Řecký jogurt: Proč je tolik oblíbený mezi sportovci?

Bílý řecký jogurt YelenaYemchuk / Canva

Pokud čas od času zabrousíte do fitness světa, možná vás neminuly ódy, které se pějí na řecký jogurt. Čím se tento jogurt liší od ostatních? Proč je to ideální svačina pro fitness nadšence, ale i nesportovce? A jaké výživové hodnoty řecký jogurt má? Na to odpovíme v tomto článku.

Přečtěte si také

Jak správně upéct kuře: 10 kroků k tomu, aby bylo na povrchu křupavé a uvnitř šťavnaté

Jak se vyrábí řecký jogurt 

Řecký jogurt se vyznačuje vysokou hustotou, kterou získává odstraněním syrovátky. Jogurt není vodnatý, ale naopak příjemně hustý. Proto se hodí i na výrobu dezertů, aniž byste se museli bát odloučení většího množství vody.

Řecký jogurt se může lišit podílem tuku. Například Milko jej vyrábí ve dvou variantách. Za prvé s podílem smetany a obsahem tuku 5 %, a za druhé v odtučněné verzi s 0 % tuku. 

Řecký jogurt s 0 % tuku vs. s 5 % tuku

Řecký jogurt s 0 % tuku je lehce nakyslý a chybí mu smetanová chuť, typická pro tento druh jogurtů. Ve 100 gramech najdete 57 kcal a celých 10 g bílkovin. Naopak řecký jogurt s 5 % tuku má smetanovou chuť a ve 100 gramech obsahuje 100 kcal, 8 g bílkovin a 5 g tuku.

Pokud vám tedy primárně jde o nízký obsah tuku a vysoký podíl bílkovin (ideální pro kulturistiku), sáhněte po light verzi. Jestliže však chystáte jogurtový dezert na řecký způsob nebo si chcete vychutnat smetanovou chuť jogurtu, sáhněte po tučné verzi. 

Řecký jogurt s banánem je ideální svačina peredniankina / Canva

Kolik stojí řecký jogurt?

Například základní bílý řecký jogurt již zmíněné mlékárny Milko seženete v krabičkách po 140 gramech ve 3 variantách: 0 % tuku, 5 % tuku a 5 % tuku bio. Jeden kelímek stojí okolo 18 Kč.

Další řecké jogurty koupíte pod značkami Elinas, Zorba, Yogood, Pilos (Lidl) nebo Kunín. Vždy pozorně čtěte složení. Je totiž rozdíl mezi řeckým jogurtem a jogurtem řeckého typu, který se liší technologií výroby, kaloriemi, přidanými látkami a podobně. 

Řecký jogurt s 5 % tuku

Tip na zdravou svačinu: Řecký jogurt s oříšky a medem

Rychlou svačinu ocení všichni sportovci i dietáři. Hotovo budete mít do 5 minut a svačinu si klidně můžete sbalit s sebou na výlet, do práce nebo do školy. 

Potřebujete:

  • 140 g řeckého jogurtu s 0 % tuku
  • 20 g mandlí nebo mandlového másla
  • 50 g ostružin (nebo jiného ovoce)
  • 1 lžičku medu

Postup:

Do misky dejte jogurt, přidejte oříšky, med a ovoce. A je to!

Lahodná a rychlá svačina ve skle Oleksandra Naumenko / Canva
Ochucený řecký jogurt v akci

Nyní už víte, proč je dobré sáhnout po řeckém jogurtu, pokud aktivně sportujete. Nejenže skvěle chutná, ale také je velmi bohatý na bílkoviny neboli proteiny.