Dražší mouka? Zemědělcům zakázali postřik glyfosátem, za sušení si letos připlatí

Postřik herbicidem Roundup Canva

Rok 2020 je pro zemědělce výjimečný, letos poprvé nesmějí používat glyfosát k dosychání řepky, kukuřice a pšenice před sklizní. Některé společnosti proti rakovině apelovaly na Asociaci soukromého zemědělství, že se postřikem plodiny stávají rakovinotvornými, Ministerstvo zemědělství ČR proto zakázalo používání tohoto herbicidu za tímto účelem od roku 2020 plošně pro celou Českou republiku.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Šest nejšpinavějších míst v kuchyni, na která se při úklidu zapomíná. Jak často je čistíte vy?

Pěstitelům řepky, kukuřice a pšenice zakázalo ministerstvo zemědělství před sklizní použít postřik herbicidem glyfosátem, který slouží k dosušování plodin. Tento zákaz však platí jen pro plodiny, které se využijí v potravinářství, na ty technické se nevztahuje.

Co je to glyfosát?

Rostlina na poli, která dozrává a zároveň kvete, je pro zemědělce problém, proto si až do letošního roku pomáhali herbicidem s názvem glyfosát (rozšířenější je název Roundup), který mimo jiné urychluje dosychání před sklizní. 

Ještě v září loňského roku ministerstvo uvažovalo o plošném zákazu používání přípravku Roundup, ale podle slov předsedy Asociace soukromého zemědělství ČR Jaroslava Šebka za něj neexistuje na trhu zatím vhodná alternativa.

Zemědělci se letos musejí při pěstování některých plodin obejít bez glyfosátu Canva

Mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý situaci se zákazem vysvětluje: „V loňském roce zemědělci mohli ještě využít zbytky zásob glyfosátu, které měli. Skutečně od letošního roku už nemohou na předsklizňovou aplikaci glyfosát použít nikde.“

Je tady na to několik názorů, v Evropské unii. Protože máme společnosti proti rakovině, které říkají, že je to rakovinotvorné. A pak je tu instituce evropská o chemických látkách, a ta říká, že to není nebezpečné. Není to zkrátka zatím prokázané. A díky tomu je to také pořád povolené na nějaké aplikace,“ vysvětlil Jan Staněk, místopředseda Asociace soukromého zemědělství ČR.

Mouka bio v akci

Náklady na sklizeň řepky, kukuřice a pšenice se pěstitelům letos zvýší a otázkou je i kvalita zrna, která nemusí být tak vysoká, na jakou byli zvyklí. Otázkou je, zda-li se náklady na sklizeň promítnou i do spotřebitelských cen. Zatím se odhaduje, že se ceny nezvýší, protože výrobci se orientují podle evropských cen, jak to bude ale v praxi, se uvidí až po letošní sklizni.