Pes v autě! 5 tipů, jak zvládnout cestování s vaším mazlíčkem

Cestování se psem nemusí být problém Magda Ehlers / Canva

Cestování se psem v autě nemusí být otrava pro vás ani pro vašeho mazlíčka. Stačí, když hned od začátku nastavíte jednoduchá pravidla, na která si zvyknete vy i váš pejsek. Díky tomu pes zvládne i několikahodinové cesty autem, klidně ho tedy můžete vzít na delší dovolenou.

Přečtěte si také

Pravidelná chůze chrání organismus před bolestmi zad i vyšším krevním tlakem. Měříte si kroky?

Tip č. 1: Vymezte psovi jeho prostor v autě

Předem určete, kde bude pes v autě cestovat. Pro větší jedince je nejlepší kufr auta, kam můžete umístit přepravku na psa nebo jej připnout na vodítko. Kufr můžete zabezpečit sítí do auta, kterou pořídíte od 200 Kč. Mladší pes nebo štěně ale nemusí cesty v kufru zvládat, proto je lepší umístit ho na zadní sedadlo nebo pod sedačku. Pak je potřeba zařídit, aby pejsek nepřelezl na místo řidiče, opět lze použít síť. Na sedadlo nebo do kufru auta dejte starou deku, jež bude patřit pejskovi, nebo pořiďte speciální deku do auta, která se dá připnout na podpěrky hlavy. 

Ochranná deka do auta se bude hodit

Tip č. 2: Na delší cestu jen s unaveným pejskem

Pokud víte, že vás čeká dlouhá cesta autem, vezměte pejska nejdřív takzvaně vylítat. Díky tomu bude unavený a nebude v autě zlobit, naopak si bude chtít odpočinout. Pokud vašemu pejskovi nebývá v autě špatně, je dobré, aby se před cestou najedl. Během jízdy jídlo stráví a jakmile dojedete do cíle, bude připravený na výlet či jiný program. Granule pro psa volte podle jeho věku a potřeb. A nezapomínejte, že kvalitní stravou můžete předejít mnohým zdravotním problémům. Je to stejné jako u lidí. 

Psovi dávejte vyváženou stravu

Tip č. 3: Zastavujte zhruba každé 2 hodiny

Po každých 2 hodinách jízdy zastavte a nechte psa, ať se protáhne, napije, proběhne a vykoná potřebu. Díky tomu nebude mít z cestování autem negativní či traumatický zážitek a bude to snášet v pohodě. Pokud máte doma štěňátko, zvykejte ho na cestování autem už odmalička. Ideálně každý den ho vezměte na krátkou projížďku zakončenou pozitivním zážitkem (hraní, procházka). Začínejte na pár minutách a postupně přidávejte. 

Psa před cestou unavte, spát bude v autě Lisa Fotios / Canva

Tip č. 4: Zabavte psa podobně jako dítě

Zejména mladší psy je třeba v autě vhodně zabavit. Ideální jsou kousací hračky, zejména pro štěňata, kterým rostou zuby a mohou je bolet dásně. Pokud chcete pejska zabavit na 100 %, dejte mu do auta novou hračku, kterou ještě nezná. Získáte si jeho pozornost. Kousací hračky pořídíte už od 30 Kč, například Globus má poměrně široký výběr v oddělení pro domácí mazlíčky. 

Pořiďte pejskovi novou hračku do auta

Tip č. 5: Nikdy nenechávejte psa uvnitř auta v horku

V létě může teplota v zavřeném autě vystoupat až k 50 stupňům, proto nikdy nenechávejte pejska v zamčeném autě. Mohlo by dojít k jeho přehřátí, nebo dokonce k smrti způsobené příliš vysokou teplotou. Proto pejska vždy berte na pochůzky s sebou nebo ho nechte doma.