dohnali Evropu, platy ale stále máme podstatně nižší. Průměrná mzda v Česku byla v prvním čtvrtletí přibližně 34 tisíc Kč, zatímco průměrný Belgičan si v přepočtu vydělal zhruba 88 tisíc Kč měsíčně.