V Česku rostou ceny skoro nejrychleji v celé Evropské unii. Vejce, uzeniny, alkohol a tabák vedou

V Česku rostou ceny skoro nejrychleji v celé Evropské unii. Vejce, uzeniny, alkohol a tabák vedou Canva

Podle údajů Českého statistického úřadu se meziroční inflace v červenci 2020 zvýšila o 3,4 %, což je o 1,4 % více, než bylo původně plánováno. Hlouběji do kapsy si musí při nákupu sáhnout milovníci alkoholu a kuřáci. Za poslední rok vzrostly ceny o 13,8 % u cigaret a 10,6 % u lihovin a očekává se, že u těchto položek porostou i nadále.

Přečtěte si také

Sladká specialita z Valašska: Vynikající valašský frgál zvládnete upéct i doma

Většina cen stále roste

Jistě jste si všimli, že v posledních týdnech výrazně zdražily ceny základních potravin, jako je:

  • cukr
  • vepřové maso
  • mouka

Velmi nepříjemným překvapením, kterého si všímají i lidé na sociálních sítích, je zdražování ovoce v letních měsících. A to i přesto, že by se ceny měly logicky snižovat z důvodu sezónnosti a dozrávání ovoce a zeleniny na zahrádkách.

Opak je ale pravdou – konkrétně u ovoce byl zaznamenám meziroční růst cen o 22,8 %.

„Stále citelná inflace je špatnou zprávou zejména pro ty, kteří během podzimu přijdou o zaměstnání. Budou naráz čelit jak poklesu příjmu, tak právě stále znatelnému růstu cen,“ hodnotí situaci ekonom Lukáš Kovanda.

Tipy z Kupi se vždy hodí

Prošli jsme za vás aktuální akční letáky supermarketů a zjistili jsme, že nejvíce slevových akcí je na:

  • Meloun vodní
  • Pivo světlé výčepní 10° Braník
  • Limonádu Pepsi
  • Pivo Pilsner Urquell
  • Přírodní vodu Mattoni
  • Džus Relax
  • Fernet Stock
  • Kofolu

Co nás při procházení letáků na Kupi.cz nenechalo v klidu a musíme se o to s vámi podělit, je to, že po více než roce je v nejnižší akční ceně čokoláda Creation Lindt 150 gramů, a to za 49,90 Kč a brambůrky moravské Petr Hobža 175 gramů za 20,90 Kč (Lidl). V Albertu koupíte nejvýhodněji s 50% slevou hrozny bílé 1 kilogram za 29,90 Kč a také limonádu Top Topic 1,5 litru za 12,90 Kč, sleva 44 %.

Stále citelná inflace je špatnou zprávou zejména pro ty, kteří během podzimu přijdou o zaměstnání Canva

Situace na trhu s bydlením

Koronavirová pandemie měla nicméně pozitivní dopad na nájemníky bytů a nemovitostí. Meziroční růst nájemného byl podle odborníků v červenci pouze o 2,8%. Vzrostly ale i ceny stravovacích služeb, a to konkrétně o 5,6 %. Co naopak kleslo jsou ceny v dopravě (byť jen o 0,6 %) a poště a telekomunikacích (3,9 %).

Naopak jednou z mála oblastí, kterou epidemie koronaviru nezasáhla, je trh s nemovitostmi – ceny bytů a domů stále rostou, a to i přesto, že ekonomika zažívá nejhorší období v historii. Ekonom Lukáš Kovanda radí klientům se zájmem o koupi nemovitosti počkat až na příští rok, kdy očekává snížení cen i sazeb hypoték. Naopak jeho kolegové tvrdí, že právě teď je ten nejlepší možný čas koupit levně dům nebo byt. Kdo z nich měl pravdu se ale ukáže až časem.