Jak přežít tropické teploty doma: Co dělat, aby se z krásného slunečného dne nestalo peklo na zemi?

Klimatizace v ložnici a obýváku je skvělá věc Canva

Letos nás opět neminula tropická vedra. Teploměr už mnohdy ukazuje i hodnoty nad 30 °C a vy se potíte venku, v práci i doma. Ani v noci to není o moc lepší. Vysoké teploty mají navíc nepříznivý vliv na zdraví a přehřátí může způsobit problémy s usínáním i spánkem. Řešením může být klimatizace v obýváku a ložnici, která udrží příjemnou teplotu v místnosti. Věděli jste, že „bílý šum“ z klimatizace navíc dokonale uspí vaše dítě?

Přečtěte si také

Levný způsob, jak provonět čerstvě vyprané prádlo. Vyrobte si vonné ubrousky do sušičky

Klimatologové se shodují, že teploty na celém světě, tedy i u nás v Česku, budou nadále růst, a je možné, že do roku 2050 povyrostou až o 7 stupňů. Není radno si s nimi zahrávat, protože mohou způsobovat přehřátí u dospělých, dětí i domácích mazlíčků, které může vést až ke zdravotním komplikacím. 

Klimatizace do dětského pokoje: Ano, nebo ne? 

Výkyvy teplot jsou pro malé děti stejně jako pro dospělého člověka velmi nepříjemné a mohou ovlivnit nejen kvalitu spánku, ale také způsobují bolesti hlavy, malátnost a podráždění. Se správně nastavenou klimatizací se těmto nepříjemným stavům můžete vyhnout. I přesto, že moderní klimatizace téměř neslyšíte, vytvářejí „bílý šum“, který miminka milují. Jedná se o monotónní zvuk, který dětem připomíná zvuky, jež slyšely v maminčině bříšku. Maminky v diskuzích na rodinných portálech si nemohou uspávání dětí při spuštěné klimatizaci vynachválit a dle reakcí je jasné, že dítě v klimatizované místnosti rychleji usne a během noci se zbytečně neprobouzí. 

Jak nastavit klimatizaci v dětském pokojíčku a ložnici?

  • Přes den udržujte teplotu mezi 22–23 stupni Celsia 
  • V noci nastavte klimatizaci v rozmezí 18–20 stupňů (v závislosti na ročním období) 

Pozor na teploty

S chlazením i topením by se to v interiérech ale nemělo přehánět. Optimální rozdíl mezi venkovní a vnitřní teplotou je v létě mezi 5 až 7 °C. V opačném případě vašemu organismu hrozí teplotní šok.

Výhody klimatizace v dětském pokoji:

  • Stabilní teplota po celý rok 
  • Čistější vzduch

Zatočte s vedrem díky kvalitní klimatizaci

Neexistuje nic příjemnějšího než během horkého letního dne vstoupit do chladné a svěží místnosti. Ta úleva! Klimatizace umožňují zůstat v pohodlí i v těch nejteplejších dnech v roce a jejich majitelé si bez nich už jen těžko dokážou představit život.

Jaká je tedy nejlepší volba klimatizace pro ochlazení vašeho domova? V současné době máte na výběr několik možností a všechny jsou energeticky výhodnější než například před deseti lety. Pokud také vyměníte zastaralý systém za novou jednotku, téměř jistě ušetříte za elektřinu a užijete si i další výhody současných moderních klimatizací.

Zatočte s vedrem díky kvalitní klimatizaci! Canva

Výběr dobrého prodejce je základ

Při výběru prodejce si dejte opravdu záležet. Jedná se o zařízení, které potřebuje pravidelný servis a dobrou instalaci, proto je důležité zvolit si skutečně kvalitní firmu, která vše zajistí, a vy se budete moci jen těšit z osvěžující teploty u vás doma či v kanceláři. 

Ze zákona může napouštění klimatizace chladivem provádět jen akreditovaný odborník, proto je nezbytné, aby byl váš dodavatel klimatizace schopen vám klimatizaci také rovnou nainstalovat a provést vás všemi prvotními kroky. 

Zvolte firmu, která už na vaše prvotní dotazy a požadavky bude reagovat vstřícně a pružně. Když se později klimatizace nedejbože porouchá nebo si s něčím nebudete vědět rady, stabilní a dlouhodobí prodejci vám dodají rychlý a kvalitní servis a nebudou mít problém dodat náhradní díl ani k 10 let starému modelu.

Jakou klimatizaci zvolit? 

Potřebujete jednu, či více jednotek? Otázka, kterou si budete muset zodpovědět již ze začátku, jelikož se od ní bude odvíjet celková cena za klimatizaci, ale také její efektivita u vás doma. Pokud si přejete ochladit více místností, doporučuje se zvolit si několik setů najednou. Jedna klimatizace by celý větší byt či dům s více místnostmi neochladila rovnoměrně a přetěžovala by se. 

