Roušky jsou zpět! Kromě Moravskoslezského kraje je musejí nasadit i obyvatelé na Uherskohradišťsku

Plošné testy odhalily stovky nakažených novým typem koronaviru Canva

Povinné nošení roušek kvůli šíření nového typu koronaviru vešlo v platnost 19. března. Více než dva měsíce trvalo, než jsme je mohli sundat venku, až do konce června pak byly povinné v budovách a hromadné dopravě. Zatímco většina republiky se už raduje, že mohla roušky úplně odložit, obyvatelé Moravskoslezského kraje je ve vnitřních prostorech musejí nosit dál. Nově se k nim přidávají také lidé z obce Vlčnov na Uherskohradišťsku.

Přečtěte si také

Recept na vláčný mazanec a výborného velikonočního beránka

V Karviné a ve Frýdku-Místku roušky zůstaly 

Šíření koronaviru se zpomalovalo, nakažených bylo čím dál méně. Zdálo se, že situace je již zcela pod kontrolou. Pak se ovšem nemoc projevila na Karvinsku, nakažení byli horníci z Dolu Darkov, k 9. 6. mělo pozitivní výsledek testu více než 400 lidí. Protože zaměstnanci toho dolu přicházejí do styku se zaměstnanci jiných dolů, zahájilo se plošné testování ve všech dolech na Karvinsku. OKD v nich zaměstnává na 8 400 lidí, testy vyšly pozitivně zhruba u 15 % z nich. 

Další ohniska koronaviru jsou na Frýdeckomístecku. Původně šlo o domov pro seniory v Nýdku. Nemocí se nakazilo nejméně 5 zaměstnanců a 29 klientů. Krajská hygienická stanice na to reagovala zpřísněním některých opatření. Ve všech podobných zařízeních v okrese Frýdek-Místek byly opět zakázány návštěvy. 

Frýdeckomístecka a Karvinska se proto netýkalo zrušení povinného nošení roušek. Zatímco jinde se 1. 7. přestala ochrana úst a nosu používat, zde platila povinnost nosit ji i nadále. 

Situace se bohužel stále nelepšila. Zřejmým důvodem je pravděpodobně fakt, že řada lidí pravidelně cestuje mezi okresy. Covid-19 byl potvrzen v textilní firmě Deva, která sídlí ve Frýdku-Místku. Testy probíhaly 7. a 8. 7. Firma na to reagovala třítýdenní uzavírkou, na kterou zaměstnancům navazuje celozávodní dovolená. O týden později testy odhalily nakažené ve firmě Varroc Lighting Systems v Novém Jičíně. 

Opatření pro celý kraj 

17. 7. vydala Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje opatření, která jsou nyní platná ve všech okresech. Kromě povinného nošení roušek v budovách a hromadné dopravě jde o zákaz návštěv v lůžkových zdravotnických a sociálních zařízeních, omezení hromadných akcí a další. 

Povinné nošení roušek přetrvává v Moravskoslezském kraji a ve Vlčnově Canva

Roušky jsou povinné i ve Vlčnově

Vlčnov je obec na Uherskohradišťsku, známá tradiční Jízdou králů. Žije zde zhruba 3 000 obyvatel. U osmi z nich byl zjištěn koronavirus, desítky lidí mají nařízenou karanténu. Krajská hygienická stanice na to reagovala okamžitým nařízením roušek nejen v uzavřených prostorech, ale také venku, pokud nelze zajistit 1,5m rozestupy. Maximální kapacita veřejných akcí je 500 lidí. Nařízení je platné od 18. 7. 16:00. 

Momentálně se jedná pouze o jednu obec, po zkušenostech z Moravskoslezského kraje lze ale předpokládat, že se nařízení rozšíří i do okolí.