Vozítko, které zabilo majitele firmy Segway a porazilo Usaina Bolta, ukončilo výrobu

Vozítko, které zabilo majitele firmy Segway a porazilo Usaina Bolta, ukončilo výrobu Canva

Po téměř 20 letech skončila tento týden výroba vozítek Segway. Podle výrobní firmy už se jejich prodej nevyplatí, využívali je přitom třeba policisté a turisté. Do povědomí veřejnosti ale vešla tahle elektrická vozítka především kvůli dopravním komplikacím a vážným nehodám, při jedné z nich zahynul například i sám majitel firmy Segway.

Přečtěte si také

McDonald’s představil první voňavý billboard na světě, který ve vás evokuje chuť na jídlo

Segway porazil i světovou atletickou hvězdu Usaina Bolta

Asi si vzpomenete na rok 2015, kdy kameraman jedoucí na vozíku Segway srazil světovou atletickou hvězdu Usaina Bolta, a přestože se nehoda tehdy obešla bez vážnějších zranění, její záběry obletěly celý svět. To samé ale nemohl říct James Heselden, který firmu Segway koupil v roce 2009. O 10 měsíců později se zabil, když s vozíkem sjel ze srázu.

Turisté na kolečkách jsou nebezpeční Canva

Turisté na kolečkách jsou nebezpeční

Nehod postupem let přibývalo, vozítka se totiž zalíbila agenturám pro turisty, a ty začaly nabízet speciální prohlídky historickými a často přeplněnými centry měst, kde turisté jezdili po chodnících, což byl kámen úrazu. V Praze vedení města postupem času došla trpělivost a od roku 2014 začalo provoz vozítek regulovat v centru zákazovými značkami. Zákaz se postupně rozšířil i do dalších městských částí. Tehdejší asociace Segway se proti němu snažila bojovat, ale marně. Soud její žalobu odmítl. 

Policie používala Segway při pochůzkách v minulosti často. V zahraničí, ale i u nás strážníci městské policie od užívání vozítek však již upouštějí, větší zájem o Segway nebyl ani v obchodech s elektronikou.

Elektrické koloběžky jsou oblíbenější než Segway Canva
Elektrokoloběžka v akci

Elektrické koloběžky jsou oblíbenější než Segway 

„Zájem o kolová balanční jezdítka Segway byl vždy velmi malý a jednalo se spíše o okrajovou záležitost. Kvůli vysoké ceně byl zájem ze strany zákazníků minimální. Mezi elektrovozy si lidé mnohem více oblíbili různé hoverboardy, jednokolky a hlavně elektrické koloběžky,“ komentuje situaci tisková mluvčí Alza Kateřina Daňková.