Test balených vod: Zdraví škodlivé látky obsahují levné i drahé balené vody. Které vůbec nekupovat?

Zdraví škodlivé látky obsahují levné i drahé balené vody! Které jsou úplně nejhorší? yanik88 / Shutterstock.com

Letošní velké nezávislé testování 31 balených vod v pořadu A DOST! přineslo již v prvním díle některá šokující odhalení ohledně přítomnosti pesticidů. Druhé kolo testů se zaměřilo na přítomnost dalších škodlivých látek a ukázalo, že ani vyšší cena nebo známá značka nejsou vždy zárukou kvality. Podívejte se na překvapivé závěry a zjistěte, které vody dopadly úplně nejhůře a které naopak nejlépe.

Přečtěte si také

Vyzkoušejte japonské lepivé koláčky mochi. Podle receptu jen ze dvou surovin a vody je zvládne každý

Látkami perfluoralkylovaných sloučenin byla kontaminována třetina testovaných vod

Velkým problémem, kterému je v poslední době věnována čím dál větší pozornost, je přítomnost tzv. perfluoralkylovaných sloučenin, které jsou považovány za škodlivé látky jak pro životní prostředí, tak i pro zdraví.

V našem těle se totiž akumulují a vážou na bílkoviny, což může vést ke snížení imunity, ke zvýšení hladiny cholesterolu v krvi i ke zhoršení činnosti kardiovaskulárního systému. Nacházejí se na černé listině Stockholmské úmluvy a vyspělé země jejich používání postupně utlumují.

I přesto se ale jejich přítomnost, byť ve stopovém množství, našla v jedenácti testovaných vodách, z nichž některé obsahovaly těchto látek výrazně více – například dražší voda Acqua Panna Natural Mineral Water (39,90 Kč/1 l). Nejvyšší zdroj kontaminace těmito sloučeninami byl ovšem nalezen v balené pitné neperlivé vodě Clever (cena 3 Kč/1 l).

Škodlivé dezinfekční látky jsou problémem levných i drahých vod

Právě zmíněná voda privátní značky Clever navíc spolu s pitnou vodou Saguaro obsahovala ze všech testovaných vod nejvyšší množství nežádoucích chloristanů a chlorečnanů, které se při výrobě používají k dezinfekci. Mohou způsobovat nesprávnou funkci štítné žlázy i tzv. methemoglobinémii neboli „modrání kojenců“.

Je proto překvapivé, že se chlorečnany v menší koncentraci našly i ve dvou kojeneckých vodách – Rajec Kojenecká voda pramenitá a Aquila první voda kojenecká. Ve vyšším množství potom byly zaznamenány také ve vodě Evian, která je s cenou 28,60 Kč za 1 l jednou z nejdražších.

Nežádoucí mikroorganismy a bakterie

Testy na přítomnost bakterií a dalších mikroorganismů sice neodhalily u žádné vody přítomnost nejhorších patogenních mikroorganismů, 4 testované vody ale překračovaly povolené množství pro mikroorganismy kultivovatelné při 22 °C. To může představovat problém při dlouhodobějším vystavení takové vody vyšším teplotám, například vlivem nesprávného skladování.

Z levnějších značek se konkrétně jednalo o vody Natura neperlivá pramenitá a Tesco pramenitá voda neperlivá. Z těch dražších šlo o vodu Nartes neperlivá Aqua Sport a úplně nejhorších výsledků v této kategorii dosáhla třetí nejdražší voda z testovaných – Fromin Voda z doby ledové (26,90 Kč /1 l) , která navíc překročila povolený limit také u mikroorganismů kultivovatelných při 36 °C.

Úplní vítězové testu aneb Které vody jsou nejlepší?

Z kojeneckých vod obstála nejlépe překvapivě ta nejlevnější K-Classic Kojenecká voda nesycená (4,60 Kč/1 l).

Z pramenitých neperlivých vod nebyla žádná úplně bez výhrad. Vyhrály velmi levné vody Bonny pramenitá (3,30 Kč/1 l) a Albert Bonny pramenitá (4,60 Kč/1 l). Nutno ovšem zmínit, že obsahují nepatrně více chlorečnanů. Stejný problém měla i Neperlivá voda Veseta (3,30 Kč/1 l), která byla nejlepší v kategorii balených pitných vod.

Z minerálních vod byla nejlepší dražší francouzská Vittel Natural Mineral Water (23,90 Kč/1 l) a voda Magnesia neperlivá (8,60 Kč/1 l).

Sáhněte po jednom z vítězů 👍

7 největších propadáků

Úplně nejhůře dopadly vody, u nichž byla v prvním díle nezávislého testování balených vod A DOST! zjištěna přítomnost pesticidů. Jednalo se o pět pramenitých neperlivých vod firmy Fontea (konkrétně značky Aqua Bella, K-Classic Aqua Bella, Tanja, Tesco a ARO), které se po odvysílání pořadu v obchodech Makro a Tesco přestaly prodávat úplně a v obchodech Penny Market a Kaufland byly staženy jen testované šarže.

S přítomností pesticidů je propadákem podle testu pořadu A DOST! také kojenecká a obyčejná pramenitá voda značky Rajec. Tyto vody se ovšem i navzdory zveřejněným výsledkům nadále prodávají.