Ujasněme si to jednou provždy: Jaký je rozdíl mezi vinylem, linem, linoleem, PVC, LVP a LVT?

Muž pokládá vinylovou podlahu Dmitry Kalinovsky / Shutterstock.com

Vinyl je velmi oblíbeným podlahovým materiálem v domácnosti. A není se čemu divit, má opravdu skvělé vlastnosti. Dá se říct, že 9 z 10 lidí vám doporučí upřednostnit před dříve hojně používaným laminátem právě vinyl či lino. Jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? A co znamenají zkratky PVC, LVP a LVT?

Přečtěte si také

Svěží restart? Pochutnejte si na 3 výborných jarních polévkách

Vinyl, lino, PVC... kdo se v tom má vyznat?

Vše okolo podlah může být pro leckoho dost zmatené. A právem. Název vinyl je totiž spíše marketingový tah, který byl úspěšně aplikován k vzbuzení zájmu zákazníka – vinyl není nic jiného než PVC, tedy skoro to samé, co lino. Lino se však prodává v rolích, zatímco vinyl v kusech (dílcích).

Dnešní uspěchaná doba vinylu nahrává. Pokud máte rádi vzhled dřeva, ale zároveň žijete hektickým způsobem života a nemáte čas a trpělivost udržovat dřevěnou podlahu, je pro vás vinyl tím pravým materiálem.

Vašem vkusu totiž vyjde ve všech ohledech vstříc. Tedy skoro. Nejedná se o přírodní materiál, nýbrž o plast, přesněji řečeno o polyvinylchlorid – zkrátka PVC. Co se ovšem designu týče, dokáže být natolik věrohodný, že kromě absence vůně dřeva rozdíl prakticky nepoznáte.

Pozor – kvalitní PVC podlaha by neměla zapáchat. Pokud tedy i po delší době cítíte zvláštní odér, kontaktujte prodejce.

Lino a linoelum? Nejde o totéž

Linoleum se vyrábí z obnovitelných přírodních materiálů (lněný olej, pryskyřice, dřevitá moučka, vápenec, přírodní pigmenty a juta), zatímco lino je čistě syntetického původu. Pokud si doma položíte linoleum, vaše ekologická stopa bude minimální, což se však nedá říct o linu, potažmo vinylu.

Nevýhodou linolea je ovšem jeho vzhled – na rozdíl od PVC nedokáže tak věrně napodobit dřevo či kámen. A i když vydrží několik desítek let, na využitelnosti PVC zpravidla nemá. PVC je velmi pružné (jen tak ho nepoškodí ani pád těžkého předmětu) a nevadí mu ani vlhké prostředí – proto se skvěle hodí i do koupelen. Linoleum má vlastnosti obdobné, po estetické stránce se ale svému soku obvykle nevyrovná.

Ušetřete za úklid domácnosti

Údržba PVC

A údržba? I zde PVC exceluje na plné čáře – stačí ho vysát či omýt, ideálně speciálním přípravkem na to určeným. Třebaže jde o vděčný a odolný materiál, výběr čistidla byste opravdu neměli podcenit – absolutně nevhodné jsou například přípravky na mytí nádobí. Ty jsou poměrně agresivní a jejich odmašťovací složky by mohly časem narušit ochrannou polyuretanovou vrstvu (PUR).

Pokud PUR vrstvu narušíte nevhodnými přípravky, podlaha se bude častěji špinit, bude náročnější na údržbu a ztratí i na své bývalé kráse. Stejně tak není vhodné používat ani jiné agresivní čisticí prostředky či nástroje, které by podlahu mohly poškrábat.

PVC podlahy jsou odolné díky PUR vrstvě

Právě díky PUR vrstvě jsou dnešní PVC podlahy tolik odolné. Třebaže tyto imitace dřeva skutečné parkety tak věrně napodobují, a to včetně různých rýh a prasklin, které můžete dotekem i cítit, ve skutečnosti o žádné praskliny nejde. Polyuretanová vrstva totiž jakékoli prasklinky a rýhy uzamyká a zabraňuje tak usazování nečistot.

PVC s PUR vrstvou snadno poznáte podle ceny, je totiž vyšší než u těch bez ní, které se tudíž snadněji poškodí. Vyšší investice se vám ale v tomto případě jednoznačně vyplatí.

LVP vs. LVT

Ani v těchto dvou zkratkách nemusíte hledat žádnou záludnost – rozpoznat rozdíl mezi nimi je totiž jednodušší, než byste možná čekali.

Pokud sáhnete po vinylu v designu dřeva, bude tento produkt označen zkratkou LVP (luxury vinyl planks, tedy luxusní vinylové desky). Jestliže ale upřednostňujete kamenný design, nicméně dlažbu kvůli teplotě či ceně nechcete, můžete si pořídit vinyl v kamenném, keramickém či betonovém designu – neboli LVT (luxury vinyl tiles, tedy dlaždice).

Výměna podlahy? Žádný problém

Pokud se vám linoleum či vinyl okouká nebo nějak poškodí, není absolutně žádný problém jej vyměnit, ať už máte jeho „zaklapávací“ či nalepovací verzi. V prvním případě poškozený díl zkrátka nahradíte dílem novým a „zaklapnete“. U toho druhého může být montáž trochu komplikovanější kvůli manipulaci se speciálním lepidlem – výměně celé podlahy se dost možná nevyhnete, proti jiným povrchům ale práce stále nebudou tak hrozné.

Herkulesem to nepůjde – na montáž je třeba vhodné lepidlo

S PVC se dá i ušetřit

Pokud se chystáte pokládat podlahu třeba do kuchyně, specialisté vám nejspíše poradí položit ji až po montáži veškerého nábytku. Nejedná se sice o nutnost, pár korun vám to ale ušetří. Pokládat PVC vrstvu pod kuchyňskou linku či ostrůvek je totiž opravdu zbytečné – vidět tam není a šlapat tam taky nikdo nebude.

Kromě ušetření si tímto způsobem můžete i usnadnit potenciální výměnu dílů. Nezapomeňte však informovat výrobce vaší kuchyně, jelikož může počítat s konkrétní výškou podlahy. Změna by tudíž mohla přinést komplikace, například v případě soklů. Radši ať něco přebývá, než aby to chybělo.

Tip na slevu: Pokud se registrujete pro stažení kuponu u firmy Breno koberce, která kromě koberců nabízí také širokou škálu PVC podlah, získáte slevu na nezlevněné produkty, kterou lze uplatnit i na internetu.

PVC podlahy a ftaláty

Jsou krásné, levné a skvěle se udržují. PVC podlahy jako by se zdály ve všech ohledech bezchybné. I zde ovšem najdeme stinnou stránku, která kdekomu může vadit – ftaláty.

Jak již bylo řečeno, PVC je plast, pružný a odolný materiál. Aby však tyto vlastnosti získal, je potřeba jeho změkčování – a právě k tomu se ve výrobě používá látka jménem diethylhexylftalát (DEHP), zjednodušeně řečeno ftaláty.

Jejich využívání ve výrobě je Evropskou unií přísně kontrolováno. Mnozí evropští výrobci PVC podlah už proto raději sahají po méně toxických změkčovadlech, například po těch s bio původem. S ftaláty se ale i tak můžete stále setkat, nejběžněji u levnějších plastových výrobků z Asie, kde jejich použití není nikterak regulováno. Pokud tedy budete vinylovou podlahu kupovat, informujte se u prodejce, zdali váš vybraný typ ftaláty skutečně neobsahuje.