„Nedoporučujeme, aby se zákazníci snažili spočítat potřebný výkon klimatizace sami. Nezáleží totiž zpravidla na velikosti místnosti, jako na její orientaci na jih/západ, velikosti a umístění oken, izolacích a dalších zdrojích tepla uvnitř, jako je sporák, mrazáky, počítače apod.,” radí Martin Mrajca ze společnosti 81 klima.

Právě na správném výpočtu výkonu jednotek závisí budoucí spokojenost zákazníka nejvíce. Pokud bude jednotka poddimenzovaná, bude neustále pracovat na plný výkon, a mít tedy neustále maximální možnou spotřebu energie. Také její provoz bude hlučnější než u výkonnějších modelů, a protože se bude nepřetržitě namáhat víc, než je nutné, rychleji se opotřebuje.

Technik vybrané firmy by měl při prohlídce domácnosti klientovi přesně doporučit, kolik klimatizačních jednotek bude vhodné pořídit, do kterých místností, jaký by měly mít výkon a další parametry. Pozvěte ho tedy k vám domů, kde vám poradí nejlépe. 

Nákup klimatizace nemusí být věda Canva

Klimatizace umí i zatopit

Schopnost ohřívání vzduchu oceníte během zimy. Klimatizace zvyšuje teplotu na pohodlnou úroveň a eliminuje potřebu topit plynem nebo tuhými palivy. V takovém případě je ovšem přímo nezbytné věnovat pozornost tomu, do jaké energetické třídy je příslušný model klimatizace zařazen. Má-li i topit, je třeba volit modely z co nejvyšších energetických tříd. Takové klimatizace mají nízkou spotřebu a protopí majiteli méně, než kolik by si vyžádal například přímotop. Rozdíl může činit i více než dva tisíce korun za sezonu. Ve srovnání například s mobilními přímotopy je přitom účinnost klimatizace při stejném příkonu podle něj až třikrát vyšší.

Další vlastnosti klimatizačních jednotek, které by se vám mohly hodit:

  • Antibakteriální filtr – vhodný pro rodiny s alergiky. Odstraňuje bakterie, pyl, roztoče a alergeny ze vzduchu a vytváří zdravé prostředí.
  • Prachový filtr – zachycuje drobné prachové částice a roztoče.
  • Odvlhčovač vzduchu – pomáhá odstraňovat přebytečnou vlhkost ze vzduchu během deště, zabraňuje zvlhčení místnosti a zabraňuje růstu plísní a bakterií.
  • Automatické čištění – automaticky odstraňuje usazeniny plísní a bakterií uvnitř dmychadla.

Na kolik vás kvalitní klimatizace vyjde?

Jakýkoli odhad konečné ceny za instalaci klimatizace v konkrétní domácnosti bez znalosti tamních podmínek není prakticky možný. Lze ale počítat zhruba s těmito částkami: 

  • Kvalitní set jednotky vnitřní a vnější se prodává od 12 do 15 tisíc korun, ovšem velice záleží na jejich výkonu a také energetické třídě. V obou případech platí jednoduché pravidlo – čím vyšší, tím lepší. Nejdražší sety lze tak pořídit i za více než dvojnásobnou cenu, tj. od 45 tisíc korun výše. 
  • K ceně klimatizací je pak třeba připočítat ještě náklady na instalaci, jež obvykle stojí kolem 10 tisíc korun. Tento údaj je ovšem nutné brát s velikou rezervou, neboť se opět – v závislosti na konkrétních podmínkách v domě/bytě – tato částka může lišit v řádu tisíců korun.

Instalaci přenechte odborníkům

Dobrého prodejce klimatizace jste vybrali, nechali jste si poradit, jaký typ klimatizace, s jakými vlastnostmi, výkonem a kolik jednotek potřebujete, a nyní následuje samotná instalace.

Jak instalovat klimatizaci Canva

Instalaci nové klimatizace vám kompletně zařídí váš dodavatel či akreditovaný odborník, který se postará o všechny kroky: 

  1. Instalace klimatizačních rozvodů a stavební práce
  2. Instalace odvodu kondenzátu a zapravovací práce
  3. Instalace vnitřní klimatizační jednotky, propojení obvodů a úklid
  4. Instalace venkovní jednotky, napuštění chladivem
  5. Zprovoznění, předvedení a zaškolení

Investice, která se vyplatí!

Věřte, že se vám investice do pořádné klimatizace vyplatí. S pravidelnou údržbou vám zařízení poslouží mnoho let, a tak už si nemusíte dělat hlavu z horkých měsíců a nepříjemného vedra.

Koupi klimatizace zbytečně neoddalujte. Vyhnete se nevýhodným akcím i dlouhým čekacím lhůtám. „V létě je poptávka tak vysoká, že dodavatelé nemají šanci uspokojit všechny,” upozorňuje Martin Mrajca ze společnosti 81 klima. Klimatizace bývají ve vedrech vyprodané a jejich naskladnění může trvat i pár týdnů.

Užijte si doma příjemné teploty po celý rok!