Aktuálně: V Číně byl zachycen další virus prasat, který může být stejně agresivní jako koronavirus

Původcem G4 EA H1N1 jsou prasata Canva

Před pár dny publikovaná čínská studie svět vyděsila. Varovala totiž před novým virem chřipky, který má pandemický potenciál. Tento virus má naneštěstí veškeré charakteristické znaky, které indikují, že se teoreticky může snadno šířit nejen mezi hostiteli, ale za určitých okolností také napříč lidskou populací. Podle dostupných informací se může množit v buňkách dýchacích cest a v současnosti proti němu nejspíše neexistuje účinná vakcína, na případ upozornila zpravodajská televize BBC.

Přečtěte si také

Jak se zbavit bradavice? Než podstoupíte zákrok, zkuste přípravky z lékárny a babské rady

Co o novém viru chřipky víme?

Tento nový typ chřipky nese jméno G4. konkrétně G4 (genotyp 4) EA (Eurasian avian-like – euroasijský typ ptačí chřipky) H1N1 – tedy G4 EA H1N1 a jeho původci jsou prasata.

Světu však není zcela neznámý. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je G4 EA H1N1 pod dohledem už od roku 2011. Není ani bez zajímavosti, že se jedná o příbuzný druh viru, jenž v roce 2009 způsobil pandemii prasečí chřipky, které podle odhadů podlehlo na 579 tisíc lidí.

Dvě zprávy – jedna dobrá a jedna špatná

Ta dobrá zpráva je, že virus na sebe přenášejí jen prasata, tedy že se jedno prase může nakazit od druhého. Tou horší zprávou však je, že prasata mohou virem G4 nakazit i člověka.

Nákaza tímto typem prasečí chřipky se prokázala u 10,4 % testovaných pracovníků čínských vepřínů. Celkem se testu podrobilo 338 lidí a u 35 z nich byly testy pozitivní. Nejvýrazněji zastoupenou věkovou skupinou mezi nakaženými byli lidé ve věku 18–35 let. Testovaných v tomto věku bylo 44 a 9 z nich bylo nakažených (20,5 %).

I když se tedy virem G4 lidé mohou od prasat nakazit, zatím nebyl zaznamenán žádný případ, kdy by se vir přenášel mezi lidmi – tedy z člověka na člověka.

Je důležité mít virus pod kontrolou Canva

Vir může zmutovat

Mutace jsou však bohužel virům vlastní, není tedy pochopitelně vyloučeno, že G4 mutovat nebude.

Jednoho dne by se tak mohl, podle obav čínských odborníků, kteří vypracovali studii (zveřejněna byla 29. 6. 2020) pod názvem Prevalent Eurasian avian-like H1N1 swine influenza virus with 2009 pandemic viral genes facilitating human infection, na lidský organismus adaptovat.

Podle vyjádření doktora Iana H. Browna z University of Nottingham pro deník The New York Times se potom virus může stát podobně agresivním jako SARS-CoV-2.

Zatím není důvod panikařit

Neznamená to však, že bychom se měli hned bát „útoku“ dalšího viru na lidskou populaci, nicméně je nutné mít jej pod kontrolou. Po zkušenostech, které jsme nabyli v souvislosti s onemocněním COVID-19, je tak zvýšená obezřetnost v tomto případě zcela jistě namístě.